Acast-grundaren Johan Billgren delar med sig av sina bästa karriärstips

Podcastplattformen Acasts medgrundare delar med sig av sina startup-tips.

Redaktionen  |  Publicerad 2021-01-15 14:50  |  Lästid: 3 minuter

Acast är en global teknikplattform som hostar, distribuerar och hjälper kreatörer att tjäna pengar på sitt podcastinnehåll. Företaget har kontor på mer än 13 marknader och är världens största renodlade podcastbolag som sammanför lyssnare, kreatörer och annonsörer under ett och samma tak. Plattformen har i dag över 800 svenska poddar i sitt nätverk och över 20 000 podcasts totalt, med över 265 miljoner lyssningar varje månad.

För King delar medgrundaren Johan Billgren med sig av sina bästa karriärstips.

Hitta en hälsosam friktion

Det är lätt att man startar företag med sin pluggkompis eller någon like-minded. Men då är samtidigt risken stor att man missar viktiga infallsvinklar för att man saknar kompletterande kompetenser och erfarenheter. Min rekommendation är därför att man jobbar med människor som man tillsammans med täcker en så stor del av den tilltänkta businessen som möjligt, men där det samtidigt finns ett överlapp där man åtminstone talar samma språk. 

Bolla din idé med olika människor

Ta input från människor med olika typer av kunskaper och erfarenheter. Kanske är det någon som vill haka på tåget som visar sig vara jätteviktig, eller bara någon som kommer med en ny och jättebra infallsvinkel som man själv inte tänkt på.  Annars är det lätt hänt att man skapar en sorts ”medhållskör” inom gruppen eller bolaget. Man vill ju inte bli den där Idol-deltagaren som tror att den kan sjunga bara för att ens mamma har sagt det. 

Visa en plan

Behöver man en finansiell injektion för att verksamheten ska ta fart så måste man också vara medveten om att investerare bara letar efter platser där pengar kan växa. Därför måste man sätta sig in i deras perspektiv och förklara tydligt vilka problem man löser, vilka behov man fyller och vilken potential man ser. Man måste också ha en finansiell plan där man visar ”så här mycket tror vi att det kommer att kosta att ta sig hit och så här mycket kommer vi att vinna i marknadsandelar”, så att en investerare enkelt kan gå igenom den och ge snabb feedback. I dag måste du kunna backa upp din idé med en fungerande intäktsmodell. Vi är förbi den guldålder där man kunde ta in hur mycket kapital som helst bara för att man kunde locka till sig användare.

Gå in med ett globalt perspektiv

I Sverige har vi turen att verka på en liten marknad, och det tror jag är en av anledningarna till att vi svenskar varit så framgångsrika med att bygga stora globala bolag. Här föds man med ett globalt perspektiv. Och kan man tänka stort så finns det en mycket större potential. För vad är chansen för att någon av de 10 miljonerna i Sverige gillar din produkt, versus att någon av de 8 miljarderna som finns i övriga världen gör det?

Skilj på produkt och teknik

Det är lätt hänt att fastna i fällan att allt löser sig så länge man har cool teknik. Men i slutändan allt handlar om produkten. Enligt mitt sätt att se det så ska teknik bara vara en möjliggörare. Du ska bara hålla den nivå som krävs för att attrahera talang och för att få saker gjorda. Mer än så behövs inte. Fokusera i stället på vad det är för problem som ska lösas och vad det är för outcome man vill nå. Teknik i sig är i absoluta majoriteten av fallen inte det som säljer. Det viktiga är att se till vad för behov man fyller, det måste vara ”top of mind”. 

Våga satsa fullt ut  

När du väl har bestämt dig för att förverkliga din idé och letar efter pengar, tro då på idén tillräckligt mycket för att våga satsa hundra procent. Ingen investerare kommer att vilja investera i er om ni säger att ni jobbar på kvällar och helger för att ni har andra jobb, eller att femtio procent av er tid går till att ni konsultar. Skapa i stället möjligheten att ha ett hundraprocentigt fokus, annars blir det svårt att få saker att flyga. Det krävs väldigt mycket slit, och oavsett hur briljant man är så är det många saker som måste klicka för att man ska lyckas. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-01-15 14:51