King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

Livet är för kort för korkade filmmanus och sinnesslött slentrian-zappande. King listar 15 dokumentärer som bekräftar tesen att verkligheten alltid överträffar dikten.

Niklas Natt och Dag  |  Publicerad 2017-02-17 08:45  |  Lästid: 6 minuter

1. Narco Cultura (2013) 

Ciudad Juarez i Mexiko är en av världens mordtätaste städer, beroende på stadens viktiga geografiska position längs den rutt narkotika söderifrån behöver ta över gränsen till USA och de stora pengarna. Medan knarkkartellerna ses som samhällets fiende nummer ett av lagens långa arm finns en motkultur längre ner på samhällsstegen, där knarksmugglare och kartellbaroner besjungs som folkhjältar i ballader närbesläktade med den klassiska mexikanska folkmusiken. Musikgenren kallas narcocorrido, och Narco Cultura följer en av genrens framträdande artister parallellt med en polisutredare på narkotikaroteln.

Finns på: Netflix. Se även: Cartel Land, en mer övergripande skildring av narkotikasmugglingen över mexikanska gränsen. 


 

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

2. Paradise Lost ( 1996) 

I maj 1993 hittas tre åttaåriga pojkar mördade i ett skogsområde utanför West Memphis i Arkansas, mitt i USA:s bibelbälte. I brist på andra misstänkta arresteras en trio ton-åringar som inte passar in, med långt färgat hår, intresse för hårdrock och udda läsvanor. I en närmast parodisk rättegång döms två av dem till livstid och en till dödsstraff. För dokumentärmakarna Berlinger och Sinofsky blev det början på ett flera decennier långt arbete för att komma fram till sanningen bakom ett justitiemord av enorma mått.

Finns på: HBO Nordic 


King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

3. The Thin Blue Line (1988) 

En polis skjuts ihjäl när han närmar sig en stillastående bil där 28-årige Randall Adams och 16-årige David Ray Harris befinner sig. Trots att allt pekar på att Harris skjutit är det Adams som döms. Filmen driver tesen om att domen är ett resultat av en politisk konspiration. The Thin Blue Line satte en ny nivå för brottsrelaterad dokumentärfilm, och dess inflytande inte bara över den egna genren, utan också inom populärkultur över huvud taget, kan inte överskattas.

Finns på: dvd/vod 

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

4. Party Monster – The Shockumentary (1998) 


Vi får följa Michael Alig, excentriskt klubbkid på Manhattan, som arrangerar egensinniga happenings för sin lojala beundrarskara. En dag försvinner Aligs huvudsaklige knarklangare Angel Melendez spårlöst, men dyker senare upp -styckad i en korkfodrad låda som flyter iland på Staten Island. Obduktionen visar att han tvingats injicera och dricka frätande vaskrensare.

Finns på: dvd/vod 

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

5. Enron – The Smartest Guys in the Room (2005) 

En av de bästa white collar crime-dokumentärer som gjorts skildrar den skandalösa Enron-kraschen, som strax före konkursen avslöjar en diaboliskt listig plan för hur ett storföretag kan te sig lönsamt i börsens ögon trots att sanningen är den rakt motsatta. Dramatisk rättegång följer. 


Finns på: dvd/vod 

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

6. Dogtown & Z-boys (2001)

Skatelegendaren Stacy Peralta ingick under det tidiga 70-talet i Ze-phyr Skateboard Team, en samling lösdrivande tonåringar med en lokal skate- och surfbutik i Venice Beach. Man börjar tävla, och blir snabbt banbrytande i termer av teknik och innovation. En subkultur växer fram som ska komma att få långtgående inflytande över mode och popu-lärkultur. I Peraltas dokumentär varvas arkivmaterial med sentida intervjuer med dem som, ofta mot alla odds, överlevt till hög ålder. 

Finns på: dvd/vod 


King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

7. Exit through the Gift Shop (2010) 

Gatukonstnären Banksys film om dokumentärfilmaren som följer gatukonstnärer, och sedan själv blir en (?) är en komplex och inte sällan hysteriskt rolig meditation över relationen mellan konst och konsumtion, vad som alls är konst, vad som inte är konst och huruvida saker som inte är konst blir konst i samma stund som de tas på allvar som konst, och tvärtom.

Finns på: dvd/vod 

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

8. Dom kallar oss mods (1968) 


Stefan Jarl följer ett antal aparta existenser i Stockholms sämre kvarter, främst radarparet Kenta och Stoffe, som lever ur hand i mun, röker hasch, super och överlever genom att tigga och sova i trapphus. Bakom en 60-talsstockholmska som först ter sig komisk i dagens öron döljer sig en drabbande film om usla förutsättningar. Filmen är den första delen i Jarls så kallade mods-trilogi, och följdes upp av Ett anständigt liv och Det sociala arvet.  

Finns på: dvd/vod

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

9. Super Size Me (2004) 

Morgan Spurlocks underhållande dokumentär skildrar vår skräpmatskultur genom att han själv bestämmer sig för att äta alla sina måltider på McDonald's under en trettiodagarsperiod. Bland resultaten noterar vi dramatisk viktuppgång, impotens och dramatiskt försämrade levervärden. Vetenskapligheten i Spurlocks metoder har sedermera ifrågasatts, men rolig att titta på är och förblir han.


Finns på: iTunes.

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

10. Going Clear (Av Alex Gibney 2015) 

Gibneys dokumentär baserar sig på Lawrence Wrights Pulitzerprisvinnande reportagebok om scientologin med samma namn, och följer ungefär samma struktur: Intervjuer med avhoppade scientologer, en rigorös genomgång av kyrkans historia och bakgrund samt en titt på dess inflytande, dess metoder och dess syfte i dag. Vi får ta del av utsagor om de skoningslösa bestraffningar som sägs drabba de medlemmar som bryter mot rådande dogmer, exempelvis en medlem som beordras att göra rent en toalett med tungan, eller den mystiska hemliga anläggningen The Hole, där själva ledningen för kyrkan förefaller dra sig tillbaka för att förnedra och bestraffa varandra i karaktärsdanande syfte.

Finns på: Netflix.


Se även: My Scientology Movie från samma år, där brittiske dokumentärjournalisten Louis Theroux tar en närmare titt på religionen ifråga.

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

11. The Act of Killing ( Av Joshua Oppenheimer 2013) 

I mitten av 60-talet tog Suharto över styret av Indonesien genom statskupp. Två svartabörshajar från norra Sumatra befordrades till befälhavare över dödspatruller satta att utplåna allt kvarvarande motstånd mot den nya regimen. Resultatet: mellan en och en och en halv miljon dödsoffer genom summariska avrättningar. I centrum för The Act of Killing står en av dödspatrullernas två ledare, Anwar Congo, som utöver de hundratusentals mord han godkänt själv uppskattas ha dödat ett tusental människor. Anwar, som än i dag är politiskt aktiv utan att någonsin ha straffats, berättar om sina upplevelser för filmaren Joshua Oppenheimer, och går efter hand med på att återskapa flera av morden med inspiration hämtad från Hollywoodfil-mer, en surrealistisk process som gradvis tvingar Anwar att omvärdera sina moraliska ställingstaganden.  

Finns på: dvd/vod. Se även: uppföljaren The Look of silence.


King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

12. Restrepo (2010) 

Våren 2007, under USA:s invasion av Afghanistan, får en pluton ur den 173:e luftburna brigaden order om att bege sig djupt in i talibanstyrt område för att störa infrastrukturen. Platsen får namnet Restrepo efter den förste stupade soldaten. Med uppenbar risk för eget liv följer två filmare manskapet under kampanjen. Filmarna lännar makroper-spektivet därhän och koncentrerar sig på vad som händer med en grupp män som tvingas leva och samarbeta under omöjliga omständigheter.

Finns på: dvd/vod 

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

13. Last Days in Vietnam (2014) 


Få dokumentärer – allra minst amerikanska sådana – väljer att lägga fokus på just denna del av Vietnamkriget: den sista akt där de amerikanska trupperna gör allt för att så snabbt som möjligt lämna landet inför hotet av en annalkande nordvietnamesisk invasion. Klanderfritt dramatiserad och oupphörligen engagerande.

Finns på: dvd/vod 

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

14. Taxi to the Dark Side (2007) 

En afghansk jordnötsbonde lämnar sitt hem för att sadla om till taxichaufför i staden Yakubi, men lämnas hösten 2002 över till amerikanska soldater av en afghansk krigsherre i utbyte mot prispengar, anklagad för medverkan i en attack. Under fångenskapen på flygbasen Bagram avlider han under förhörsrelaterad tortyr. Filmen undersöker den förändrade attityd till tortyr som följde under kriget mot terrorn efter 9/11.


Finns på: dvd/vod 

King listar: 15 av världens bästa dokumentärer

15. The Fog of War (2003) 

Robert S McNamara blev USA:s försvarsminister 1961, under John F Kennedy. Militärstrateg blev han dock redan 1940, då han sattes att planera bombningar av japanska städer med kostnadseffektiva fosforbomber. I ett antal djupintervjuer berättar han om sin inblandning i USA:s militära kampanjer från kampen mot nazisterna till Vietnam. 

Finns på: iTunesDela på Facebook
Tweeta