10 böcker vi ser fram emot att läsa 2022

King listar böckerna vi ser fram emot 2022.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-01-28 14:08  |  Lästid: 4 minuter

Patrick Radden Keefe – Smärtans imperium

Efter en journalistisk undersökning av konflikten på Nordirland så rafflande att den kallades för den bästa true crime som har skrivits av bland annat Jens Lapidus är Patrick Radden Keefe tillbaka med en undersökning av den amerikanska opioidkatastrofen – och den serietidningsonda familjen Sackler som har producerat preparatet. 14 april, Norstedts.

Karl Ove Knausgård – Vargarna från evighetens skog

Bara ett år efter Morgonstjärnan är Knausgård tillbaka med en slags uppföljare. Vargarna från evighetens skog går i samma apokalyptiska fotspår som Morgonstjärnan, med flera karaktärer som återkommer, men där handlingen har förflyttats till Norge 1986 och Ryssland 2016. 24 mars, Norstedts.

Silvia Avallone – En vänskap

Silvia Avallone, känd för hyllade romaner som Stål och Där livet är fullkomligt, har skrivit en bok med utgångspunkt i frågan om ett liv existerar om man inte berättar om det. Romanen följer vännerna Elisa och Bea från början på vänskapen på varsin moped i stulna märkesjeans till det bittra slutet. 18 mars, Natur & Kultur.

Leonidas Aretakis – Extas i folkhemmet

Amerikanska läkemedelsmyndigheten godkände för ett par år sedan tester av psilocybin som hjälpmedel för att bota depression, och i samma veva publicerade författaren Michael Pollan en uppmärksammad bok om svampens positiva egenskaper för människans välmående. Nu har journalisten Leonidas Aretakis skrivit en bok om psykedeliska drogers roll i Sverige, från samtida medicinforskning till Carl von Linnés globala drogöversikt. 3 maj, Natur & Kultur.

Andreas Cervenka – Girig-Sverige

Journalisten och författaren Andreas Cervenka presenterar på ett pedagogiskt sätt hur det är möjligt att Sverige så snabbt har gått från ett av världens mest jämlika land till ett miljardärparadis där andelen svenska hushåll med låg ekonomisk standard är den högsta någonsin. 1 april, Natur & Kultur.

Michel Houellebecq – Förinta

När enfant terriblernas enfant terrible (osäker på böjningen här, får erkännas) släpper sin nya bok har kritikerna kliat sig i huvudet och ställt en fråga: Har Michel Houellebecq blivit snäll? Houellebecqs nya roman innehåller inga av hans vanliga provokationer utan är en, verkar det som, varm berättelse om politik, familj, åldrande och död. Oktober, Albert Bonniers Förlag.

Douglas Stuart – Young Mungo

Fram med näsdukarna. Berättelsen om Douglas Stuarts debut, Shuggie Bain, var lika tårdrypande som boken ifråga: romanen hade refuserats av ett 30-tal förlag på vägen. Stuarts nya Young Mungo är en berättelse om kärleken mellan en protestant och en katolik i ett våldsamt Glasgow på 90-talet. 27 april, Albert Bonniers Förlag.

Hanya Yanagihara – Mot paradiset

Efter den omåttligt populära Ett litet liv är Hanya Yanagihara tillbaka med en ny, vad det verkar lika grandios, berättelse som utspelar sig under tre århundraden. Förlaget beskriver det som en roman om vårt behov av att skydda dem vi älskar och smärtan som uppstår när vi inte kan. 11 mars, Albert Bonniers Förlag.

Marlon James – Moon Witch, Spider King

Booker-vinnaren Marlon James är tillbaka med andra delen av den maffiga trilogi som han tidigare har kallat för en ”African Game of Thrones”. Den jamaicanska författaren sparar inte på krutet och har jämförts med alla från Quentin Tarantino till Toni Morrison till William Faulkner. 15 februari, Riverhead Books.

Ia Genberg – Detaljerna

Om du vill kunna skryta om att ha läst Augustprisvinnaren så kan det vara en god idé att sätta tänderna i Ia Genbergs Detaljerna redan nu. En roman med fyra porträtt och tusen detaljer, om tummade pocketböcker, psykedelisk dans och kippande oro, meddelar förlaget. Allt detta på bara 157 täta sidor, meddelar undertecknad. Weyler Förlag.

Ralph Ellison – Osynlig man

En klassiker från 1952 som nu ges ut på nytt. Ralph Ellisons enda roman handlar om en ung svart man som på 1940-talet lämnar södern och reser till New York men snart upptäcker att även i en upplyst storstad finns det tydliga gränsar för vad han är tillåten att göra och vara. 8 april, Modernista.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-01-28 14:09