Stjärnbartenderns favoritköp: ”Bland det bästa jag druckit – alla kategorier”

Johan Evers, grundare av hyllade cocktail­­baren A Bar Called Gemma, tipsar om sina spritiga favoriter.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-06-05 22:46  |  Lästid: 3 minuter

Svensk bar

Nori Back Bar, Stockholm 

Svenska barer håller generellt väldigt hög klass och det är svårt att välja en favorit. Olika ”koncept” accepteras av såväl branschfolk som gäster och det är en stor framgång för branschen. Tjoget, Röda Huset, Facit, Le Hibou och Babette är några personliga favoriter som alla är väldigt olika i sitt slag. Måste jag välja en bar som jag allra helst går till just nu så får det dock bli Nori Back Bar, som drivs av Josephine Sondlo och Jack Parker. Ett skönt ställe i Birger Jarlspassagen i Stockholm med bra service och mycket skratt. Kan varmt rekommendera deras nya drinkmeny.

misshumasshu.se/noribar

Internationell bar 

Attaboy, New York

New York-baren Attaboy har betytt väldigt mycket för mig, på många plan. Både som en plats för inspiration och för min personliga utveckling som bartender. Baren har gett mig verktygen för den jag är som yrkesman i dag. En absolut pärla på Lower East Side. Varje gång jag är där blir jag helt lyrisk.

attaboy.us

Sprit

Whistlepig Straight Rye 10 years

Ett enkelt val. Alla Whistlepigs produkter är fantastiska, inte minst deras prisvärda 10 y. Har du 2 300 kr över så är deras 15-åriga whisky en absolut gem. Bland det bästa jag någonsin druckit – alla kategorier. 

Nr 84944, 899 kr.

Drink

Scotch & Soda

Jag är inte så komplicerad här. En Scotch & soda sitter aldrig fel. 50 ml scotch (till exempel Naked Malt) och 100 ml sodavatten är allt du behöver. Häll whiskyn i ett highballglas fylld med is. Toppa med sodvatten, rör om försiktigt och servera.

Öl

Mikkeller Drink’in the Sun

Jag sticker ut hakan och tipsar om ett alkoholfritt öl från Mikkeller. Ett ljust och humligt veteöl i amerikansk stil som funkar till det mesta, året om. Det är för övrigt riktigt kul att så många ölproducenter lägger ner mer och mer tid på att ta fram grymma alkoholfria alternativ. 

Nr 11944, 20 kr. 

Bok

Liquid Intelligence av Dave Arnold 

Tänk som en vetenskapsman – och blanda bättre drinkar. Det är författaren Dave Arnolds filosofi. Liquid Intelligence är en riktigt nördig cocktailbok, med en utförlig genomgång av användbara tekniker bakom baren – från kylning med flytande kväve till hemlagade bitters. En bok jag lusläst många gånger om. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-05 22:46