10 hotell för en lyxig långweekend i fjällen

Förläng vintern med en lyxig långweekend på fjällhotell. Vi listar tio svenska favoriter.

Karin Wimark  |  Publicerad 2023-02-02 10:16  |  Lästid: 5 minuter

Lapland View Lodge, Övertorneå

Foto: Michael Törnkvist

På gränsen till Finland på Luppioberget i Övertorneå ligger en ny vinterlodge värd en omväg. Lapland View Lodge är Explore the Norths senaste tillskott med 40 stugor vars stora panoramafönster bjuder på milsvida vyer över Tornedalens kulturlandskap och den brusande Torneälven. Stugorna balanserar på klipphällarna på plintar, för att göra ett så litet miljöavtryck som möjligt. Här finns också en ny hundspannskennel med 50 huskeyhundar – perfekt för den som vill känna magin i att åka hundsläde genom vinterlandskapet.

Sjunk sedan ner i bubbelpoolen eller hoppa in i bastun – även dessa med första parkett till det norrländska landskapet. Här erbjuds också andra aktiviteter som isfiske och skoterturer liksom en inglasad restaurang med brasa och måltider på lokalproducerade råvaror.

Från 1 750 kr/natt för dubbelrum, explorethenorth.se

Skistar Lodge Hundfjället, Sälen

Foto: Skistar Lodge Hundfjället.

Skistar Lodge Hundfjället är den svenska fjällvärldens senaste tillskott – ett mysigt fjällhotell som inspirerats av amerikanska skidorter som Colorado och Aspen. Hotellet ligger centralt på Hundfjällstorget med direkt access till två 8-stolsliftar, perfekt för den som smidigt vill kunna hoppa på skidorna rakt utanför porten. I anslutning till loungen ligger baren och restaurangen Pontus i Sälen där en champagnevagn cirkulerar under afterski-timmarna medan det i restaurangen serveras rätter där grill och sashimi är tongivande. På lunchrestaurangen Mondo kan du slinka in för enklare rätter med inspiration från hela världen samt en mer fartfylld afterski.

Från 2 595 kr tors–sön för lägenhet med 4 bäddar, skistar.com

Lofsdalens Fjällhotell, Lofsdalen

Foto: Lofsdalens fjällhotell

De nya ägarna till Lofsdalens Fjällhotell har storslagna planer, då hotellet efter att ha stått tomt i flera år nu öppnat i ny regi. Här erbjuds pjäxavstånd till backen och ännu närmare till längdspåren samt en mysig lounge i hotellet. Den som känner till restaurang Bleck och Hellas Storstugan i Nackareservatet i Stockholm kommer säkert att känna igen sig på Fjällhotellet då ägarna är desamma. I den egna matsalen serveras alpinspirerad mat i svensk tappning med råvaror från lokala producenter. Missa inte kroppkakan med lingon och brynt smör eller den rökta rentartaren.

Från 1 500 kr/natt för trebäddsstudio. finns olika helg- och veckopriser för familjerumlofsdalensfjallhotell.se

Copperhill Mountain Lodge, Åre

Foto: Tomas Arlemo

Ett av fjällvärldens mest storslagna boutiquehotell. Redan i entrén är det lätt att glömma bort tid och rum. Den pampiga kopparväggen kantas av en öppen brasa och robusta soffgrupper i dova toner. Detta i en tre våningar hög, öppen oas där synliga träbalkar osar fjällstuga och läckra konstverk och snickrade detaljer tar plats utan att skämmas. Stanna över natten i hotellsvit eller lägenhet, utforska Åres vackra fjäll utanför dörren och låt sedan trötta muskler slappna av i utomhus-jacuzzin på spaavdelningen.

Från 1 550 kr/natt för dubbelrumcopperhill.se

Arctic Bath, Harads

Foto: Arctic Bath

Arctic Bath i Harads är lika mycket ett lyxigt spahotell som en hyllning till de svenska skogarna. Den cirkelformade huvudbyggnaden är inspirerad av timmerflottningens tidevarv och ser ut som en blandning av ett jättelikt fågelbo och ett plockepinn. Dessutom fritt flytande på Luleälven. Checka in i någon av de 12 stugorna, njut av spa och bastu och följ med på kanotturer, älgsafari, björnskådning, eller varför inte örtvandring? Här finns dessutom bra förutsättningar för att se norrsken!

Från 9 500 kr/natt för dubbelrum, arcticbath.se

Borgafjäll Hotell, Borgafjäll

Borgafjäll Hotell rankas som ett av Sveriges 25 viktigaste arkitektoniska landmärken och är ritat av den världskände arkitekten Ralph Erskine. Hotellet stod klart 1955, och inspirationen fick Erskine från fjällen och naturen. Resultatet är ett hotell vars silhuett smälter samman med omgivningen. Flera av rummen är byggda i tre etage och du kan välja mellan lägenheter med självhushåll eller hotellrum. Kommer du hit sommartid finns möjligheter till vandring, fiske och jakt, medan Borgafjäll vintertid är ett skotermecka med över 100 mil skoterleder. Här erbjuds också längdspår, utförsåkning och mysiga utflykter med hundspann.

Från 1 540 kr/natt för dubbelrumborgafjallhotell.se

Buustamons Fjällgård, Åre

Foto: Buustamons Fjällgård

Till Åreskutans högst belägna hotell finns inga vägar. För att komma till Buustamons Fjällgård, belägen halvvägs upp på Åreskutan i Ullådalen, blir du upphämtad med bandvagn eller snöskoter – perfekt för den som söker avkoppling i en idyllisk miljö. Den gamla timrade fjällstugan är trivsam, mat och dryck står i fokus och i källaren tillverkar man egen snaps. Missa inte de varma utomhusbaden och bastun.

Från 3 190 kr/natt för dubbelrumbuustamonsfjallgard.se

Niehku Mountain Villa, Riksgränsen

Foto: Lars Thulin

200 kilometer norr om Polcirkeln ligger Niehku Mountain Villa, ett specialdesignat hotell vars namn betyder ”dröm” på nordsamiska. Och drömlikt är just vad det är. Hotellet har byggts ihop med ruinerna av de gamla lokstallarna och skapar tillsammans med den moderna inredningen en känsla av gammalt och nytt. Den lappländska naturen genomsyrar de 13 rummen, köket är inspirerat av det lokala skafferiet och aktiviteterna osar äventyr. Dessutom tar du dig smidigt hit med nattåg från bland annat Stockholm.

Från 15 500 kr/person för 3-dagarshelg inklusive 5-rättersmiddagar och topptursguidning/offpiståkningniehku.com

Låktatjåkko Fjällstation, Björkliden

Foto: Emma Svensson

1 228 meter över havet ligger Sveriges högst belägna fjällstation. Det är svårt att slå Låktatjåkko Fjällstations unika läge, vackert beläget i väglöst land mellan fjälltopparna nio kilometer utanför Björkliden. Hur du tar dig hit? Transport sker med bandvagn, kälke bakom skoter eller med snöskor eller skidor! Väl framme i stugan finns 18 sängplatser, en restaurang och bar där frukost och middag på lokala råvaror serveras till övernattande gäster. Det går också fint att ta sig hit som en dagsutflykt för en lunch i fjällstationen. Missa inte den omtalade ”Låktavåfflan” och den vedeldade bastun.

Från 2 750 kr/natt för dubbelrum inkl. halvpensionbjorkliden.com

Bergaliv landskapshotell, Orbaden

Foto: Bergaliv

Högt upp på Åsbergets brant vid Orbaden ligger två minimalistiskt inredda stugor. Högloftet och Söderloftet är Bergalivs två av fyra retreathus i Hälsingland som tar upp kampen om Sveriges naturskönaste hotell. Ljusa träslag i björk och ask gör att stugorna smälter in i det gamla kulturlandskapet längs Ljusnans dalgång och inredningen är
sparsmakad. Här står naturen i fokus, något som blir tydligt när du vid incheckning erbjuds en karta för en timmes vandring till stugan samt en ryggsäck med hälsingedelikatesser till kvällssupén.

Lofthuset är placerat vid den före detta skidanläggningen Orfabacken, och liftstationen vid botten är numera ombyggd till ett bryggeri för ekologiskt öl. Här väntar också den 18 mil långa Hälsingeleden, och efter en natt på loftet är du välkommen att tillbringa en dag på Orbaden Spa & Resorts spaavdelning.

Från 2 300 kr/person inkl tillgång till spa på orbaden spa & resortbergaliv.se

Arikeln publicerades först på vagabond.se

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-02-02 10:33