25 år efter det brutala mordet: Så förändrade Gianni Versace modevärlden

I år är det 25 år sedan en av världens främsta modeskapare kallblodigt mördades utanför sitt hem i Miami. Berättelsen om Gianni Versace är en cocktail av sex, droger och rock’n’roll.

Rasmus Blom | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2022-09-22 14:36  |  Lästid: 5 minuter

Miami på 90-talet var den perfekta platsen för den med stor aptit på livet: solsken året om, ändlösa nätter med okomplicerad trancemusik, alpkedjor av kokain på speglar, ecstacytabletter med smileyansikten, en utpräglad gaykultur och inoljade invånare i neonfärgade badkläder som sicksackade sig fram på strandpromenaderna med rollerblades.

Här, på paradgatan Ocean Drive, bodde Gianni Versace som det anstår en flamboyant kejsare av ett italienskt modeimperium. Ett Medelhavsinspirerat palats vid namn Casa Casuarina med otaliga sovrum, matsalar, bibliotek, trädgårdar, statyer och pooler – så överdådigt att det 25 år senare fungerar som exklusivt boutiquehotell där stjärnor som Justin Bieber, Drake och Kim Kardashian checkar in regelbundet.

Versace var starkt influerad av antikens Grekland vilket genomsyrade både hans hem och modedesign.

Den 15 juli 1997 började som vilken dag som helst. Den 50-årige modeskaparen vaknade vid sextiden, ringde några samtal till huvudkontoret i Milano och stökade av lite jobb innan han klev i tofflorna och
promenerade bort till sitt lokala favoritkafé News Café. Där småpratade han med ägaren över en kaffe och när klockan närmade sig nio begav han sig hemåt igen med senaste numren av The New Yorker och Vogue under armen. Versace hade hyllats i pressen under sommaren, bara några dagar tidigare hade han visat sin senaste kollektion på catwalken i Paris och mottagit stående ovationer och lysande recensioner.

Det var först när han tagit det femte och sista steget på marmortrappan till huset som den här begynnande julidagen 1997 gick från vilken som helst till ett evigt svart datum. Bakom den världskände modedesignern stod nu Andrew Cunanan, klädd i basebollkeps, grå t-shirt, svarta shorts och ryggsäck. Han var en lyxprostituerad 27-åring och sedan några månader tillbaka en av landets mest efterlysta seriemördare med fyra liv på sitt samvete. Just som Versace satte nyckeln i grindlåset avrättades han med två skott i huvudet. Blodet spred sig som olja på vattnet över den vita marmorn medan mördaren försvann längs Ocean Drive.

Gianni Versace mördades den 15 juli 1997 utanför sitt hem i Miami.

Gianni Versaces gangsterliknande död chockade världen och skapade en intensiv och hårt bevakad polisjakt. Hans baneman hittades i en husbåt i Miami Beach åtta dagar senare, några kilometer från mordplatsen, där han hade skjutit sig med samma pistol han använt mot Versace och två av sina andra offer. Enligt FBI var mördaren en högintelligent och statussökande psykopat med fäbless för rika äldre män, sadomasochism och tunga droger som gärna rörde sig i prominenta kretsar. Han avgudade Versace och ska ha ljugit om att de var nära vänner, vilket han hävdade om flera andra kändisar för att framstå som intressant. Vissa journalister och författare menade dock att de faktiskt hade träffats vid åtminstone ett tillfälle, bland annat på en nattklubb i San Francisco 1990, men familjen Versace förnekade att något sådant möte skulle ha ägt rum. Motivet för mordet förblev därför ett mysterium.

Nästan 2 000 personer närvarade vid begravningen i den berömda katedralen Duomo di Milano en vecka efter mordet, däribland vänner som Elton John, Sting, Naomi Campbell, Anna Wintour, Giorgio Armani, Karl Lagerfeld och prinsessan Diana som alla bar Versace-kläder för att hedra modemagnaten.

Det brutala dödsfallet skulle blivit årets mest omskakande nyhetshändelse om det inte vore för att nämnda prinsessan Diana dog i en bilkrasch i Paris bara en månad efter att hon deltagit på Versaces begravning.

Gianni Versace och prinsessan Diana blev nära vänner i början av 90-talet när Versace såg Diana på ett tidningsomslag i en av hans klänningar. Både Diana och Versace älskade färg och extravagans, och i samband med att Dianas äktenskap med prins Charles började knaka i fogarna blev Diana ansiktet utåt för Versace vars design symboliserade mod och frigörelse. Diana kastades in i Versaces färgstarka värld där hon började umgås med kreativa orkaner som Elton John och George Michael.

Gianni Versace, Cher och Elton John – tre gayikoner som visste hur man roade sig.

När prinsessan Diana var på omslaget av Vanity Fairs julinummer 1997 intervjuades hennes vän Gianni Versace:

”Jag träffade henne förra veckan för att testa nya kostymer och andra plagg inför nästa vår, och hon känns så lugn. Jag tror att det här är en tid i hennes liv när hon hittar sig själv – så som hon själv vill leva.”

Några veckor efter att tidningen publicerades var de båda döda.

När Gianni Versace grundade sitt självbetitlade modehus i Milano 1978 utmanade han hela den traditionella modevärlden och kändiskulturen. Sexigt enligt vissa, vulgärt enligt andra – men att han var en mästare på att skapa uppmärksamhet kunde ingen säga emot. 

1994 skapade Versace rubriker över hela världen när den då relativt okända modellen och skådespelerskan Elizabeth Hurley anlände till premiären av pojkvännen Hugh Grants film Fyra bröllop och en begravning i vad som kort och gott beskrevs som ”DEN klänningen”. Den svarta silkeshistorien var mer avslöjande än kungens minspel när han fick frågan om han varit på strippklubb, och både hyllades och kritiserades.

Till dem som kallade klänningen smaklös svarade Elizabeth Hurley:

”Till skillnad från många andra designers gör Versace kläder som hyllar den kvinnliga formen i stället för att förinta den.”

Starka färger, vågade mönster och sexiga snitt var Gianni Versaces melodi.

En annan Versace-kreation som tog världen med storm var den som artisten Jennifer Lopez bar under Grammisgalan tre år efter Giannis död. Vid det här laget hade systern Donatella Versace tagit över företaget, och trots att hon kämpade med sorg, röda siffror och ett svårt kokainmissbruk lyckades hon förvalta det glamorösa och kontroversiella arvet efter sin bror. Jennifer Lopez gröna djungelmönstrade klänning var ännu mer vågad än Elizabeth Hurleys några år tidigare och var mer urringning än klänning. Faktum var att klänningen blev en så stor snackis att den skapade Googles bildsöksfunktion.

Googles förre vd Eric Schmidt beskrev händelsen i en krönika för Project Syndicate 2015:

”Folk ville ha mer än bara text. Det blev uppenbart för första gången efter Grammisgalan år 2000 när Jennifer Lopez bar en klänning som, well, fångade världens uppmärksamhet. Det blev den mest populära sökningen någonsin, men vi hade ingen funktion som gav folk exakt vad de ville ha: nämligen J-Lo i den gröna klänningen. Så föddes Googles bildsökning.”

I förgrunden: Gianni Versace med två av sina favoritmodeller, Naomi Campbell och Carla Bruni. I bakgrunden: Eric Clapton på kanelen.

Gianni Versace skapade ett universum som osade sex och attityd. Han hade nära vänner och klienter som Michael Jackson, Madonna och Tupac och blev känd som rock’n’roll-designern. Han anlitade ofta samma entourage av supermodeller: Carla Bruni, Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford och Helena Christensen, och tillsammans fick de andra varumärken att kännas lika sexiga som en uppvärmd Gorbys pirog.

Eller som man sa apropå konkurrenten Giorgio Armani: ”Armani klär hustrun – Versace klär älskarinnan.”

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-09-22 14:36