Nummer 11 2011

I butik 21 oktober 2011

Ledare
Chefredaktören om moderiktig kampsport

King Kröner
Månadens 10 måsten

Stilfullt
Snyggaste nyheterna från modevärlden

Ursnyggt
Uppdaterade ikoner

Matt Damon
King träffar Hollywoods hårdast arbetande
skådespelare

Den perfekta doften
Allt du velat veta om parfymindustrin

Vårdad klädsel
Så tar du hand om din garderob

För foten i tiden
Historien om Happy Socks

Jeans
Maxad denimspecial

Mode
Mot toppen

Don efter person
Tio modefenomen som definierat sina ägare

ny tid – ny strid
MMA tar steget in från bakgården

Mot väggen
Björn Skifs om hormoner och kändisskap

Tio anledningar att
älska bubblan
King hyllar en av världens mest sålda bilar

Manual
Bli en bättre man med Kings råd och tips

Bok
Micael Dahlén om sina favoritmördare

Film
Smittsam spänning

Tv
Sorkins nästa storserie

Musik
Höstens bästa konserter

Stilist
Hugo Rehnberg om kriminellt välklädda män

Till sist
Några kloka ord på vägen

"JÄVLA LÖRDAGSPIPPI!"

Det finns en skönt skruvad scen i det gamla, men ack så briljanta, programmet Pentagon (TV4 1997) där Pontus Djanaieffs karaktär anklagar Felix Herngrens dito för att vara en "Jävla Lördagspippi". Mig veterligen har den några minuter korta sketchen inget djupare budskap än att underhålla tv-tittaren gott och detta genom att porträttera en grupp vilsna män som i gäng, och med klädseln som gemensamma nämnare, dräller runt på stan, spöar på oskyldiga, plankar och pissar i tunnelbanan och för ett himla liv i största allmänhet. En inte helt oväsentlig detalj i sammanhanget är att samtliga gängmedlemmar gör stan osäker klädda som, ingen mindre än, Pippi Långstrump. En något udda subkultur i samhällets utkant skulle man kunna säga. Gängets förakt gentemot vanliga svenssons är stort men allra störst är hatet mot vanliga killar som går i skolan med vanliga kläder och sen på helgen klär om och blir Pippi. I slutet av sketchen kommer gängmedlemmarna Djanaieff/Herngren i luven på varandra varpå den förre utdelar den stenhårda verbala käftsmällen "Jävla lördagspippi" till sin rödhårige och fräknige hoomie. Vännen blir beskylld för det absolut värsta man kan bli beskylld för – att vara en lösaktig hobbyanhängare till den stil som håller gruppen samman. Tar man det underliggande budskapet längre, vilket jag, som ni kanske märker, gjort några gånger på youtube, så får Herngren stämpeln "jävla modeoffer" när gängpolarna är de som står för den tidlösa, stilen. Det äkta.

Personligen kan jag beundra personer som kör en stil helt och fullt ut år ut och år in även om uthålligheten efter en tid tenderar att tid bli tråkig. Konsekvens och inte minst personlighet i all ära men omväxling förnöjer, så även i klädrelaterade sammanhang. Stilfascisterna är inte sällan samma personer som irriterat kan sucka och fnysa när "deras" stil vart femtonde år blir mode i cykeln och anammas av den stora massan.

Mode är som bekant inte bara kläder utan så mycket annat. Ett smart sätt att tjäna pengar enligt vissa. Säsongsbunden ängslighet enligt andra. En samling aktuella uttryckssätt enligt mig. Sen en tid tillbaks suckar och fnyser stammisar i ruffa träningslokaler landet runt. I höst är nämligen MMA, en blandning av kampsporter, något av det mest moderiktiga som finns. Man ska se, snacka och utöva MMA. Från kontoret direkt in i ringen. Explosiva män med blomkålsöron fnyser åt åt alla sjåpiga lördagspippis som om några månader åter bytt både träningsform, tv-kanal och klädstil. Själv läser jag Niklas Natt och Dags artikel om MMA på sidorna 125-134 med stor behållning innan jag går och tränar. För mig själv.


Per Nilsson, chefredaktör

Visa som tumnaglar Visa som lista

Snabblänkar

Kings världsunika märkesgalleri