10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem

Glöm gemensamma sovsalar i institutionsliknande baracker. Nu gäller glammiga takpooler, designmöbler och glänsande foajéer. Vandrarhemmen har blivit både stilmedvetna och bekväma, utan att för den delen ruinera dig.

Karin Wimark  |  Publicerad 2019-05-02 10:18  |  Lästid: 6 minuter

Artikeln publicerades först på Vagabond

1. Long Story Short, Olomouc, Tjeckien

Minimalistiskt och stilfullt

Vandrarhemmet Long Story Short bär på en blandning av nutida design, kreativa lösningar och välbevarad historia. Inredningen är minimalistisk, sängarna specialbyggda och secondhandmöblerna noggrant utvalda. Slå dig ner i trädgården med en kopp te och be personalen berätta om byggnadens brokiga bakgrund. Long Story Short ligger nämligen i ett gammalt fort från 1600-talet mitt i den historiska staden Olomouc, två timmars tågresa från Prag. På vandrarhemmet finns dessutom gott om hörnor med fåtöljer och soffgrupperförsedda med eluttag och arbetsytor – perfekt för dagens digitala nomader.  

10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem

Från 140 kr/natt för säng i sovsal. Dubbelrum från 380 kr/natt. longstoryshort.cz 


2. Onas Hostel & Suites, Cordoba, Argentina

Mångkulturell oas 

Stig in en prunkande regnskogsklädd entré, ta ett glas vin på en fransk bistro och sov sött i ett rum som påminner om ett indiskt palats. Att bo på Onas Hostel & Suites i Cordoba är en resa i sig. Här kan man sträcka ut sig i bäddsoffor och flätade korgstolar eller ta en simtur i poolen i den bohemiskt dekorerade trädgården. På väggarna glänser färgstarka målningar och bilder med inspiration från filmens värld. Välj mellan privata dubbelrum och delade sovsalar med plats för fyra eller sex personer. Rent, fräscht och med faciliteter som på ett finare hotell. 

10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem
10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem
Onas Hostel & Suites bjuder på hög komfort för en billig peng.

Från 140 kr/natt i sovsal. Dubbelrum från 550 kr/natt. onashostel.com

3. The Happynest Hostel, Chiang Rai, Thailand

Kreativt och hjärtligt

The Happynest Hostel i Chiang Rai har lyckats bibehålla vandrarhemmens sociala atmosfär utan att göra avkall på design, utrymme och lyxig komfort. I lobbyn, hjärtat av vandrarhemmet, samsas flätade korgstolar, frodiga krukväxter och udda skulpturer. Stora glasfönster låter ljuset välla in i den öppna lokalen och på väggarna står uppmuntrande citat som "livet är till för goda vänner, äventyr och gott kaffe". Vandrarhemmets tre ägare är alla arkitekter och har gjort sitt yttersta för att väva ihop naturen utomhus med ett komfortabelt boende. Resultatet är ett intimt och grönskande vandrarhem av högsta klass.  

10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem
10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem

Från 80 kr/natt för säng i sovsal. Dubbelrum från 280 kr/natt. happynesthostel.com


4. Freehand LA, Los Angeles, USA

Hotell med hostelkultur

Freehand LA i Downtown Los Angeles är en hybrid av ett hotell och ett hostel med tropiska vibbar, rustik träinredning och stadens läckraste takpool. Här är madrasserna i sovsalarna av hotellkvalitet, inredningen är lekfull och stämningen gemytlig. På takterrassen står flamingostatyer och krukväxter under glödlampor som dinglar på linor. Bord och stolar är klädda i blommigt retrotyg och det är svårt att inte ryckas med i den festliga atmosfären. Bli inte förvånad om du hittar en Tarzantidning när du kommer tillbaka till ditt rum. Tidigare trycktes den kända serietidningen i just denna byggnad, något som Freehand har valt att uppmärksamma i sina 167 privata rum och 59 sovsalar. En natt här är visserligen i dyraste laget för ett hostel, men räkna med en upplevelse för alla sinnen. 

10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem

Från 550 kr/natt för säng i sovsal. Dubbelrum från 2 500 kr/natt. freehandhotels.com/los-angeles

5. Adler Hostel, Singapore

Glammigt butikshus

I ett vitt, klassiskt butikshus i Singapores Chinatown möts man av detaljer i guld, stora ljusa utrymmen och en elegant lobby med blombuketter. Vandrarhemmet Adler siktar högt och lockar resenärer som är på jakt efter budgetlyx. Våningssängarna i mörkt trä är dekorerade med guldsvarvade siffror. Det sägs att man hämtat inspiration från Orientexpressens sovkupéer. Boka en säng i premiumkategori för att kunna välja bland mjukare madrasser, olika typer av kuddar och tvättservice. Men även om du väljer en standardbädd behöver du inte oroa dig. Kvaliteten på Adler Hostel är genomgående god. Inbyggda universaladaptrar vid sänggaveln, gedigna värdeskåp och tjocka draperier för våningssängarna bäddar för en en trivsam natt.

10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem

Från 300 kr/natt för säng i sovsal. adlerhostel.com


6. Calle 11, Santa Marta, Colombia

Strandnära oas

500 meter från populära Rodadero Beach sticker en hög, vit byggnad upp över hustaken. Vandrarhemmet Calle 11 i Santa Marta är en prunkande oas som inbjuder till lugn och ro. Här samsas balkonger och hammockar med en nyöppnad poolbar där ägaren Brock gärna blandar drinkar till tonerna av lågmäld bachata. Det gemensamma köket är rymligt och modernt och sovrummen har högt i tak och välvda fönster i trä. Förutom god komfort och trivsam stämning är läget dessutom bra för den som vill varva strandhäng i Santa Marta med nattliv i Cartagena och äventyr i nationalparken Tayrona. 

10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem

Från 95 kr/natt för säng i sovsal. Dubbelrum från 300 kr/natt. facebook.com/HostelCalle11

7. Yim Huai Khwang Hostel, Bangkok, Thailand

Modern färgklick

Runt hörnet vid Huai Khwang tunnelbanestation ligger ett vandrarhem som inte ser mycket ut för världen. Men väl inne i lobbyn bevisas motsatsen. På Yim Huai Khwang Hostel handlar allt om design. Det modernt inredda vandrarhemmet är en kreativ hubb där lokala konstnärer och fotografer regelbundet ställer ut sina konstverk. Ta till exempel den gigantiska, klockliknande statyn fylld av färgglada figurer från Star Wars-filmerna eller vandrarhemmets olika våningsplan som från golv till tak är målade i gult, orange, rött eller blått. Vill man ha frukost får man betala extra, men däremot ingår tillgång till tvättmaskin och ångbastu samt två månaders gratis väskförvaring om man vill resa runt i landet och ha Bangkok och Yim Huai Khwang Hostel som bas.

Från 135 kr/natt för säng i sovsal. Dubbelrum från 500 kr/natt. facebook.com/YimBangkokHostel


10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem

8. 99 Surf Lodge, Popoya, Nicaragua

Avlägsen surfoas

Nu behöver du inte längre lämna sängen för att få dagens surfrapport. På det nyrenoverade 99 Surf Lodge vid stranden Popoya i västra Nicaragua har varje rum stora glasfönster med havsutsikt – som gjort för den inbitne surfaren. Här står havet och naturen i fokus och man har till största del inrett vandrarhemmet med lokalt hantverk. Efter en dag ute i vågorna kan man sjunka ner i den stora oändlighetspoolen, självklart även den med utsikt över havet. Välj mellan sovsal för fyra eller privat dubbelrum. Ekologisk mat, gym och andra dagsaktiviteter finns att tillgå.

10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem

Från 335 kr/natt för säng i sovsal. 99surflodge.com

9. Rodamon, Marrakech, Marocko

Fotogenisk färgklick

Rodamon är fristaden i centrala Marrakech. Ett vandrarhem som är fyllt av grönskimrande och vita kakelplattor, frodiga växter och balkonger som blickar ner över en minimal pool på det palatsliknande vandrarhemmets innergård. Poolen är knappast gjord för en lång simtur, men för ett svalkande dopp efter en het dag i basaren duger den gott. Rummen är ljusa och fräscha och sovsalarna enkelt och smakfullt inredda med kaklade golv och välvda fönster. Välj mellan dubbelsäng eller våningssäng i salar om fyra, sex eller åtta. Privata dubbelrum finns också. 

10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem

Från 150 kr/natt för säng i sovsal. Dubbelrum från 950 kr/natt. rodamonhostels.com


10. Optionbe, Cordoba, Spanien

Kliniskt vitt 

Vita tegelväggar, vita kakelplattor, vita solstolar och vita sängar. Ljust och fräscht tycks vara ett genomgående tema på det nyöppnade vandrarhemmet Optionbe i Cordoba i södra Spanien. Ett intimt, stilrent och modernt vandrarhem med en takterrass inredd med krukväxter, soffgrupper, middagsbord och en svalkande pool. I huset finns endast fyra rum och plats för 20 gäster. Välj mellan dubbel-, fyra- eller åttabäddarsrum. Laga middagar i det gemensamma köket eller följ med på en arrangerad tapasrundtur i stan. På Optionbe hjälper man också gärna till med uthyrning av cyklar och andra aktiviteter. 

10 lyxigare vandrarhem som faktiskt går hem


Dela på Facebook
Tweeta