Uniqlo

Visste du att: första butiken öppnades i Hiroshima 1984 och idag finns det 760 butiker runt om i världen. Samtliga, tyvärr, utanför Sverige.

Uniqlo

Fakta
Märke: Uniqlo
Visste du att: första butiken öppnades i Hiroshima 1984 och idag finns det 760 butiker runt om i världen. Samtliga, tyvärr, utanför Sverige.
Upplev mer på internet: www.uniqlo.com
Upplev mer i Sverige: Uniqlo Flagship Store, 311 Oxford Street, London, UK.

Det japanska budgetmärket Uniqlo gör det mesta rätt. Förutom att öppna en filial i Sverige vill säga - och för den som inte är bekant med Uniqlo är en resa till närmaste butik (i tex London, Paris eller New York) starkt att rekommendera. Många vill likna Uniqlo vid H&M, men jämförelsen haltar. Uniqlo gör nämligen det som H&M märkligt nog oftast misslyckas med – baskläder i bra kvalitet till riktigt överkomliga priser.

Mest underbart i en Uniqlo-butik är kashmiravdelningen, där v-ringat och rundhalsat i mängder av färger slåss om att få följa med hem för väldigt lite pengar (mindre en tusenlappen om valutan är gynnsam). När okonstruerade kavajer som ligger närmare J.Lindeberg än Topshop i kvalitet plötsligt dyker upp i sortimentet, och går för en dryg femhundring, är lyckan givetvis fullgjord.

Att Uniqlo just också börjat samarbeta med designers som är hetare än ugnsbakade tomater (Steven Alan, Opening Ceremony och Jil Sander) stör knappast helhetsintrycket. Givetvis är inte hela sortimentet fulländat – det är ändå en lågpriskedja som siktar på en bred publik – men guldkornen är chockerande många och skamligt prisvärda.

Om det är något man kan gnälla på när det gäller Uniqlo är det att de, som storproducent, borde införa mer ekologisk bomull i sortimentet, och ha en tydligare profil när det gäller arbetsförhållanden och miljöpåverkan. Det är nämligen något som helt saknas på företagets hemsida.

Uniqlo

Det finns tyvärr inga artiklar