”Affärsidén är en så liten del av att driva företag” – Juniper-grundarens bästa karriärstips

Svenska uppstickaren Juniper vill att dina sängkläder och handdukar ska vara lika välgjorda som din kostym. King bad företagets grundare Mathilda Wibom Westerberg att dela med sig av sina bästa karriärråd.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2022-10-07 14:23  |  Lästid: 3 minuter

Jobba med tydliga mål

Om du bara lyckas åstadkomma tre saker det här kvartalet, vad är det då? Skriv alltid ner det du ska åstadkomma, titta tillbaka på listan och bryt vid behov ned arbetsuppgifterna i mindre uppgifter.

En klassisk to-do-lista

Som egen företagare måste du ha alla hattar på hela tiden och det kan ibland kännas lite övermäktigt. Då är det viktigt att det är tydligt vad du ska prioritera så det inte slutar med att inget blir gjort. Ha en tydlig “to-do-lista” varje dag så vet du vad du ska fokusera på när tankarna är spridda.

Du måste känna för varumärket

Du måste känna passion för ditt varumärke. Man hör ofta att man måste känna passion för sin produkt, jag tror det är viktigt men att känna passion för sitt varumärke tror jag är ännu viktigare. Entreprenörskap är en emotionell berg-o-dalbana på dags- och veckobasis och känner du inte passion för varumärket kommer du inte orka att ta dig upp från dalarna. Om du inte tycker det är kul när det blir måndag och du får öppna datorn för att komma igång är det antagligen inte rätt.

Våga fråga och var generös med att dela med dig

Att både våga sträcka ut en hand och att våga dela med sig av sin erfarenhet till andra tror jag är superviktigt. Jag som är generalist kommer alltid kunna hitta någon som är bättre på varje enskild uppgift, vare sig det handlar om att försöka sig på Tiktok, marknadsexpansion, utveckling av hemsidan eller något annat. Ibland räcker det med att få fem minuter med någon, ibland behöver man längre tid. Jag tror att man ska försöka undvika att outsourca för mycket saker, iallafall det man tror att man kan göra själv, men att få tips från personer som kan mer när man börjar med något nytt är helt ovärderligt.

Hitta en cirkel utanför ditt vanliga umgänge

Att driva eget kan till och från vara ensamt. Att ha en grupp med andra entreprenörer eller personer som jobbar inom liknande områden att diskutera med är otroligt värdefullt. Man blir som man umgås så vill du bli bättre på något försök hitta andra personer som gör samma sak och prata med dem.

Dedikera tid till strukturerat lärande

Att driva eget kräver ofta många hattar, vissa är förstås viktigare än andra men för i princip alla finns det numera så mycket bra resurser att lära sig ifrån. Lyssna på ljudböcker eller podcasts när du promenerar eller tränar. Hitta de två-tre nyhetsbreven som är mest relevanta för dig, prenumerera på dem och läs dem slaviskt. Hitta personer som inspirerar dig och bli mer som dem. Jag hade rekommenderat att använda två-fyra timmar i veckan till att konsumera information som gör dig smartare inom det du ska göra.

Genomförande är 95% av egenföretagande

Ta dig framåt, stå inte för länge och stampa. Det handlar ofta bara om att vakna och sätta den ena foten framför den andra och få saker gjort. Att brainstorma fram idéer kan vem som helst göra eller så kan man googla sig fram till en bra idé. Men affärsidén är en så liten del av att driva ett företag. Hur många försökte inte göra Facebook innan Facebook eller Spotify innan Spotify? Genomförande är svårt, det kräver anpassningsförmåga och skicklighet men framförallt uthållighet. Läs t.ex. The Hard Thing About Hard Things av Ben Horowitz.

Vissa saker kräver att man nästan når perfektion. När jag tar fram en ny produkt är det till exempel alltid strävan, men för det mesta, framförallt när det kommer till digitala förändringar så gäller det att tänka 80/20 så mycket som möjligt. Framfart är ofta viktigare än perfektion.

Hitta något som får dig att tänka på annat

Jag är tacksam att jag hittat löpningen som för mig är det perfekta nästan meditativa avbrottet från att jobba. Löpningen behövs för mig för att få mitt liv att gå ihop. Och det mest fantastiska är att varje springtur kan ha olika syften. Om jag är stressad, så springer jag ut med lugn musik och bara försöker varva ner. Har jag en dag där allt är spännande med Juniper då sätter jag på en intressant ljudbok, t.ex. så lyssnade jag nyligen färdigt på biografin av Lululemons grundare Chip Wilson som var så inspirerande! Andra dagar springer jag för att ge mig själv en energi-boost och lyssnar på en riktigt bra spring-playlist med fart.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-10-07 14:23