12 måsten för dig som ska semestra på Västkusten i sommar

Sveriges framsida har mycket mer att erbjuda än sill, dåliga vitsar och, eh, sill. Här är våra favoritställen i västerled.

Redaktionen  |  Publicerad 2016-07-28 07:20  |  Lästid: 3 minuter
12 måsten för dig som ska semestra på Västkusten i sommar
Ta en tripp till Bästkusten i sommar. Foto: Istock

1. Bo – Avalon Hotel, Göteborg

Konstspäckat designhotell som alltid är ett säkert kort. Kliv ut på gatan och du är mitt i myllret. Eller bege dig upp på taket, dyk ner i horisontpoolen och ta en drink i takbaren. Vill du beblanda dig med lokalbefolkningen är det bara att slå sig ner på den populära uteserveringen.

Avalonhotel.se

2. Bo – Hotel Pigalle, Göteborg

Lyxigt boutiqehotell i centrala Göteborg, med handskissade rum som andas pilskt Paris anno tidigt 1900-tal. Missa inte hotellets utmärkta restaurang Atelier med tillhörande takterrass. Som gjort för ett glas rosé eller tre en rusig sommarnatt.

Hotelpigalle.se

3. Äta – Toso, Göteborg

Pan-asiatisk göteborgare med höga ambitioner. Här äter du många små rätter som alla är tänkta att delas mellan dem som sitter till bords. Köket levererar efter hand, så en sittning kan ta precis så lång tid som du och ditt sällskap önskar. Gillar du sashimi, dumplings, koreanska pannkakor eller pad thai är det hit du går.

Toso.nu

4. Äta – Kometen, Göteborg

Kometen har varit en restauranginstitution i Göteborg i över 80 år. Leif Mannerström har ju inte chefat över stekhällar och kastruller så länge, men han har förvaltat Kometens arv och förfinat det till en restaurangupplevelse i den högre skolan. Här är det klassiska rätter som dominerar menyn.

Restaurangkometen.se

5. Festa – The Cod, Strömstad

Vid hamnen i Strömstad ligger ett av västkustens mest populära uteställen. Uteserveringen på kajen, flera barer och dansgolv och ett årligt skumparty.

Thecod.se

6. Festa – Push/Backstage, Göteborg

Stureplansgruppens utpost på västkusten lyser upp Göteborgsnatten. Krogen på Avenyn är rejält påkostad och stans snyggaste klubb. Dessutom är drinkarna grymma. Sommartid stänger Push och flyttar till Stora Teatern och blir Göteborgs största sommarklubb.

Backstagegbg.se

7. Festa – Yaki-Da, Göteborg

Ett par vingliga danssteg från avenyn ligger nöjespalatset Yaki-Da. Kravmärkt bistro (som håller öppet galet länge), avslappnad bakgård, två dansgolv och en scen som någon gång hyst alla de stora svenska banden som finns att tillgå. Och det borde räcka för de flesta.

Yaki-da.se

8. Shoppa – Spiga 3, Göteborg

Inspirerad av klassiska shoppingstråket Via della Spiga i Milano är butiken på Trädgårdsgatan Göteborgs bästa vad gäller manligt mode och kvalitativa italienska plagg.

Spiga3.com

9. Shoppa – Artilleriet

En av Sveriges – kanske Europas – bästa inredningsbutiker huserar på en blindgångare från vallgraven i centrala Göteborg. Här finns fingertoppsplockad inredning för dig med exklusiv smak och generös ”övrigt”-post i hushållsbudgeten. Men ditt hushåll blir å andra sidan oändligt mycket vackrare efter en rejäl vända till möbelslottet på Magasinsgatan.

Artilleriet.se

10. Lyssna – Way Out West, Göteborg

En gång om året töms landets reklambyråer och Slottsskogen i Göteborg förvandlas till pk-maffians högkvarter när Way Out West drar i gång. I år lockar stadsfestivalen med akter som Cardi B, James Blake, Zara Larsson och Seinabo Sey – och en helt vegetarisk Maxrestaurang. Den enda sommarfestival du behöver.

Wayoutwest.se

11. Bada – Tylösand, Halmstad

Nästan en mil lång är stranden i Tylösand en svensk sommarpärla. Vill du köra hela paketet ingår även after beach på Solgården med öl och folkliga liveband innan man festar sig genom natten.

12. Instagramma – Smögenbryggan

Längs södersidan av den gamla fiskehamnen ligger Smögenbryggan, ett av Sommarsveriges största turistmål. Kolla in fiskauktionen, lulla runt bland butiker och kaféer och frossa i skaldjur. Festsugna beger sig till Lagergrens eller Hamnen 4.

Smogenbryggan.se


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-17 17:21