Zenith

Kategorier: Accessoarer

Zenith

Fakta
Märke: Zenith
Upplev mer på internet: Zenith
Kategorier: Accessoarer

Säg Zenith och klockentusiaster får något drömmande i blicken – märkets kronografer är kult, men det är nära att de inte skulle funnits kvar...

Georges Favre-Jacot startade sitt urmakeri 1865 i legendariska klockbyn Le Locle, men det dröjde fram till 1897 innan namnet Zenith hamnade på klockorna. Namnet kom såklart från att Favre-Jacot ansåg att hans klockor naturligtvis var den högsta punkten man kunde nå i urmakeriet, och därmed var zenit en bra benämning. Märket levde gott på sina högkvalitiva urverk och klockor, men den stora berömmelsen för märket kom när man efter att ha köpt urverkstillverkaren Martel i början av sextiotalet satsade på att konstruera världens första automatiska kronografverk (i konkurrens med bl.a. Heuer och Breitling).

Verket, kaxigt döpt till El Primero ("det första") var ett av de första (det är ett par olika firmor som är intresserade av den där titeln, alla med olika kriterier på vad "först" innebär...) automatiska kronografverken när det släpptes 1969, och blev känt för sin höga kvalitet och avancerade teknik (en arbetsfrekvens på 36 000 svängningar per timme vilket innebär att klockan kan mäta ner till en tiondels sekund). 1975, mitt i quartzkrisen, lades tillverkningen ner och verktygen skulle förstöras men en av de ansvariga valde istället att gömma undan dem vilket visade sig vara klokt; i mitten av åttiotalet återuppstod det schweiziska klockindustrin och med det intresset för mekaniska kvalitetsklockor och El Primero blev återigen efterfrågad. Sedan dess har många andra märken använt El Primero som bas i sina kronografer – några exempel är namnkunniga företag som Rolex, TAG Heuer, Panerai och Ulysse Nardin.

Zenith