”438 dagar” blir film med Varela och Skarsgård

Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson dömdes för terrorism och satt fängslade i Etiopien i 438 dagar. Nu blir deras berättelse film, med Matias Varela och Gustaf Skarsgård i huvudrollerna.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-03-28 16:28  |  Lästid: 1 minut

Under ett uppdrag i den konfliktdrabbade regionen Ogaden i Etiopien fängslades journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson. De dömdes till 11 års fängelse för terrorism, men benådades och släpptes 2012.

Den mycket uppmärksammade historien slutade med en presskonferens efter hemkomsten till Sverige.
– Efter att ha suttit 438 dagar som samvetsfångar i ett fångläger och inte kunnat säga vad vi tycker, tänker eller känner så är den starkaste känslan här idag och sen vi släpptes inte den rent fysiska friheten från kedjor utan att ha fått yttrandefriheten tillbaka, sa Martin Schibbye då.

2013 kom boken ”438 dagar”, i vilken de berättade om sina upplevelser. Den blev en bestseller, nominerades till Augustpriset samma år – och nu blir berättelsen långfilm med Matias Varela och Gustav Skarsgård i rollerna som Johan Persson och Martin Schybbye.

– Bra med en filmstrålkastare på Kalityfängelset och situationen i Ogadenregionen. Nyheten kommer glädja många fängslade kollegor, säger säger Martin Schibbye i ett pressmeddelande.

Filmen regisseras av Jesper Granslandt, som tidigare har gjort filmer som ”Farväl Falkenberg”, ”Apan” och ”Blondie”. 
– När Johan och Martin fängslades följde jag det noga via rapporteringen. Vad som verkligen hände dem är en fascinerande berättelse med många lager som kommer bli en fantastisk film, säger han i ett pressmeddelande.

Filmen kommer att spelas in i Sydafrika och Västra Götaland under perioden Maj-Juli 2018, och väntas ha premiär i Sverige, Norden och resten av världen hösten 2019. 

 

Läs också:

Dela på Facebook
Tweeta