8 vanliga myter om hur du får ett sexpack

Det spelar ingen roll vad du äter om du tränar tillräckligt mycket och det är inte bra att träna magen varje dag. Har du gått på några av dessa träningsmyter?

Elisabeth Andersson  |  Publicerad 2016-07-18 12:43  |  Lästid: 3 minuter
8 vanliga myter om hur du får ett sexpack
Det räcker inte att bara köra crunches. Foto: Istock

Drömmen om tvättbrädan är extra stark så här i strandtider och överallt nås du av tipsen på hur du bäst når dit. Men har du koll på vilka av dessa tips som i själva verket inte stämmer? Mens Journal har tagit hjälp av experter för att lista de vanligaste myterna om det där avundsvärda sexpacket.

Myt nummer 1: Vissa föds helt enkelt med sexpack

Visst är det sant att vissa har högre ämnesomsättning och lättare för att hålla sig i form, men alla andra har precis samma möjlighet till en platt mage. 

– Alla människor har en tvättbräda på magen. Det är bara det att hos de flesta är sexpacket gömt bakom ett lager av fett, säger Cedric Bryant, forskningschef på American Council on Exercise, till Mens Journal. 

Myt nummer 2: Om du tränar tillräckligt mycket spelar det ingen roll hur du äter

Inget träningsprogram i världen kan ge dig tvättbrädan du strävar efter om du samtidigt lever på skräpmat. 

– Du måste också äta enligt en förnuftig diet för att reducera kroppsmassa och fett, annars kommer du inte att se något resultat av ditt slit, säger Cedric Bryant, som förespråkar magra proteiner, frukt, grönsaker, fullkorn och nyttigt fett.

Myt nummer 3: Det finns vissa livsmedel som punktförbränner bukfett 

– Företag kommer att hävda att vissa livsmedel riktar in sig på bukfett eftersom det låter bra, men det är en fullkomlig myt. Det finns absolut mat som hjälper dig att gå ner i vikt, som fiberrika bladgrönsaker och citrusfrukter, men att äta dessa hjälper dig att bli smal överallt, inte bara runt magen, säger Anna Renderer, fitnessexpert på Gatorade Sports Science Institute. 

Myt nummer 4: Det finns fortfarande anledning att göra ”vanliga” situps

Den typen av situps vi fick lära oss i skolgympan, där man sätter sig hela vägen upp och nuddar knäna med armbågarna, är passé, enligt Anna Renderer. Crunches är mycket effektivare. 

– Du behöver bara kröka bålen så mycket att du lyfter skulderbladen från marken, säger hon.

Myt nummer 5: Crunches är allt du behöver

En studie genomförd av ACE visar att crunches är den bästa metoden för att träna rectus abdominis, men det här innebär inte att en enda övning kan ge dig den där vältränade magen du drömmer om.

– Det finns andra muskler i buken, så som yttre obliques och rectus femoris, som spelar en viktig roll när det gäller rygg- och bålstabilitet. Sidoplankor och andra övningar är bättre på att aktivera de musklerna, säger Cedric Bryant.

Med andra ord: Du måste kombinera flera olika övningar som riktar in sig på olika delar av bålen.

Myt nummer 6: Det går att träna enbart nedre delen av magen

– När kunder säger till mig att de bara vill träna sina nedre magmuskler brukar jag skratta. Så här ligger det till: Rectus abdominis är en enhet, säger Anna Renderer.

Cedric Bryant förklarar att det kan kännas som att vissa övningar tränar dina nedre magmuskler mer än de övre, men så är det alltså inte.

Myt nummer 7: Det gäller att träna snabbt och intensivt

Anna Renderer menar att många tenderar att lyfta uppåt snabbt och sedan sänka tillbaka långsamt, när man egentligen borde genomföra hela övningen i samma takt. Om du istället håller varje position i upp till fyra sekunder får du musklerna att göra jobbet, istället för att använda dig av farten.

– När man genomför en magövning är det alltid bättre att hålla ett långsammare tempo – aldrig någonsin snabbt, säger Anna Renderer.

Myt nummer 8: Du bör inte träna magmusklerna varje dag

Det fungerar utmärkt att träna magen varje dag – så länge du växlar mellan olika övningar. Om du bara gör crunches dag efter dag utan uppehåll kommer du att skada musklerna och inte få det resultat du vill ha, säger Renderer.

Hon rekommenderar att välja tre övningar som tränar bålen med olika rörelser, köra dem i en vecka och sedan byta.

Källa: Mens JournalDela på Facebook
Tweeta