10 toppchampagner till nyår

Kom bara ihåg den gyllene regeln: drick den fina skumpan till middagen och skåla i något billigare vid tolvslaget.

Redaktionen  |  Publicerad 2007-12-26 05:00  |  Lästid: 3 minuter
Bild 429805
Pol Roger, Sir Winston Churchill: Pris 998 kr.
En flaska tillägnad den forna brittiska premiärministern Winston Churchill, som enligt ryktena var besatt av Pol Roger under sin livstid. Den lätta citrussmaken och rikedomen på mineraltoner gör att den passar den alldeles utmärkt till skaldjur. Går även bra att lagra och funkar då perfekt med sin mustiga smak av äpple till lite rejälare mat.
Bild 429806
Veuve Clicquot, Brut: Pris 339 kr.
Vevue Clicquot Brut är det klassiska champagnehusets flaggskepp. Bruten är gjord på 50 olika Grands och Premier Crus, och blandas på nytt för varje produktion men behåller trots detta samma kraftfulla karaktär. Skaldjur eller fiskrätter med tämligen smakrika tillbehör är den ideala måltiden att kombinera den med.
 
Bild 429807
Pommery, Brut Royal: Pris 329 kr.
Det första du möts av när du öppnar en Pommery Brut Royal är en livfull och frisk champagnedoft. Smaken är elegant, finstämd och nyanserad med en lång avslutning. Testa den gärna med en ljummen sallad med hummer och pilgrimsmusslor. Druvorna är hämtade från 40 utvalda områden och vinet lagras sedan under tre år för att alla aromer ska utvecklas.
Bild 429808
Henriot, Souverain Brut. Pris: 319 kr.
Henriot grundades 1808 av Apolline Henriot och såldes inledningsvis endast till nära och kära. Med åren har innehavet av vingårdar utökats till hundrafemton hektar. Smaken är torr med mineraler, balanserad syra och smak av aprikoser och citrus. Kännetecknande för Henriot är att man använder en stor andel chardonnay i blandningarna och nästan ingen pinot meunier. 
Bild 429809
Taittinger, Brut Prestige Rosé. Pris: 385 kr.
Brut Prestige Rosé är med sin laxrosa färg ett karakteristiskt inslag på nyårsfesten. Smaken kännetecknas av en frisk fuktighet med en angenäm bitterhet i eftersmaken. Något som funkar alldeles utmärkt till en sallad med gåslever, brödkrutonger och valnötskärnor. Druvblandningen är en mix av pinot noir och pinot meunier,
Bild 429810
Ayala, Zéro Dosage. Pris 309 kr.
Zero Dosage kom till av en ren slump. Ayalas vd Hervé Agustin ville visa hur bra firmans standardcuvée var och lät buteljera några provflaskor till vinmässan Vinexpo i Bordeaux i juni 2005. Champagnen är speciell eftersom den är helt fri från sockertillsatser. Den rena och mycket torra smaken är mycket bra tillsammans med sushi eller ostron.
Bild 429811
Piper Heidsieck, Brut. Pris: 249 kr.
Utmärkande för Piper Heidsieck champagner är att lagringstiden är 30 månader istället för 15 som är standardtiden för champagner. En process som leder till en mer komplex och mjuk smak. Doften på flaskan är brödig med inslag av gröna äpplen och citrus.  Testa den gärna tillsammans med grön thaisparris inrullad i parmaskinka.
 

FRÅGOR & SVAR
Varifrån kommer namnet Champagne?
Champagne är en region öster om Paris i norra Frankrike. Man har sedan många århundraden tillbaka tillverkat vin i området, men först på mitten av 1600-talet upptäcktes det mousserande vinet. De enda drycker som får kallas champagne är mousserande viner tillverkade i området.
Hur bildas bubblorna?
Kolsyran bildas av att champagnen jäses två gånger, först på fat och sedan på flaska. Man tillsätter socker och mer jäst innan den andra jäsningen, och tack vare det så bildas de effektfulla bubblorna.
Vad görs champagnen på?
Champagnen tillverkas alltid av en eller flera av druvorna chardonnay, pinot noir eller pinot meunier. Chardonnay är en grön druva medan pinot noir och pinot meunier är blå.
Hur mycket champagne produceras per år?
Det görs idag cirka 1,8 miljoner hektoliter champagne varje år (1 hektoliter = 100 liter).
Förekommer champagne i olika färger?
Ja, den vanligaste typen av champagne är ljust grön eller gul i färgen men det finns även rosa champagne.
Hur snabbt flyger korken ut när man skakar och öppnar flaskan?
Den flyger ut med en hastighet om 50–80 km/tim.

HISTORIA
Dagens champagnenjutare har mycket att tacka munken Dom Pérignon för, även känd som champagnevinets fader. Han hade stor betydelse för dryckens utveckling under det sena 1600-talet. Som chef för vinkällaren vid klostret i Hautvillers experimenterade han med jäsningsprocesser och blandningar av olika viner, vilket ledde till det vi idag kallar för champagne. Under 1700-talet kom de första champagnefirmorna igång, men dryckens riktiga uppsving kom under tidigt 1800-tal.

 

ORDLISTA
Blanc de Blancs – Champagne som uteslutande görs av den gröna druvan chardonnay.
Blanc de Noirs – Champagne som uteslutande görs av de röda druvorna pinot noir och pinot meunier.
Brut – Torr champagne.
Cru – En klassificering av vingårdar där druvorna håller en jämn och hög kvalitet.
Cuvée – Vin gjort på en blandning av olika viner och druvor.
Grand cru – Ännu en högre klassificering av vingårdarna, snäppet högre än Cru.
Vintage – Årgångschampagne.


 

Bild 429812
Billecart-Salmon, Brut Réserve. Pris: 305 kr.
En champagne som med sin torra men ändå friska smak passar utmärkt till små tilltugg, gärna med någon skinka eller rökt fisk på rostad toast. Champagnehuset Billecart-Salmon har tillhört familjen Roland Billecart sedan 1818 då det grundades. Och vinerna produceras enligt principen att druvsmaken ska vara det mest framträdande.
 
Bild 429813
Mumm, Cordon Rouge. Pris: 299 kr.
Mumm-huset är känt för att sponsra F-1 och är skumpan som Alonso, Räikkönen och Hamilton firar med efter ett väl genomfört lopp. Cordon Rouge är en champagne med en kraftig karaktär då den görs på en stor del pinot noir. Smaken är komplex med inslag av smörkola och färska frukter och passar bra till pocherade eller ugnsbakade fiskrätter.
 
Bild 429814
Deutz, Brut Classic. Pris: 308 kr.
Deutz-huset grundades 1838 i den lilla byn Aÿ och var länge i familjen Deutz privata ägo. Nu för tiden är huset dock uppköpt och ingår i samma koncern som Louis Roederer, som även gör Cristal. Brut Classic är gjord på de tre huvuddruvorna pinot noir, chardonnay och pinot meunier och passar förträffligt till fisk eller ljust kött.

 

Av: Text: Mattias Pettersson

Dela på Facebook
Tweeta