Andreas Weinås: Blancpain Fifty Fathoms – världens första riktiga dykarklocka

Vilken var egentligen den första riktiga dykarklockan? Åsikterna går isär bland entusiasterna, men de flesta är ense om att det står mellan Rolex Submariner och högaktuella Blancpains Fifty Fathoms.

Andreas Weinås | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-09-08 15:50  |  Lästid: 2 minuter

När det franska försvarsdepartementet under tidiga 1950-talet startade en ny utbildning och enhet för attackdykare under namnet Nageurs de Combat var utrustningen en av de viktigaste punkterna. Den kanske viktigaste delen, armbandsuret, togs fram på beställning med en specifik design och en rad funktioner. Bland annat specificerades en vridring med 60-graderskala för att hålla koll på hur länge dykarna varit under vattnet, en skruvad krona för att säkerställa vattentätheten samt en urtavla med lysmassa för att kunna utläsa tiden i mörker. Tre detaljer som sedan dess mer eller mindre definierat hur en modern dykarklocka har kommit att se ut.

Uppdraget att producera klockan tillföll franska Blancpain vars vd vid tiden, Jean-Jacques Fiechter, själv var dykare och bidrog med flera tekniska inslag, som ett automatiskt urverk för att säkerställa att klockan inte stannar under vattnet och en skruvad bakboett för att klara det extrema djup klockan var designad för. Modellen fick namnet Fifty Fathoms, som syftade på dåtidens maxdjup på 50 famnar (91 meter).

Blancpain släpper en specialversion av Fifty Fathoms i samarbete med Swatch den 9 september för att hylla den 70-årsjubilerande modellen. Priset ligger på 4 400 kronor.

Klockan presenterades för allmänheten på Baselmässan 1953 och succén lät inte vänta på sig. Flera länders elitförband, som amerikanska SEAL och tyska Kampfschwimmer, följde Frankrikes linje och köpte in Fifty Fathoms. På den civila marknaden kom det stora genombrottet då modellen figurerade i Jacques Cousteaus Oscarsbelönade Den tysta världen, 1956.

Blancpain, som led stora förluster under kvartskrisen på sena 70-talet, stängde igen verksamheten helt 1980 innan det köptes av ingen mindre än Jean-Claude Biver – klockindustrins kanske största marknadsföringsgeni.

Modellen Fifty Fathoms återlanserades 2003 inför modellens 50-årsjubileum. I år firar modellen 70-årsjubileum, vilket Blancpain tagit fasta på genom en limiterad version av modellen på 210 exemplar fördelade över tre marknader. Inuti den 42,3 mm stora stålboetten tickar det egenutvecklade urverket 1315 med en rotor i platina, och klockan kommer på ett natoband i 100 procent återvunnen tråd från fisknät.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-08 16:05