Visvim

Visvim

Fakta
Märke: Visvim
Upplev mer på internet: www.visvim.tv
Upplev mer i Sverige: Très Bien Shop, Friisgatan 6C, Malmö
Upplev mer utomlands: Firmament, Linienstrasse 40, Berlin

Att vara mer ickekommersiell än Visvims Hiroki Nakamura innebär i princip att inte ha något till salu över huvud taget. Han använder nästan inga logotyper, arbetar med mycket långsamma produktionsprocesser och är oerhört selektiv när det gäller återförsäljare. För att inte tala om det fåtal egna butiker som finns, butiker som till råga på allt kallas Free International Laboratories.

Även hemsidan speglar märkets filosofi, fylld av produktblad som mest liknar broschyrer för komplexa tekniska flygplansdelar. Nakamura kallar sig själv för produktionsfundamentalist, och menar med det att han bara eftersträvar bättre och bättre produkter - på bekostnad av att marknadsföra och sälja. Klyschan att en bra produkt säljer sig själv känns märkligt fräsch när den kommer från en lågmäld och artig japan.

Den mest legendariska av Visvims kreationer, skon FTB, beskrivs bäst som en högteknologisk löparsko som lägrats av en mockasin. Performancesula möter fransar, mönster och allmän orimlighet. Precis vad som behövdes för att bli det mest eftersökta skomärket på internets hemligaste och mest exklusiva herrmodeforum någon gång i slutet av 2003. 


Över huvud taget är det älg och renskinn, kemikaliefria sulor, naturlig kork och handsytt för hela slanten. Inte sällan är det tekniskt moderna varianter av uråldriga material som återfinns i kläder och skor. Nakamuras ledord är förstås helt logiskt i sammanhanget: "Socks is optional, but frowned upon".

Den senaste tiden har märket influerats av 60-talets bilracingkultur framför allt annat. Det har bland annat givit världen Visvim Lauda - världens kanske mest åtråvärda sko försommaren 2010. Och att märket tidigt omfamnades av Eric Clapton, som givit ordet komfort ett ansikte och ett liv, är nästan överflödig information i sammanhanget.

En av Sveriges högst ansedda herrbutiker, Très Bien Shop, saluför Visvim från och med våren 2010. Priserna är dock precis så galet höga som du misstänker.

Visste du att: Namnet FTB står för Fun Boy Three, The Specials-sångaren Terry Halls band. Skon inspirerades av en mockasin som Hall bar på ett skivomslag.

Visvim