25 tv-serier du måste ha sett

Svårmodiga kriminalare, alkoholiserade reklamare och neurotiska amerikanare. King ger dig 25 anledningar att aldrig lämna tv-soffan.

Joel Ågren  |  Publicerad 2016-02-03 15:41  |  Lästid: 17 minuter

1. Freaks and Geeks

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 1 (1999–2000).

Handling: Syskonparet Lindsay (freak) och Sam (geek) medelst förlorarposse genomlider tonåren på William McKinley High School med varierad framgång.

Passar dig: Som aldrig blev bjuden på de coola festerna på högstadiet men som klarade dig ganska bra ändå.


Hisspitch: Hjärtlig, ärlig och högst relaterbar high school-dramakomedi om finnig vänskap, tonårsangst och utanförskap.

Popkulturella poänger: Serien lades ner efter blott en säsong på grund av vikande tittarsiffror men fick snabbt kultstatus, inte minst tack vare dess funktion som plantskola för dagens humorelit. Komikerstjärnor som Jason Segel, Seth Rogen, James Franco och Judd Apatow fick alla sina genombrott i och med serien.

Trivia: Jason Segel (Nick) och Linda Cardellini (Lindsay) var ett par såväl under som efter inspelningen. När förhållandet tog slut skrev Segel manuset till filmen Dumpad (Forgetting Sarah Marshall) i vilken han även spelar huvudrollen.

Kolla även in: Mitt så kallade liv.


Streamas på: cmore.se

 

2. Nip/Tuck

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 6 (2003–2010).

Handling: Plastikkirurgerna Christian Troy och Sean McNamara dri­ver exklusiv klinik i Miami där tabun ifrågasätts och moralen sviktar.


Passar dig: Som är lite, lite sjuk i huvudet.

Hisspitch: Provokativ plastikdramatik som inte lämnar någonting åt fantasin. Nip/Tuck flyttade fram gränserna för vad som kunde avhandlas, och visas, på tv och luckrade framgångsrikt upp gränsen mellan smart samhällssatir och spekulativt skräp. En serie så skruvad och depraverad att den inte kan vara annat än genial.

Popkulturella poänger: Seriens skapare Ryan Murphy fortsatte sin tv-karriär med att skapa Nip/Tucks diametrala motsats – dramakomedimusikalen Glee.

Trivia: Seriens showrunner hävdar att alla medicinska fall i serien är hundra procent baserade på fakta. Verklighetens plastikkirurger viftar med skalpellerna i protest och Ame­rican Society of Plastic Surgeons avfärdar serien som en "styggelse" som smutskastat en hel yrkeskår.


Kolla även in: Extreme Makeover.

Ses på: Dvd.

 

3. Entourage

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 8 (2004–2011).


Handling: Vincent Chase är en ung, snygg och småpantad skådis från Queens som hastigt klättrar på Hollywoods it-lista. Med sig på pojkdrömsresan har han sitt entourage; misslyckade skådisbrorsan Johnny Drama, pårökte sidekicken Turtle och hobbymanagern Eric. Med- och motgångar följer.

Passar dig: Som inte kan få ­nog av bromances och Hollywoodstjärnglans.

Hisspitch: Bitvis väl grabbflåsig och "män i grupp"-stereotyp, men lika ofta svårt underhållande Hollywood-satir, där det karismatiske agentaset Ari Golds oneliner-tunga av guld och en aldrig sinande ström av bjussiga A-kändis-cameos utgör seriens starkaste kort.

Popkulturella poänger: Karaktären Johnny Drama, vars egna dalande skådiskarriär hamnar i skymundan när lillebror Vince stiger mot Hollywoodtoppen, görs av ­Ke­vin Dillon, mindre känd skådespelarbror till Matt Dillon. Beröringspunkterna är smärtsamt många.


Trivia: I en intervju med tidskriften Politico avslöjade Vita husets informationsrådgivare Robert Gibbs att Barack Obama är ett stort fan av serien. Presidenten ska ha gått så långt att han lade om sitt kampanjschema för att inte missa ett avsnitt.

Kolla även in: How to Make It in America.

Streamas på: hbonordic.com

 


4. Forbrydelsen

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 3 (2007–2012).

Handling: Sarah Lund är kriminalkommissarien som sagt upp sig från Köpenhamnspolisen för att starta ett nytt liv med pojkvännen i Sverige. Mordet på skolflickan Nanna Birk Larsen får henne på andra tankar.

Passar dig: Som delar övertygelsen att Lisbeth Salander och Saga Norén är Guds gåva till kriminalgenren.

Hisspitch: Internationellt älskat danskt deckarunder som varit en starkt bidragande orsak till den rådande Nordic noir-vurmen. Forbrydelsen är en nattsvart nagelbitare som vågar ta sin tid och bygger upp en stämning som växer sig allt tätare under tre rafflande säsonger.


Popkulturella poänger: 2011 hade den ovanligt lyckade amerikanska remaken The Killing premiär, med Joel Kinnaman i rollen som wigger-kommissarien Stephen Holden och Mireille Enos som den nikotintuggummituggande anti-hjäl­tinnan Sarah Linden.

Trivia: Sarah Lunds favorittröja, en stickad lusekofta från färöiska Gudrun & Gudrun som karaktären bar under hela första säsongen av Forbrydelsen, blev en osannolik storsäljare som skymtats på såväl Helena Christensen som Camilla, duchess of Cornwall. Brittiska Vogue har bland annat beskrivit tröjan som "ett plagg att dö för".

Kolla även in: Bron.

Ses på: Dvd.


 

5. Beverly Hills 90210

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 10 (1990–2000).

Handling: Tvillingarna Brandon och Brenda Walsh börjar på West Beverly High efter en påtvingad flytt från Minnesota. Tillsammans med sina mer världsvana vänner Dylan, Kelly, Donna, Steve och David tacklar de tonårens prövningar.

Passar dig: Som inte räds lite tonårsnostalgi.


Hisspitch: Seglivad tonårsmelodram, döpt efter det exklusiva områdets postnummer i Los Angeles, som för många fått definiera hela 90-talet. Bortom den glamorösa fasaden och de fotogeniska tonårsnunorna rymdes det gott om allvar: "Bevvan" var en av de första ungdomsserierna som inte skyggade för tabuämnen som sex, alkoholism och självmord.

Popkulturella poänger: Hilary Swank skulle egentligen ha spelat rollen som singelmamman Carly Reynold i två säsonger, men fick sparken utan förvarning eller förklaring efter bara 16 avsnitt. Två månader senare säkrade Swank huvudrollen i Boys Don't Cry, för vilken hon belönades med både en Oscar och en Golden Globe. Slutet gott, allting gott.

Trivia: Gabrielle Carteris var 29 år när hon landade rollen som den svårt präktiga 16-åriga skoltidningsredaktören Andrea Zuckerman.

Kolla även in: O.C.


Ses på: Dvd.

6. Oz

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 6 (1997–2003).

Handling: I "Emerald City", en experimentell enhet på högsäkerhetsanstalten Oswald State, lever de intagna i en hierarki där varje dag är en kamp för överlevnad.

Passar dig: Som någon gång reflekterat över det problematiska i att tappa tvålen i en fängelsedusch.


Hisspitch: Klaustrofobisk och överraskande rå fängelsesåpa, där ens favoritkaraktärer mördades av i takt med att man knutit an till dem. Oz är ångestframkallande feel bad-tv när den är som bäst – och bland de brutalaste som någonsin visats.

Popkulturella poänger: Oz var den första dramaserien i entimmesformat som producerades för betalkanalen HBO. Med den nya, reklamfria plattformen kom en kreativ frihet som tidigare saknat motstycke i tv-världen, vilket seriens skapare utnyttjade till max. Ta bara första avsnittet då en familjefar hinner våldtas, få ett hakkors intatuerat på skinkan och dömas ut som analslav innan eftertexterna börjat rulla.

Trivia: Av seriens fasta ensemble överlevde endast fem karaktärer samtliga säsonger. Skådespelare som kom sent till inspelningen straffades med att deras karaktär antingen dog eller blev våldtagen senare under säsongen.

Kolla även in: Prison Break.


Streamas på: hbonordic.com

 

7. Damages

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 5 (2007–2012).

Handling: Ärkebitchiga topp­ad­vokaten Patty Hewes (Glenn Close) löser komplicerade rättsfall samtidigt som hon lär sin nyexade protegé Ellen Parsons (Rose Byrne) att bryta mot såväl etiska som juridiska regler i kampen för en högre rättvisa.


Passar dig: Som går i gång på intrikata rättsfall och psykologiska maktspel.

Hisspitch: Förträffligt advokatdrama som utmärker sig med sina patenterade tids- och perspektivskiften, nervkittlande dubbelspel och finslipade karaktärsskildringar. Stjärna i kanten för Glenn Close som inte varit så här härligt psykotisk sedan hon kokade kanin på Michael Douglas spis.

Popkulturella poänger: Seriens skapartrio Todd A Kessler, Glenn Kessler och Daniel Zelman följde upp Damages-succén med utmärkta familjedramat Bloodline, vars efterlängtade andra säsong streamas på Netflix 2016.

Trivia: Rollen som Patty Hewes är fjärde gången gillt för Glenn Close som advokat. Första gången var i Kniven är enda vittnet, andra gången i Farlig förbindelse och tredje gången i ett hastigt inhopp i Vita huset.


Kolla även in: Boss.

Streamas på: cmore.se

 

8. Arkiv X

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 9 (1993–2002).


Handling: FBI-agenterna Fox Mulder (konspirationsteoretikern) och Dana Scully (skeptikern) arbetar på FBI:s avdelning för paranormala fenomen och jagar sanningar bland byråns så kallade X-akter – fall som inte kunnat lösas med konventionellt polisarbete.

Passar dig: Som någon gång blickat upp mot en mörk stjärnhimmel, känt dig iakttagen – och gillat det.

Hisspitch: Stämningsfullt sci fi-mysterium vars barocka story, fantasifulla skurkar och undertryckta sexuella spänning mellan de två huvudkaraktärerna fick fansen att komma tillbaka i nio säsonger.

Popkulturella poänger: I slutet av januari har den tionde säsongen av Arkiv X premiär i USA, efter 14 år i malpåse. Det är ännu oklart om serien kommer att visas på svensk tv.


Trivia: När Gillian Anderson blev på tjocken i slutet av första säsongen stötte produktionen på patrull. Gillians mammaledighet förklarades med att Scully blivit bortförd av utomjordingar. Arkiv X-avdelningen lades ner och Mulder fick en ny partner, Alex Krycek. När Anderson åter var på fötterna återinfördes avdelningen, Krycek avpolletterades och Scully kunde bearbeta sitt UFO-trauma på bästa sändningstid.

Kolla även in: Twilight Zone.

Streamas på: viaplay.se

 


9. Deadwood

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 3 (2004–2006).

Handling: I en tid av plundring och girighet lockar det största guldfyndet i amerikansk historia en samling
misfits till den laglösa bosättningen Deadwood, där allt – och alla – har ett pris.

Passar dig: Med förkärlek för mustiga westerns, oärliga revolverdueller och Shakespeare-klingande dialog.

Hisspitch: En 36 avsnitt lång historielektion, kryddat med obsceniteter och brutalt våld, som tar beståndsdelar från traditionella westernfilmer och vänder upp och ner på dem. Längre från Lilla huset på prärien kan man knappast komma. Vilket, om du undrar, är en bra sak.


Popkulturella poänger: Enligt representanter från HBO så förs diskussioner om att adaptera Deadwood för vita duken. Kanalen ryktas även utveckla en ny western-serie, Untamed, med Lone Survivor och Friday Night Lights-regissören Peter Berg i registolen. Seriens handling är förlagd till 1840-talets Wyoming och följer tre "omaka" resenärer och deras strapatser i det otämjda landskapet.

Trivia: Ordet "fuck" används 2 980 gånger i serien.

Kolla även in: Familjen Macahan.

Streamas på: hbonordic.com


 

10. The West Wing

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 7 (1999–2006).

Handling: Amerikanske presidenten Josiah Bartlet (Martin Sheen) med stab leder världsmakten USA från västra flygeln i Vita huset.

Passar dig: Med fäbless för politisk dramatik och knivskarp dialog.


Hisspitch: Dialogdrivet samhällsdrama som lyckades med konststycket att göra tv-politik både sexigt, engagerande och trovärdigt. Serien påverkade inte bara tv-mediet, utan även det politiska klimatet i USA, och var känd för att lyfta upp aktuella ämnen som terrorism och homosexuellas rättigheter till diskussion.

Popkulturella poänger: Tv-geniet Aaron Sorkin stod som ensam manusförfattare till seriens fyra första säsonger. Prestationskraven gjorde att Sorkin gärna tog till crackpipan för att palla trycket, vilket även spillde över på den speedade dialogen och de übereffektiva "walk and talk"-mötena i serien.

Trivia: Martin Sheens roll som USA:s president var blott tänkt som en biroll, och Sheen var bara kontrakterad för att göra 4 av de första 13 avsnitten. Tittarundersökningar visade dock att presidenten var den överlägset populäraste karaktären i serien, och landsfadern förärades snart den bärande rollen.

Kolla även in: House of Cards.


Ses på: Dvd.

11. True Detective (säsong 1)

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 2 (2014-2015).

Handling: Omaka snutduon Martin Hart (Woody Harrelson) och Rust Cohle (Matthew McConaughey) går på seriemördarjakt i Louisianas träskmarker under 90-talets mitt. 2012 kallas de in på förhör när fallet åter öppnas upp. Mystiken tätnar.

Passar dig: Som går i gång på Sydstatsskildringar, obehaskänslor och kvasifilosofiska resonemang.


Hisspitch: 2014 års stora tv-snackis. Suggestivt, nihilistiskt kriminaldrama med ockulta undertoner som fick
en hel värld av tv-junkies att viska hemmasnickrade teorier om Yellow King och Carcosa kring kaffeautomaterna. Då True Detective är ett slags antologi, där varje säsong börjar om från noll med nya skådespelare och ny story, kan du med gott samvete skippa mediokra säsong två.

Popkulturella poänger: True Detective är tredje gången kompisduon Harrelson och McConaughey möts framför kameran. Första gången var i hyfsat lyckade dramakomedin EDtv, andra gången i usla stonerkomedin Surfer, Dude.

Trivia: I sina förberedelser för rollen skrev den nyfrälste metodskådespelaren Matthew McConaughey en 450 sidor lång personanalys av Rust för att komma in under huden på karaktären.

Kolla även in: Top of the Lake.


Streamas på: hbonordic.se

 

12. Lost

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 6 (2004–2010).

Handling: En flygolycka strandar de 48 överlevande passagerarna på Oceanic flight 815 på en till synes öde ö. Passagerarna tvingas samarbeta för att överleva på den mystiska platsen, som hyser såväl rökmonster som isbjörnar.


Passar dig: Som föredrar frågetecken framför svar.

Hisspitch: Det största mindfucket på tv sedan Twin Peaks. Ett av vår tids främsta popkulturella fenomen, och en vattendelare av rang – sprängfylld med teologiska gåtor, filosofiska dilemman och lösa trådar. Visst, slutet lämnar en del att önska, men det är, som SJ säger, resan som är målet.

Popkulturella poänger: Losts omåttliga framgångar gjorde upphovsmannen J J Abrams till ett hushållsnamn i Hollywood, i dag högaktuell som regissör till den hajpade sjunde delen i Star Wars-sagan.

Trivia: Lost är en av de mest diskuterade tv-serierna i internets historia och fansens livliga nätdiskussioner har flera gånger styrt handlingens riktning. Ihärdiga frågor om varför den fetlagde Hurley aldrig gick ner i vikt på den öde ön blev till exempel till slut så hätska att manusförfattarna nödgades skriva in i manus att Hurley satt på ett hemligt förråd med salladsdressing.


Kolla även in: Fringe.

Ses på: Dvd.

 

13. Six Feet Under

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 5 (2001–2005).


Handling: Den dysfunktionella familjen Fisher driver begravningsbyrå i Los Angeles samtidigt som de tampas med personliga tragedier, trasiga relationer och varierande grader av existentiell ångest.

Passar dig: Som någon gång reflekterat över livet förgänglighet.

Hisspitch: Nattsvart galghumor möter tungsint vardagsrealism i detta skruvade familjedrama där döden spelar huvudrollen: Varje avsnitt inleds med ett dödsfall vars konsekvenser påverkar handlingen i avsnittet.

Popkulturella poänger: Seriens elegiska epilog, där karaktärernas sista tid i livet summeras på det mest finstämda av sätt, toppar helt korrekt listorna över tv-historiens främsta avslut. Gråtgaranti.


Trivia: Inspirationen till Six Feet under hämtade seriens skapare, American Beauty-författaren Alan Ball, från en egen smärtsam upplevelse: Hans 22-åriga syster dog i en trafikolycka då hon körde den då 13-årige Alan till en pianolektion.

Kolla även in: In Treatment.

Streamas på: hbonordic.com

 


14. Boardwalk Empire

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 5 (2010–2014).

Handling: Politiskt fulspel, korruption och mord är vardagsmat i 1920-talets Atlantic City där den hårdföre "Nucky" Thompson, lika delar politiker och gangster, styr stan med järnhand.

Se den: Om du går i gång på välskräddade gangsterepos.

Hisspitch: Tv-seriernas Gudfadern. Ett ambitiöst och lågenergiskt gangsterdrama av Terrence Winter, hjärnan bakom Sopranos, som har den goda smaken att avsluta serien på topp och prioritera karaktärsutveckling och briljerande toppskådisar framför ett rasande tempo.


Popkulturella poänger: Serien är baserad på boken Boardwalk Empire – The Birth, High Times and Corruption of Atlantic City av Nelson Johnson. Verklighetens "Nucky" Thompson hette Johnson i efternamn och har utseendemässigt mer gemensamt med Tony i Sopranos. Att ändra begynnelsebokstaven var ett sätt för Winter att ge författarna kreativ frihet i historiebeskrivningarna.

Trivia: Det 70 minuter långa premiäravsnittet, regisserat av seriens exekutiva producent Martin Scorsese, toppar listan över världens dyraste tv-piloter, med en slutnota på 18 miljoner dollar. Demonregissörens ökända perfektionism nådde nya höjder när Scorsese krävde att plankorna på strandpromenaden i serien skulle vara av exakt samma utförande som de i förbudstidens Atlantic City.

Kolla även in: Sopranos.

Streamas på: hbonordic.com


 

15. Curb Your Enthusiasm

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 8 (1999–2011).

Handling: Larry David har det mesta man kan önska sig – pengar, framgång, snygg fru. Ändå är han ett missnöjt, elakt och egocentriskt as som ständigt lyckas ställa till det för sig. Stor humor uppstår.

Passar dig: Som inte kan få nog av neurotiska vita män i komplicerade vardagssituationer.


Hisspitch: Seinfeld-medskaparen Larry Davids briljanta, och inte sällan improviserade, lågbudget-sitcom om sitt socialt handikappade alter ego Larry är som ett Seinfeld på stereoider. Humorn är elakare, situationerna mer överdrivna, skratten högre.

Popkulturella poänger: Larry David skrev 60 av de (bästa) 134 episoderna av Seinfelds första sju säsonger innan han valde att hoppa av serien 1995. Han beräknas ha dragit in drygt en miljard kronor för besväret. Curb bygger till stor del på hans sysslolösa LA-liv, post Seinfeld-framgångarna.

Trivia: Bortklippt material från avsnittet The Car Pool Lane har använts som bevis i en mordrättegång. Rörliga översiktsbilder på publiken under basebollmatchen mellan Dodgers och The Braves, som användes som klippbilder i avsnittet, bevisade att den mordmisstänkte Juan Catalan satt i publiken under matchen, vilket gav honom ett nödvändigt alibi och friade Catalan från ett presumtivt dödsstraff.

Kolla även in: Louie.


Streamas på: hbonordic.com

16. The Shield

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 7 (2002–2008).

Handling: Handlingskraftige LA-polisen Vic Mackey (Michael Chiklis) och hans hårdnackade insatsstyrka "Strike Team" följer allt utom lagboken i sin kamp mot gatuslöddren i stans stökigaste polisdistrikt.

Passar dig: Som föredrar dina snutserier hårdkokta och dina polishjältar depraverade.


Hisspitch: Världens kanske bästa snutserie. Ett utomordentligt skitigt polisdrama med amoraliske kommissarien Vic Mackey som en av tv-historiens främsta anti-hjältar.

Popkulturella poänger: 2007 släpptes spelversionen av serien med den föga originella titeln Shield – The Game till PC och Playstation 2. Spelet fick utomordentligt uselt mottagande och utsågs bland annat till Årets sämsta spel av tidningen Gamereactor.

Trivia: Michael Jace, som spelar Lowe i serien, har sett sin beskärda del av förhörsrum även off camera. I maj i fjol greps skådespelaren misstänkt för att ha skjutit ihjäl sin fru April Jace inför parets två barn. Michael har ännu inte dömts för mordet.

Kolla även in: På spaning i New York.


Streamas på: netflix.se

 

17. Spung

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 2 (2002–2003).

Handling: Stockholmskidsen Kim, Petra, Pelle, Ana-Maria och Melas lever stökigt gymnasieliv och drömmer stora framtidsdrömmar. Andra säsongen, Spung 2.0, behandlar tiden efter studenten.


Se den: Om du vill minnas hur det var att vara 18 före Tinder och rökförbud på krogen.

Hisspitch: Dogma-doftande tonårsdrama, helt befriat från moralkakor, som bidrog till att förändra bilden av vad svensk ungdoms-tv kunde vara. Den i dag kultförklarade SVT-serien fick snabbt en försvinnande liten (andra avsnittet sågs av 150 000) men hängiven tittarskara och har bland annat hyllats för sin okrystade dialog och initierade soundtrack.

Popkulturella poänger: Seriens regissörer Måns Mårlind och Björn Stein och manusförfattaren Cilla Jackert återförenades 2013 i det Guldbaggebelönade filmprojektet Känn ingen sorg, baserat på Håkan Hellströms låttexter.

Trivia: En långfilm var tänkt att följa upp andra säsongen av Spung, men filmades aldrig. I boken Spung – tio år senare publicerades dock filmmanuset i sin helhet. 2010 röstades Spung fram som den näst bästa svenska tv-serien genom tiderna av SR-programmet Kino.


Kolla även in: Girls.

Streamas på: oppetarkiv.se

 

18. Miami Vice

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 5 (1984–1990).


Handling: Miamis undre värld är spelplatsen för deckarduon Sonny Crockett och Rico Tubbs och deras ändlösa kamp mot knarklangare och andra ljusskygga individer.

Passar dig: Som smygsaknar det glada 80-talet.

Hisspitch: Få popfenomen symboliserar 80-talskitsch som Miami Vice. Idén till till serien växte fram ur NBC-chefen Brandon Tartikoffs kärnfulla synopsis, sammanfattat i två ord: MTV Cops. Resultatet: en neonskimrande explosion av Phil Collins-trummor, upprullade kavajärmar och dekadenta livsstilar – och en visuell berättarteknik som präglar tv-mediet än i dag.

Popkulturella poänger: Serien blev showrunnern Michael Manns (Heat, Collateral, Public Enemies) stora genombrott. 2006 följde Mann upp framgångarna med att regissera den överflödiga filmversionen med samma namn.


Trivia: Miami Vice var en av 80-talets dyraste serier. Varje avsnitt kostade mer än hela Miami poliskårs årsbudget.

Kolla även in: Magnum, P.I.

Ses på: Dvd.

 


19. This Life

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 2 (1996–1997).

Handling: Fem nybakade jurister i tjugonågontingåldern söker mening, kärlek och sig själva i ett brokigt Londonkollektiv.

Passar dig: Som vill minnas hur det var att leva life på 90-talet.

Hisspitch: Nervig brittisk kultpärla som fångade en hel generation med sin pekpinnebefriade skildring av livet som ung och dum i 90-talets London, där aids, droger och homofobi lurade runt hörnet. Seriens osminkade förhållningssätt till knark och sex gjorde den vida omtalad, med ett fingertoppskänsligt britpop-soundtrack som pricken över i:et.


Popkulturella poänger: Karaktärerna återförenades tio år efter den dramatiska serieavslutningen i det 90 minuter långa jubileumsavsnittet Livet kan börja +10, men det glömmer vi helst.

Trivia: This Life blev startskottet för flera framgångsrika skådespelarkarriärer. Jack Davenport har en stående roll som James Norrington i Pirates of the Caribbean- filmerna medan Andrew Lincoln gör tv-karriär som zombieslaktande sydstataren Rick Grimes i AMC:s långkörare The Walking Dead.

Kolla även på: Queer As Folks.

Ses på: Dvd.


 

20. Friday Night Lights

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 5 (2006–2011).

Handling: I den lilla staden Dillon, Texas är ekonomin och framtidsutsikterna dystra. Det enda som förenar staden är det lokala skolfotbollslaget Panthers svajiga framtåg. När hoppet har lämnat såväl staden som laget är det coachen Eric Taylors (Kyle Chandler) jobb att peppa Panthers till stordåd.

Passar dig: Med en soft spot för amerikansk fotboll, fläskiga brandtal och finstämda relationsdramer.


Hisspitch: Ständigt nedläggningshotad kritikerfavorit med småstadsbackdrop som hyllats för sina komplexa karaktärsporträtt och varma humor.

Popkulturella poänger: Serien är baserad på en bok av H G Bissinger från 1990. Boken filmatiserades 2004 i regi av Peter Berg, som även står bakom tv-versionen.

Trivia: Republikanen Mitt Romney använde Panthers mantra "Clear eyes, full hearts, can't lose" som kampanjslogan 2012.

Kolla även in: Dawson's Creek.


Streamas på: hbonordic.com

21. Sons of Anarchy

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 7 (2008–2014).

Handling: Kriminella mc-klubben Sons of Anarchy, specialister på vapenhandel och övervåld, tampas med rivaler, poliser och klubbens vacklande vicepresident Jax.

Passar dig: Med en fäbless för ultravåld och lädervästar.


Hisspitch: The Shield-författaren Kurt Sutters kolsvarta mc-knuttedrama, löst baserat på Shakespeares Hamlet, är en gropig och synnerligen våldsam färd mot det allt annat än lyckliga slutet. En
fängslande och bitvis mästerlig tragedi som med tiden spårar ut i en orgie av smaklöst ultravåld, narrativa
u-svängar och omotiverade musikmontage.

Popkulturella poänger: Sons of Anarchy har haft sin beskärda del av oväntade cameos. Henry Rollins, Dave Navarro, Courtney Love, Marilyn Manson och Stephen King (!) har alla gästspelat i serien.

Trivia: David Labrava, som spelar Happy i serien, är själv medlem i mc-gänget Hells Angels. Labrava anställdes först som rådgivare men fick snart en fast spelroll.

Kolla även in: The Last Chapter.


Streamas på: netflix.se

 

22. Seinfeld

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 9 (1989–1998).

Handling: De fyra vännerna Jerry, George, Elaine och Kramer lever svårt självupptagna New Yorkliv, brottas med medelklassneuroser och fascineras av livets små fånigheter.


Passar dig: Som ser humorn i vardagstrivialiteter.

Hisspitch: Allmänt vedertaget som världens roligaste tv-serie, sprungen ur humorduon Jerry Seinfeld och Larry Davids genialitet. En serie om ingenting som hade allt och som, till skillnad från många andra humorfenomen, faktiskt åldrats med värdighet. Seinfeld levde efter det anti-empatiska mantra "no hugging, no learning". Ingen av de bärande karaktärerna fick utvecklas och bli bättre människor under seriens gång. En devis som snart visade sig vara nyckeln till framgång.

Popkulturella poänger: Julia Louis-Dreyfus (Elaine) ryktas producera och göra huvudrollen i den amerikanska remaken av Ruben Östlunds Golden Globe-nominerade skidortsdrama Turist, med den internationella titeln Force Majeure.

Trivia: Seinfeld är en av de mest inkomstbringande tv-serierna genom tiderna, med ett tittarrekord på 76 miljoner amerikaner. Framgångarna gjorde Jerry Seinfeld till en av världens rikaste skådespelare, god för cirka 5 miljarder kronor. Att Seinfeld tackade nej till NBC:s erbjudande om 110 miljoner dollar för en tionde säsong säger väl det mesta.


Kolla även in: Vänner.

Streamas på: viaplay.se

 

23. Homicide – Life on the Streets

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 7 (1993–1999).


Handling: En hårt belastad mordrotel i Baltimore brottas med ökad brottslighet och minskade anslag. Ett tufft jobb som sakta pressar mordutredarna över bristningsgränsen.

Passar: 90-talsnostalgikern med The Wire-abstinens.

Hisspitch: Stilbildande och sorgligt bortglömd snutserie som träffande kallats "den bästa serien ingen tittar på". Homicide var först ut med att skildra människorna bakom polisbrickorna på ett trovärdigt sätt. Den skakiga handkameran, rasande tempot och respektlösa berättartekniken skapade en nerv och realism som bland annat inspirerade Lars von Trier till stordåd med filmrörelsen Dogma.

Popkulturella poänger: Serien baseras på journalisten David Simons reportagebok Homicide – A Year on the Killing Streets i vilken författaren tar rygg på några mordutredare i Baltimore under ett år. Simon sadlade senare om till tv-producent och står bland annat som upphovsman till HBO-praktverken The Wire, The Corner och Generation Kill.


Trivia: Skådespelaren Richard Belzers Homicide-karaktär John Munch har dykt upp i inte mindre än tio tv-serier, däribland Law & Order – Special Victims Unit, I lagens namn, Arkiv X, The Beat, Arrested Development, Law & Order – Trial by Jury, The Wire och 30 Rock.

Kolla även in: På spaning i New York.

Ses på: Dvd.

 


24. Arrested Development

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 4 (2003–2013).

Handling: Familjen Bluths imperium, grundat på en tvivelaktig affärsidé om en kiosk som säljer glassbananer, krackelerar när familjens patriark åker fast för skattebrott. Familjens ljushuvud Michael tar på sig uppdraget att hålla verksamheten flytande. Det går sådär.

Passar dig: Med ett väl utvecklat sinne för humor.

Hisspitch: Tidernas mest intelligenta komediserie (med tidernas sämsta svenska titel – Firma Ruffel och Bygg) blev snabbt kultförklarad för sin unika mix av skruvad internhumor, subtila callbacks och intrikata narrativ. Serien återupplivades av streamingjätten Netflix 2013 efter sju års tjat från hardcorefansen. Det blev sådär.


Popkulturella poänger: Arrested Development är inte den enda serie som Netflix har gett konstgjord andning på senare tid. Även klassiker som Gilmore Girls, Huset fullt och The Killing har återupplivats i streamingjättens regi.

Trivia: Tobias Fünkes "nevernude"-tillstånd finns på riktigt. Diagnosen kallas gymnofobi och betecknar en överdriven rädsla för sin egen och andras nakenhet.

Kolla även in: It's Always Sunny in Philadelphia.

Streamas på: netflix.se


 

25. The Office (UK)

25 tv-serier du måste ha sett

Antal säsonger: 2 (2001–2003).

Handling: Ett tv-team dokumenterar vardagen på ett varseldrabbat kontor i industrihålan Slought utanför London, där den pompöse och hopplöst impopuläre mellanchefen David Brent (Ricky Gervais) försöker vinna sina anställdas uppskattning med undermålig humor och patetiska management-floskler.

Passar dig: Som ser humorn i plumpa chefer och pinsamma tystnader.


Hisspitch: Banbrytande mockumentär som bevisade att grå vardag och hög igenkänningsfaktor är humorns moder. Den utsökta "julspecial"-finalen, där den spirande kontorsromansen mellan Tim (Martin Freeman) och Dawn (Lucy Davis) äntligen ros i hamn, hör till tv-historiens mest fulländade avslut.

Popkulturella poänger: I den kommande filmen Life on the Road, där Gervais agerar både regissör, manusförfattare och huvudrollsinnehavare, skildras David Brents nya liv som affärsresande med rockstjärnedrömmar, 15 år efter The offices slut.

Trivia: The Offices framgångar gav upphov till en rad internationella remakes. Störst framgångar nådde den amerikanska versionen, med Steve Carell som den tvångsmässigt skämtande kontorschefen Michael Scott. Även den kortlivade svenska TV4-produktionen Kontoret, med Henrik Dorsin i rollen som Ove Sundberg, impopulär chef på Svensk Kontorshygien AB, baserades på den brittiska förlagan.

Kolla även in: Extras.


Streamas på: netflix.se

5 självskrivna

Om du mot all förmodan inte binge-watchat de moderna klassikerna nedan, gå direkt till tv-soffan utan att passera gå.

1. Breaking Bad
Cancersjuk kemilärare goes samvetslös knarkkung och tv-magi uppstår. (Netflix)
2. The Wire
Sönderkramad snutserie berättad genom karaktärer på båda sidor om lagen. (HBO)
3. Sopranos
Mästerlig maffiasåpa om gangsterpappa med terapibehov som satte standarden för den nya tidens tv-drama. (HBO)
4. Twin Peaks
David Lynch surrealistiska småstadsmysterium gjorde stort avtryck trots kort livslängd. Får efterlängtad fortsättning 2017. (Netflix)
5. Mad Men
Stilriktigt reklamardrama om konsumtionspropagandans guldår, med 60-talets Manhattan som kuliss. (Netflix, HBO)

Dela på Facebook
Tweeta