Sinnebilden av resor

Olof Enckell  |  Publicerad 2008-04-12 13:43  |  Lästid: 2 minuter
Bild 316911

Allt är Wes Andersons fel. Med matchat resebagage och sina oklanderliga weekendkostymer har Anderson ytterligare spätt på den romantiserade bilden av resor. Nu fyller vi weekendbagen full med kläder och tar på oss safarijackan oavsett om vi skall till Tanzania eller Trollhättan.

Det skall erkännas, jag är knäsvag för den sofistikerade vagabondstilen. Ibland skippar jag att stryka skjortan och väljer en onödigt stor väska bara för att ge sken av att vara på väg någonstans. Ett besök hos psykologen kanske vore på sin plats, men jag är ganska övertygad om att fler delar fascinationen för denna stil. Varför är då sinnebilden av den perfekta resan en så intressant inspirationskälla? Varför snackas det alltid om safari eller weekendromantik i exotiskt land så fort våren närmar sig?


Till vår resetävling, där vi för övrigt kommer att redovisa vinnaren inom kort, har vi fått in flera intressanta bidrag. Utan allt avslöja för mycket kan det enkelt konstaterats att få av dem handlar om någon stilmässig idealresa. Inga safariresor i linnekostym eller weekendresor till det skotska höglandet med i ärvda resväskor. Snarare då borttappade kläder under festresor och konstiga souvenirhattar.

Ändå håller vi fast vid sinnebilden. Våren är full med skrynkliga bomullskostymer och ofodrade kavajer inspirerade av safaristilen. Alstermo Bruks handgjorda resväskor har plötsligt blivit accessoaren framför alla andra. Den stilfulla resan har blivit senaste mode. Det handlar inte om jetsetliv och att vältra sig i champagne på privatplanet. Vi vill ha det genuina och känslan av nostalgi. Den symmetriskt perfekta stilen med skjortor strukna under kirurgisk precision saknar charm. Funktionsmaterial känns helt enkelt inte lika äkta som linne eller skrynklig bomull.

För den som likt mig vägrar att överge sinnebilden av upptäcktsresor rekommenderas youtube-klippet där upptäcktsresenären Colonel Blasher får sin tweedkostym justerad hos Savile Rowskräddaren Norton & Sons. Dessa britter.

Dela på Facebook
Tweeta