Andreas Weinås: 4 snygga mockajackor i vår – och hur du bäst bär upp dem

Kings stilredaktör Andreas Weinås hyllar basplaggen som alltid håller stilen. Idag: den mörkbruna mockajackan.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2024-04-05 16:14  |  Lästid: 2 minuter

Stil handlar till stor del om att kunna klä sig för olika situationer i livet. Att anpassa sin klädsel för såväl formella som lediga stunder utan att göra avkall på sitt stilmässiga uttryck. I detta nummer ska vi fokusera på ett plagg för de sistnämnda. Ett mångsidigt ytterplagg som passar perfekt om man vill klä sig såväl ledigt som elegant. 

Mockajackan finns i en uppsjö av utföranden och är i dag ett närmast obligatoriskt inslag i de flesta kollektioner hos mode-husen. Det kan röra sig om motorinspirerade racingjackor, field jackets eller, som i det här fallet, en modern tolkning av den klassiska flygarjackan i brun mocka. Många av dagens modeller härstammar från militära förlagor som inte sällan tillverkades i skinn, kanvas eller nylon. I mocka får dessa historiska modeller en mjukare känsla, i dubbel bemärkelse.

Andreas Weinås i mockajackan Flight Jacket 002 från Stoffa. Pris: 22 500 kr. Foto: Andreas Johansson

Mocka är, för dem som inte är bekanta med materialet, köttsidan på djurets hud vars fibrer ger en silkeslen, matt lyster till såväl skor som ytterplagg. Denna finish bidrar till ett mer sofistikerat och elegant uttryck än den traditionella skinnjackan och kan med fördel kombineras med både skräddade och lediga byxor utan att kontrasten blir alltför påtaglig. Just flygarjackan gör sig extra bra i mocka, med sin generösa krage som enkelt kan fällas upp för att skydda mot vind och den raka dragkedjan med dubbla blixtlås som gör att bäraren enkelt kan markera den naturliga
midjan genom knäppningen. 

Modellen karakteriseras också av två stora framfickor och en något kortare längd som ger den en sportighet som till exempel kavajer i mocka saknar. Mockajackor finns i dag i alla tänkbara nyanser, men vi vill slå ett slag för versionen i mörkbrunt. En nyans som inte bara har en stark historik inom skor, utan  framför allt framhäver materialets egenskaper på ett förträffligt sätt. Det är också en av de mest lättmatchade nyanser till plagg inom samma formalitetsgrad, oavsett om det rör sig om benvita polotröjor, grå flanellbyxor eller klassiska blåjeans. 

1. NN07, Florian Suede Jacket, 16 600 kr

2. Rose & Born, Suede M65 Jacket, 14 495 kr

3. Valstar, Valstarino Suede Jacket, 15 000 kr


Dela på Facebook
Tweeta