Ulysse Nardin

Kategorier: Accessoarer

Ulysse Nardin

Fakta
Märke: Ulysse Nardin
Upplev mer på internet: Ulysse Nardin
Kategorier: Accessoarer

Det finns märken med stark flyganknytning (Breitling och IWC), med motorsporttema (TAG Heuer) och de som gjort sig populära hos dykare (däribland Rolex och Omega) men inget märke har så stark influens från sjöfarten som Ulysse Nardin.

Ulysse Nardin startade, efter att ha lärts upp av sin far, sitt urmakeri 1846 i Le Locle. Företaget blev känt som en särdeles skicklig tillverkare av marinkronometrar (dvs den typ av mycket exakta ur som medfördes för navigation på fartyg). Efter att ha vunnit en mängd pris i olika precisionstävlingar lades stora ordrar från bl.a. den ryska och japanska flottan i början av nittonhundratalet. Man var så dominerande i den här nischen att 95% av de certifikat som utdelats till mekaniska marinkronometrar hade getts till Ulysse Nardin – en förkrossande övervikt.

Under nittonhundratalet började man även tillverka eleganta och avskalade herrur, innan man i samband med quartzkrisen fick problem och 1983 köptes upp av en grupp investerare ledda av affärsmannen Rolf Schnyder som snabbt bytte inriktning på företaget och lät det komma tillbaka som ett sobert, lyxigt alternativ med starkt fokus på komplikationer, mekanik och sjöfart. Man släppte uppseendeväckande klockor som Astrolabium Galileo Galilei, Planetarium Copernicus och andra avancerade modeller med navigations- och vetenskapstema och 1996 släppte man till företaget 150-årsjubileum ett marinkronometerstukat armbandsur (som sedemera utvecklats bland annat till en dykarserie).

Den mest extra modellserie märket har släppt är Freak – en klocka utan varken visare eller krona, där klockan vrids och ställs över glasringen och verket i sig roterar för att visa tiden.

Ulysse Nardin