8 bästa avsnitten av ”Black Mirror” på Netflix

Netflix prisbelönta seriesatsning har fått både ris och ros för sina fristående, dystopiska avsnitt. Här är de åtta bästa av dem – för dig som inte vill slösa tid på något dåligt!

Joel Linde  |  Publicerad 2019-01-15 09:18  |  Lästid: 3 minuter

Black Mirror är en av de stora snackisarna på Netflix och det finns fyra säsonger av fristående avsnitt på streamingsajten. Även om serien ännu inte nått upp till ”Narcos-nivå”, är den mörka och dystopiska framtidsserien uppenbarligen en omtyckt produktion eftersom den fått hela fyra säsonger och det skrivs spaltmeter av analys kring varje avsnitt.

Men den skiljer sig också från de flesta andra serierna på så sätt att den består av fristående avsnitt, vilket också gör det svårare att veta var man ska börja titta. Har man otur dyker man rätt in på ett av de mindre bra avsnitten (för de finns tyvärr) och blir avskräckt från att fortsätta, och det tycker vi vore synd eftersom Black Mirror är väl värt din tid.

Så för att göra det enklare för dig som är nyfiken på serien har vi listat de bästa 8 av de totalt 20 avsnitten.

 

1. Nosedive (säsong 3, avsnitt 1)

8 bästa avsnitten av

Sociala medier har redan i dag stor betydelse för människors liv utanför det digitala, men i detta framtidsscenario har det gått ett steg längre. Genom att rankas i sociala medier får alla människor ett snittbetyg, som i sin tur avgör vilka möjligheter man har i samhället.

2. Hang the DJ (säsong 4, avsnitt 4)

8 bästa avsnitten av

Vi har stor tilltro till det digitala, men en människas intuition är svår att digitalisera, eller? I en alltmer digital framtid har vi helt lämnat ifrån oss vår rätt att avgöra vem vi vill dejta, i tron att ett avancerat datorprogram kan göra bättre val åt oss.

3. The National Anthem (säsong 1, avsnitt 1)

Opinionen är viktig, särskilt för politiker. När den brittiska premiärministern ställs inför ett vansinnigt dilemma kan han inte göra annat än att lyssna på vad folket vill om han ska ha en chans att behålla makten.

4. Be Right Back (säsong 2, avsnitt 1)

8 bästa avsnitten av

En kvinna förlorar sin älskade i en bilolycka, men den senaste tekniken gör det möjligt att simulera att han fortfarande är med henne.

5. Playtest (säsong 3, avsnitt 2)

En ung man gör ett experiment för en stor spelutvecklare, som vill skapa nästa generation av spel i så kallad förstärkt verklighet (AR). Men till slut blir linjen mellan vad hjärnan uppfattar som verkligt och vad som faktiskt är det, väldigt tunn.

6. USS Callister (säsong 4, avsnitt 1)

En världsledande spelprogrammerare utvecklar en helt egen version av ett populärt spel genom att klona människor från verkliga livet till sitt digitala universum.

7. Bandersnatch

8 bästa avsnitten av

Det är 1984 och en ung programerare som arbetar med att skapa ett datorspel börjar ifrågasätta sin verklighet. ”Bandersnatch” är det senaste från Black Mirror och till skillnad från alla andra avsnitt är det här en interaktiv film. Något som betyder att tittaren avgör hur handlingen tar form vid mängder av olika knutpunkter under berättelsens gång.

8. Shut Up and Dance (säsong 3, avsnitt 3)

Någon tränger in i en tonårskilles dator och tvingar honom att välja mellan att genomföra allt hans utpressare ber om – eller få sina hemligheter avslöjade.

Så där, nu är det bara att börja beta av!

Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta