10 vägar till perfekt hållning

TESTA DIN HÅLLNING

Redaktionen  |  Publicerad 2008-04-23 06:51  |  Lästid: 2 minuter
1. Sträck på dig
Enkelt men nog så effektivt. Det räcker att du sträcker på dig för att du ska få bättre hållning. Dra bak axlarna, sträck på ryggen och dra in svanken.
2. Stretcha
Det är viktigt med balans mellan kroppens fram- och baksida. Korta bröstmuskler och strama muskler på baksidan av låren är vanliga orsakar till dålig hållning. Andra viktiga muskler att stretcha är höftböjaren, framsidan av låret, ländryggen,  sätesmuskeln och framsidan av axeln. Yoga är ett utmärkt komplement till stretching.
3. Sitt och stå rätt
Trycket på ryggen är nästan två gånger större när vi sitter ner än när vi står upp. En avslappnad ställning minskar trycket på din ryggrad. Låt stolen eller soffan ta upp din kroppsvikt. Ju längre bak du sitter, desto mer stöd får du. När du måste stå länge försöker du hitta något du kan ställa upp ena foten på. Variera mellan fötterna.
4. Bär på rätt sätt
Det behöver inte bara handla om tunga lyft men när du gör dem ska du böja knäna istället för ryggen. Se alltid till att ha lika stor vikt på kroppens båda sidor. En ryggsäck är idealisk, men om du vill använda en moderiktig axelväska är det bättre att bära den med remmen över huvudet.
5. Ligg
Ligg inte på magen med vriden nacke utan satsa på att ligga på sidan. Innan du går upp låter du kroppen vakna. Sträck på dig i sängen.
6. Gå på morgonen
En promenad i arla timme (gärna innan frukost) gör kroppen redo för dagen. Istället för en nyvaken, hängig lekamen är det en spänstig gestalt som tar sig an dagens uppgifter.
7. Träna hållningen på gym
Sittande rodd (glöm inte den höga varianten) hjälper dig att få bak axlarna. Omvända flyes i cablecross, hantellyft åt sidan och utåtrotation i dragmaskin är andra utmärkta övningar för axlarna. Kombinera med övningar för rygg och mage som stabiliserar ryggen. Glöm inte de inre magmusklerna.
8. Sitt rätt framför datorn
För mycket sittande framför datorn gör att bröstmusklerna spänns och att axlarna dras framåt. Se till att du sitter bekvämt och att din ryggrad har stöd. Begränsa varje sittperiod till 40 minuter. Armstöd är att föredra.  Ställ in datorn snett nedanför ögonhöjd.
9. Variera träningen
Det finns ingen hållningsmuskel även om vårt stillasittande liv kräver extraträning för bål och axlar. För en ultimat hållning måste hela kroppen vara vältränad. En kombination av klasser på ett gym (Bodypump, core, yoga, box etc) är utmärkt. Akta dig för enbart hård styrketräning, och för mycket framsida, om du vill ha bra hållning.
10. Skaffa självförtroende
Vår kropp ser ut som vi mår. Känner vi oss självsäkra sträcker vi automatiskt på ryggen och höjer blicken. Dåligt självförtroende gör istället att vi sjunker ihop. Vår mentala status har en enorm inverkan på vår hållning. Om du inte har bra självförtroende, låtsas.

1. Om dina tummar pekar rakt fram när du står med armarna vid sidan av kroppen har du bra hållning. Om de pekar bakåt har du lite att jobba på.
2. När du står upprätt ska du kunna dra en rät linje från örat till hälen och denna linje ska dela skuldrorna i två lika delar, gå rakt igenom höfterna och snudda baksidan av knät.

Av: Gustaf Oscarson

Dela på Facebook
Tweeta