25 julklappar du faktiskt vill ha

Kingredaktionen handplockar årets 25 snyggaste julklappar under 5 000 kronor som garanterar en till lika delar stilfull och fröjdefull jul.

Redaktionen  |  Publicerad 2018-12-17 13:48  |  Lästid: 7 minuter

Claes Juhlin/Chefredaktör

1. Michael Ovitz självbiografi

25 julklappar du faktiskt vill ha

Årets mest efterlängtade bok är den om – och av – före detta superagenten, konstsamlaren och investeraren Michael Ovitz. Ovitz grundade agenturen CAA, Creative Artist Agency, och kom att representera i princip varje superstjärna i hela filmindustrin. Detta gjorde Ovitz till den såväl mest inflytelserike som hatade mannen i Hollywood.
249 kr.

2. Charvets tofflor

25 julklappar du faktiskt vill ha

Om du bor i koja eller slott är oväsentligt, tofflorna från legendariska franska lyxmärket Charvet tar ditt hemmamys till en ny nivå. Handsydda i mjukaste tänkbara mocka är de dessutom lika bekväma som stilfulla. Matchas med fördel till en minst lika elegant pyjamas i flanell och en självmant arbetsbefriad tillvaro.
3 000 kr.

3. Frédéric Malles doft

25 julklappar du faktiskt vill ha

New York-baserade fransosen Frédéric Malle gör i min mening världens mest behagliga dofter för såväl damer som herrar. En av dofthusets klassiker är Vetiver Extraordinaire, framtagen av supernäsan Domi­nique Ropion. Här blandas noter av orientaliskt trä med bergamott och, som namnet antyder, gräset vetiver.
1 999 kr.

4. Loro Pianas halsduk

25 julklappar du faktiskt vill ha

Om jag bara får välja ett mjukt paket så blir det denna kashmirhalsduk från Loro Piana. Lyxigare – och dyrare – än så här blir det knappast för en stickad accessoar, men så förtjänar ens hals bara det bästa i kylan. I och med att en halsduk dessutom hamnar i naturligt blickfång så kamouflerar den vilken medioker överrock som helst.
4 300 kr.

5. Valextras korthållare

25 julklappar du faktiskt vill ha

Av någon anledning har 2018 varit det ­första året under hela mitt liv då jag saknat ett traditionellt visitkort. Faktum är att det funnits tillfällen då personer tittat på mig som om jag vore på flykt från en anstalt när jag sagt att jag inte har något kort. Det stiligaste hade varit att ha ett gäng nedkörda i en hållare från italienska Valextras. 
2 799 kr.

Joel Ågren/Redaktionschef

1. Sonys brusreducerande lurar

25 julklappar du faktiskt vill ha

Det finns ett före och ett efter brusreducerande hörlurar. Att sätta sig på en långflight utan ett par fulladdade over ear-lurar ter sig allt mer otänkbart ju äldre och mer ljudkänslig jag blir. En till synes enhällig kritikerkår hyllar Sonys nya skrytlurar WH-1000XM3 som världsbäst i kategorin, vilket onekligen väcker ett visst habegär.
3 990 kr.

2. Stockholms Bränneris gin

25 julklappar du faktiskt vill ha

Få saker gör julhelgen med familjen mer hanterbar än en flaska eklagrad gin. Mikro­destilleriet Stockholm Bränneris Oak gin, producerad i en gammal Jaguarverkstad på Södermalm i hufvudstaden, är en finfin konnässörgin med tydliga inslag av långpeppar och apelsin. Bara produktdesignen i sig motiverar en hedersplats under granen.
397 kr. 

3. Tiger of Swedens känga

25 julklappar du faktiskt vill ha

Om jag bara fick bära en outfit i resten av livet så skulle den med största sannolikhet utgöras av följande: svarta jeans, svart skjorta, svart rock och svarta boots. Tråkigt, säger ni. Tidlöst, säger jag. Tiger of Swedens chelsea boot Bonnist kan mycket väl bli den livslånga följeslagare jag letat efter.
3 200 kr.

4. Teklas sängkläder

25 julklappar du faktiskt vill ha

Som man bäddar får man ligga. Och i pås­lakan i 100 procent linne från Köpenhamns­baserade Tekla ligger man både bekvämt och snyggt. Märket, grundat 2016 av före detta Acne Studios-chefen Charlie Hedin, gör moderiktiga sängtextilier i linne och finkammad bomull i naturnära nyanser.
Från 1 295 kr.

5. CDLP:s premiumkalsonger

25 julklappar du faktiskt vill ha

Mitt viktigaste nyårslöfte inför nästa år är att ersätta samtliga av mina sladdriga, logotypprydda underkläder med högkvalitativa, svarta boxerbriefs i minimalistisk design. Svenska CDLP gör övergången föredömligt enkel. Kalsongerna säljs även i 9-pack, för mer välbeställda julklappsjagare.
699 kr (3-pack).

Joakim Kullmer/Art Director

1. Menus sopborste

25 julklappar du faktiskt vill ha

Vad gör man när man tappat ut den rivna parmesanen på köksgolvet? Dammsugaren känns inte helt rätt. Vad Jan Kochański tänkte när han designade den här sopborsten vet jag inte men det kan ha varit riven parmesan. Häng den snyggt på väggen eller insidan av städskåpet så slipper du fundera nästa gång du snavar över köksmattan.
600 kr.

2. Assoulines Ibizabok

25 julklappar du faktiskt vill ha

När januaristormen viner runt knuten vill i alla fall inte jag någonting annat än att kura ihop mig framför brasan, dricka rom och bläddra i böcker som tar mig någon annanstans. Den här skitsnygga Assoulineboken tar dig till Maya Boyds Ibiza tillsammans med andra hippies, artister, designers och festsugna.
600 kr.

3. Acne Studios mössa

25 julklappar du faktiskt vill ha

Måste du ta dig ut i vinterrusket vill du såklart gömma huvudet i nånting varmt, gosigt och snyggt. För många mössor kan man inte ha, och en samling utan denna Acne Studios-mössa känns inte komplett. Finns i regnbågens alla färger, men ängslig som jag är väljer jag en svart. 
1 800 kr.

4. No. Ones sneakers

25 julklappar du faktiskt vill ha

Dyrt och snyggt. Ofta går dessa ord hand i hand, och så också denna gång. Venice-baserade No. One gör exklusiva sneakers för hand. Då och då släpps limiterade upplagor men skorna nedan tillhör basutbudet och heter Charie – Tuscan Veg Tan. Önska er dessa av en välbeställd släkting och möt våren med nykittade fötter.
5 000 kr.

5. Opinels kockkniv

25 julklappar du faktiskt vill ha

När Victor-Amédée Opinel började tillverka spikar i mitten av 1800-talet var han något på spåren. 1890 gick tillverkningen över till knivar och sedan dess har dessa rustika köksverktyg krönt fransk matlagning. Opinel gör många sorters knivar men vill du ha en allroundkniv i köket som andas fransk kokkonst är det en sån här du ska önska dig.
300 kr.

 

Rasmus Blom / Redaktör

1. Sjöstrands espressomaskin

25 julklappar du faktiskt vill ha

Den här trevliga espressomaskinen från Sjöstrands ligger väldigt högt upp på min önskelista. Sjöstrands grundades på Ingarö i Stockholms skärgård och gör snygga kaffemaskiner och miljövänliga kapslar. Maskinen finns bland annat i inredningsbutiken Artilleriet i Göteborg där man kan hitta en lång rad andra julklappar.
2 495 kr.

2. The Hoxtons hotellrum

25 julklappar du faktiskt vill ha

Två gånger inför det här numret har jag bott på The Hoxton: först i London för en intervju med Tove Lo, sedan i New York för en artikel om Brooklyn Brewery. Det förstnämnda är originalet och ligger i Shoreditch, det andra är helt nybyggt och ligger i Williamsburg. Jag kan varmt rekommendera det senare. Trivsamt och lagom trendigt.
2 300 kr.

3. Louis Vuittons parfym

25 julklappar du faktiskt vill ha

2018 var året då Louis Vuitton lanserade parfymer för män. Vi på redaktionen begav oss till LV-butiken i Stockholm för att sniffa oss igenom de fem dofterna, och där började vi likt krigsherrar dela upp parfymerna mellan oss (vi kan inte dofta samma). Mitt val föll
på Au Hasard. Den doftar kardemumma och får mig att känna mig förmögen.
2 215 kr.

4. Lizzy Goodmans rockbok

25 julklappar du faktiskt vill ha

I somras lät vi olika skribenter vi gillar tipsa om böcker i King. Fredrik Strage tipsade om boken ovan av Lizzy Goodman, Meet Me in the Bathroom. Ett mycket bra tips, skulle det visa sig! Boken beskriver New Yorks rockvåg i början av nollnolltalet med band som The Strokes och The Yeah Yeah Yeahs. 640 sidor skvaller och dekadenta anekdoter.
215 kr.

5. Tiger of Swedens skepparkavaj

25 julklappar du faktiskt vill ha

Tiger of Sweden har under året ägnat sig åt att återuppfinna sig själva – med den äran. Christoffer Lundman, närmast från Acne Studios och Tom Ford, har axlat rollen som kreativ chef, butikerna är nyrenoverade, loggan är uppdaterad och looken är lyxigare. Jag tycker väldigt mycket om den nya skeppar­kavajen.
4 999 kr.

Andreas Weinås/Stilredaktör

1. Belgian Shoes loafers

25 julklappar du faktiskt vill ha

Ett par nätta loafers kanske inte är det första man tänker på så här inför julen, men Belgian Shoes karakteristiska modell Mr Casual är perfekt för att strosa runt i hemmet under ledigheten. Skorna sys för hand i Belgien med en mockasinkonstruktion och sitter rent ut sagt som handen i handsken.
4 500 kr.

2. Manolo x Ströms flanellbyxa

25 julklappar du faktiskt vill ha

Stilsajten Manolo (där jag är redaktör) har tillsammans med Ströms Man & Woman flera säsonger i rad tagit fram en elegant byxmodell med lite högre livhöjd, rymligare lårvidd, enkelt frontveck och side adjusters. Byxan finns i bomull, manchester och inte minst flanell från Vitale Barberis Canonico.
1 999 kr.

3. Barons tote bag 

25 julklappar du faktiskt vill ha

Nyligen lanserade det svenska varumärket Baron en serie av väskor i svart mocka med matchande skinndetaljer. En form av ton-i-ton-tänk som jag tycker känns extra intressant om man vill avdramatisera den formella kostymen och fortfarande ha ett elegant förvaringsalternativ för laptop och dokument.
4 000 kr.

4. Shirtonomys kashmirskjorta

25 julklappar du faktiskt vill ha

Den utmärkta svenska skjorttillverkaren Shirtonomy specialiserar sig på måttsydda skjortor till rimliga priser och lanserade under hösten en ny, exklusiv serie av tyger med inslag av kashmir. Det ger en fantastisk känsla mot huden och produceras helt efter kundens mått och önskemål. En perfekt julklapp. 
1 399 kr.

5. Marc-Antoine Barrois parfym

25 julklappar du faktiskt vill ha

Det här är en av de absolut trevligaste dofterna på länge: B683 från den fantastiska parfymören Marc-Antoine Barrois. Med en varm, elegant och inte minst charmig trädoft med noter av kryddor och läder är det en perfekt eau de parfume för kvällens aktiviteter.
1 450 kr.

Dela på Facebook
Tweeta