5 frågor till Andreas Weinås om Manolos nya mockakänga

Manolo och Skoaktiebolaget lanserar säsongens mest prisvärda känga.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2016-10-31 10:13  |  Lästid: 3 minuter
5 frågor till Andreas Weinås om Manolos nya mockakänga
Andreas Weinås på Manolo har tagit fram den ultimata mockakängan.

Andreas Weinås är inte bara stilredaktör på King, ständig bisittare i Kingpodden och redaktionens bäst klädde medlem. Han basar dessutom över Kings systersajt Manolo.

Tillsammans med Skoaktiebolaget har Manolo nu tagit fram en fantastisk känga i mocka. Vi bad Andreas berätta mer om samarbetet.

– Samarbetet mellan Manolo och Skoaktiebolaget sträcker sig ca tre år bakåt. Vi delar samma värderingar angående kvalitet, hantverk och estetik så vi bestämde att göra en samarbetssko med en av butikens leverantörer som vi sedan illustrerade i form av tre artiklar på Manolo. Den första modellen var minst sagt populär och sålde slut på mindre än 24 timmar. Årets modell är den tredje i ordningen och vi försöker ännu en gång erbjuda någonting nytt i såväl modell som tillverkare.


5 frågor till Andreas Weinås om Manolos nya mockakänga

Hur har tankarna gått kring modell-, färg- och materialval?

– Tidigare har det rört sig om två olika modeller av oxfords, det vill säga lågskor. I år ville vi testa något nytt och då lanseringen var planerad lagom till hösten tyckte vi det var hög tid för vår första känga. Modellen är en så kallad "balmoralkänga" som kännetecknas av en söm som löper horisontellt längs skons sida. Vi valde en rödbrun nyans av mocka kombinerat med en slitstark och tålig gummisula för maximalt användningsområde. Skon är precis som tidigare randsydd vilket möjliggör för omslutning och en lång livslängd.

5 frågor till Andreas Weinås om Manolos nya mockakänga

Är det verkligen smart med mocka i ett regnigt och snöigt land som Sverige?

– Det är en väldigt bra fråga och en av anledningarna till att vi valde just mocka är för att slå hål på myten om materialets känslighet. Mocka är tvärtom mot vad många tror bland det mest lämpliga för höst och vinter. Vad som krävs är en vettig impregneringssprej (exempelvis Saphir Super Invulner eller Renovateur), ett mockashampo eller galltvål samt en kvalitativ mockaborste. Spreja skorna innan användning från ca 15-20 cm avstånd, låt dem vila i några minuter och använd sedan en skonsam mockaborste efter varje användning för att ta bort smuts och damm. Skulle skon bli riktigt skitig går mocka utmärkt att tvätta med galltvål eller mockaschampo för att sedan sprejas på nytt.


5 frågor till Andreas Weinås om Manolos nya mockakänga

Vem riktar sig den här skon till?

– Skon riktar sig till alla stilintresserade män men kanske framför allt de som känner att 5 000-10 000 kr för ett par randsydda herrskor är för mycket pengar men fortfarande vill ha ett par kvalitetsskor. Genom en produktion hos erkänt skickliga Carlos Santos i Portugal har vi lyckats få ner priset till 3 400 kr vilket om jag får säga det själv är extremt prisvärt sett till vad man får. Jag tycker själv att steget från limmade skor i plastskinn runt 1 000-1 500 kr till en randsydd sko för ca 3 000-4 000 kr är klart större än från 3 000 kr till dyrare alternativ för 6 000 kr.

5 frågor till Andreas Weinås om Manolos nya mockakänga

Hur kommer du att bära den här modellen?

– Jag själv är nästan barnsligt förtjust i den här typen av mocka till grå flanellbyxor och en kavaj eller rock. Den matta och lyxiga finishen i mockan passar väldigt bra till flanellens lite luddiga yta och i färgväg gifter sig de rödbruna tonerna extremt väl med jordiga toner av grått, blått, beige, brunt och grönt. Det fina med modellen är att den passar väldigt bra även till ett par klassiska råjeans om man föredrar en lite ledigare stil.


Läs mer om kängan här på Manolo.se – och köp den på Skoaktiebolaget.


Dela på Facebook
Tweeta