10 anledningar att älska Tokyo

Upplev modet, kulturen, shoppingen, maten och sevärdigheterna i mångmiljonstaden från framtiden. King har packat väskan full med yen och rest till Tokyo.

Niklas Natt och Dag  |  Publicerad 2018-12-13 12:58  |  Lästid: 5 minuter

1. Park Hyatt 

10 anledningar att älska Tokyo

Mellan våningarna 39 och 52 i den tredelade skyskrapan Shinjuku Park Tower huserar Park Hyatt Tokyo, det lyxhotell som blev världsberömt i och med Sofia Coppolas Lost in Translation, som till stor del utspelar sig här.

En natt på hotellet under enklaste möjliga förhållanden (vilket är tämligen lyxigt även det) kostar kring 5 000 kronor. Hotellets planlösning gör att samtliga rum erbjuder en spektakulär panoramautsikt över staden. Skybaren är öppen även för den som inte vill stanna över natten.

2. Ett oändligt antal automater

10 anledningar att älska Tokyo

Den höga medeltemperaturen i Tokyo gör vätskeersättning till en prioriterad fråga. Denna tjänst tillhandahålls av ett oändligt antal automater.

Här finns många chanser för den äventyrlige: Börja med energi-drycken Pocari Sweat (som faktiskt ser ut som svett), beta av iskaffet och eftersläck med shôchû, svagsprit i glasburk med grava alkoholister som främsta målgrupp.

3. Amatörmusiker i Yoyogiparken

10 anledningar att älska Tokyo

Om söndagarna samlas ett brett tvärsnitt av Tokyos amatörmusiker i Yoyogiparken, riggar upp sina PA-system med hjälp av bensindrivna aggregat och rockar loss till fördel för fotgängare, turister och förhoppningsvis talangscouter från skivbolagen.

Längre in i parken finns ett vackert tempel. Missa inte de läderklädda Elvis-imitatörerna, som samlas för att dansa rockabilly med silvertejpade cowboystövlar under inflytande av stora mängder risbrännvin.

4. Pachinko

10 anledningar att älska Tokyo

Det stressiga livet som japansk lönearbetare kräver ofta att hjärnan ges tillfälle att varva ner. Därav pachinko, en sorts korsbefruktning mellan enarmad bandit och vertikalt flipperspel.

I Tokyos oräkneliga pachinkohallar pumpar högtalare ut brus i en volym som för det otränade örat lätt uppfattas som fruktansvärt, men som på plussidan omöjliggör alla former av verbal kommunikation och därmed garanterar varje kund timmar av ostördhet medan de betraktar dankar som slumpvis trillar mellan olika pinnar.

De dankar man vunnit växlar man in mot vissa produkter av typen läppstift, som man därpå växlar till kontanter hos närbelägna affärer som specialiserat sig på just detta. På så vis kringgås snyggt det japanska förbudet mot spel och dobbel, och myndigheterna bryr sig inte nämnvärt. Missa inte denna delvis fascinerande, delvis skakande insikt i den japanska vardagen.

5. Roppongi

10 anledningar att älska Tokyo

Fastighetspampen Minoru Mori tog sig under slutet av 90-talet an den förslummade stadsdelen Roppongi och förvandlade den till ett av Tokyos modernaste och mest inbjudande områden.

I mitten tronar 54-våningarsskrapan Mori Tower, vars översta våningar inhyser ett välrenommerat konstmuseum som på senare tid bland annat bjudit på en utmärkt exposé över Ai Weiweis konstnärsbana, bredvid ett observationsdäck som erbjuder en 360 graders utsikt över Tokyo. Satsa på ett besök vid solnedgången. Är horisonten molnfri skymtar berget Fuji.

6. Asakusa

10 anledningar att älska Tokyo

I stadsdelen Asakusa har det gamla Tokyo bevarats för eftervärlden – eller rättare sagt en replik av det gamla Tokyo, eftersom i princip allt gick upp i rök under andra världskrigets brandbombningar, men det har sedermera byggts upp så troget originalet som möjligt.

Runt den imponerande buddhistiska helgedomen Sensô-ji trängs traditionella restauranger med antikhandlare och klassiska hantverkare. Har du tur kan du få se skymten av någon av områdets legendariskt folkskygga geishor.

7. Tunnelbanan

10 anledningar att älska Tokyo
Foto: Getty Images

I Tokyo är man utlämnad åt tunnelbanans 13 linjer och dess 274 stationer. Såväl biljettautomater som skyltar är engelsktextade, men dessvärre delas de olika linjerna mellan två olika bolag som vart och ett utfärdar egna färdbevis. Vänj dig vid att efter ett byte mellan två linjer inte bli utsläppt genom spärrarna, utan i stället tvingas uppsöka spärrvakten och erlägga de felande yenen. 

Japaner är oöverträffade i konsten att sova på tunnelbanan, och då dina väster-ländska axlar befinner sig i god sovhöjd ska du inte bli förvånad om en medpassagerares huvud förr eller se–nare hamnar på dem. Tunnelbanan stänger vid midnatt. De sista tågen har en tendens att bli fullsmockade, och packas då färdigt av personal som artigt och med vita handskar trycker in utstickande passagerare i respektive vagn.

8. Körsbärsträden

10 anledningar att älska Tokyo

Om våren blommar Japans körsbärsträd i en kort men spektakulär floral fyrverkeriuppvisning, på hemspråket känt som sakura. Japanerna blir till mans lite tossiga under denna period – ett fenomen närbesläktat med svensk försommar.

Traditionellt sett förströr man sig med så kallad hanami, picknick under de blommande körsbärsträden. Perioden avslutas med en känsla av stort vemod då de miljontals blombladen börjar falla, och inom loppet av några få dagar står träden kala. Filosofiska betraktelser över livets förgänglighet brukar stå som spön i backen, gärna i haikuform.

9. Fiskmarknaden i Tsukiji

10 anledningar att älska Tokyo

Varje barn lär sig snabbt att lycka är när den lokala fiskdisken presenterar en marulk, havskatt eller dito riktigt ful fisk på uppvisningsplats. Av nostalgiskäl bör ingen därför missa fiskmarknaden i Tsukiji, världens med bred marginal största av sitt slag. Passa på att smaka den färskaste sashimi som kan köpas för pengar ur något av de många stånden.

10. Shibuya Crossing

10 anledningar att älska Tokyo

Mitt i party-, shopping- och ungdomskulturmeckat Shibuya ligger en plats av särskilt intresse för alla konnässörer av övergångsställen. Omedelbart framför tunnelbanestationen – med 2,4 miljoner passagerare per dygn – korsas två biltäta gator.

För att lösa logistiken mellan biltrafiken och områdets tusentals fotgängare stängs hela korsningen av vid rött ljus. I samma nanosekund som lyktorna slår om utspelar sig något som påminner om en välkoreograferad krigsscen regisserad av Akira Kurosawa.Täta fronter börjar marschera mot varand-ra från åtta riktningar. Inom loppet av sekunder fylls hela ytan av en folkmassa lika tät som en milanesisk ståplatsläktare, alla på väg åt olika håll.

Kroppskontakt uppstår i princip aldrig av artighetsskäl. Den Tokyobaserade professorn i arkitektur, Julian Worrall, har beskrivit Shibuya Crossing som ”ett utmärkt exempel på vad Tokyo gör bäst när det inte ens försöker”.

Artikeln publicerades först på www.kingmagazine.se 2012-10-16.

Läs också:

Dela på Facebook
Tweeta