Acne Paper – lite för sent

Om Acne Paper kan ha releasefest en månad efter att tidningen kommit ut (fest ikväll), så kan vi uppmärksamma denna otroligt snygga och välgjorda tidning lika sent. Ni som sett tidningen vet vad vi menar med superlativen, ni andra bör springa ner till närmsta Acne-butik omedelbart och knipa ett stort, lyxigt exemplar. Vi tog ett snack med chefredaktören bakom världens lyxigaste kundtidning, Thomas Persson.

Redaktionen  |  Publicerad 2006-09-15 06:45  |  Lästid: 2 minuter
Hur hänger tidningen ihop med Acne Jeans?
– Acne Paper är starten på eget bolag under Acne-paraplyt. Från början gjorde Acne Jeans en egen image book där vi presenterade kollektionen, men vi kände att vi ville göra en riktig tidning.
 
Vad vill ni med tidningen?
– Vi vill göra en tidning om kreativitet. De kreativa disciplinerna vi skriver om – mode, konst, arkitektur, fotografi och så vidare – reflekterar de olika Acne-bolagen utan att de har ett direkt samband. Vi vill göra en personlig tidning baserad på intervjuer. Den ska inte handla om konsumtion och nyheter.
 
Men ni är väl tvungna att ändå sälja in Acne Jeans? Modejobbet innehåller ju bara Acne.
– För oss kändes det självklart att använda Acne-kläder. Vi gillar Acne Jeans. Tills nu har vi blivit finansierade av Acne Jeans. Men vi är öppna för att använda andra märken i modejobben i framtiden.
 
Ni lyfter fram många unga, oetablerade kreatörer i tidningen – en fotoassistent är intervjuad till exempel. Varför?
– Vi tycker att det är en skön kontrast att blanda up&coming-kreatörer med väldigt etablerade människor. Till exempel använder vi en av världens mest välkända porträttfotografer – Snowdon – för att göra ett porträtt på Central Saint Martins College of Art and Design. Snowdon är en legend, han plåtade för Vogue på 50-talet och var gift med drottningens syster, Princess Margaret.
 
Hur var han att arbeta med?

– Det var fantastiskt. Han är 76 år gammal och sitter i rullstol, men är sedvanligt charmig. En riktig gentleman. Men han kan vara farlig om han inte tycker om dig! Han var väldigt skicklig på att instruera sina objekt och ett levande bevis på att man inte behöver vara ung för att vara kreativ.
 
Vilket är ditt favoritjobb i tidningen?
– Helt klart det med Snowdon. Och ett jobb med bilder avsvenska fotografen Eric Boman. Han är relativt okänd i Sverige trots att han jobbat mycket för stora tidningar som Vanity Fair och Vogue. Han har dessutom tagit en klassisk omslagsbild åt Roxy Music. Han flyttade från Sverige på 60-talet och har inte kommit tillbaks sen dess.
 
Var hittar man Acne Paper?
– Den finns i alla välsorterade tidningsbutiker i utlandet. I Sverige hittar man den i våra butiker, dessutom har vi ett register med människor som vi skickar den till.
Bild 430753
Omslaget till Acne Paper.
 
Bild 430754
Edeline och Maria före detta elever på Saint Martins i London – plåtade av Snowdon.

Av: Text: Erik Gripenholm

Dela på Facebook
Tweeta