Stilredaktören: Så väljer du rätt badbyxor i sommar

Kings stilredaktör Andreas Weinås svarar på dina spörsmål om stil och mode.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-07-16 07:56  |  Lästid: 2 minuter

Vad gäller på stranden?

Fråga: Jag inser att det börjar dra ihop sig till badsäsong och undrar lite vad som gäller inom badmodet i år? Är surfshortsen fortfarande hopplöst ute och kommer man någonsin undan med speedos?
Kalle

Svar: Badmodet i år präglas av en ganska kort men klassisk badbyxa. Tänk Sean Connery i Åskbollen, där byxan når till mitten av låret och gärna får vara enfärgad i en sober nyans av mörkblått, olivgrönt, vinrött eller ljusblått. Det är inget fel med surfshorts om du faktiskt surfar, men ska du till stranden för att sola gör du bäst i att lämna dem hemma. Speedos är lika svårburet som plommonstop så om du inte heter Francesco Totti eller Andrea Pirlo är sannolikheten låg att du lyckas komma undan med dem.

Skodon för sommaren?

Fråga: Jag uppskattar verkligen delen med frågor och svar i tidningen och tänkte passa på att ställa en egen fråga. Jag har köpt en del randsydda skor de senaste två åren, men då jag varit novis på området har jag velat fokusera på oxfords som bas. Nu inför sommaren känner jag att det är dags att utöka med något mer. Har du något förslag?
Teodor


Svar: Om det rör sig om klassiska skor (vilket din fråga indikerar då du nämner randsytt och oxfords) så skulle jag slå ett slag för ett par loafers med samma fina konstruktion. Jag själv hade burit loafers året om ifall vädret tillät och det är utan att överdriva min favoritmodell i sko­garderoben. Beroende på vad man gillar och har tänkt använda skorna till finns det flera olika versioner att rekommendera. Tasselloafers i framför allt mocka är väldigt trevligt och går fint till alltifrån ett par jeans till en uddakavaj. Finner man tassels för offensiva i sin design så är preppyklassikern pennyloafers ett annat utmärkt val som i brunt eller svart kalvskinn kan bäras till semi-formell kostym under sommaren.

Klocka på djupt vatten?

Fråga: Jag undrar vad som egentligen gäller för klockor som ska klara vatten? När man läser om de respektive modellernas vatten­täthet på 30, 100 eller 300 meter så blir åtminstone jag osäker. Vem behöver en klocka som klarar mer än 30 meters djup?
Ted

Svar: Värt att veta när man pratar om vatten­täthet på klockor är att det är trycket under vattnet som det syftar på. Även om jag badat många gånger med min Swatch som är märkt med 30 m skulle jag starkt avråda att bada med någon klocka som har en sådan märkning. Normalt pratar man om att man kan duscha och simma med klockor som är märkta med 50 m, snorkla med klockor som är märkta 100 m och proffsdyka med klockor som är märkta med 200 m eller mer. Viktigt att tänka på är att oavsett märkning måste packningarna vara hela för att klockan ska vara tät, så min rekommendation är att låta trycktesta klockan hos en urmakare någon gång per år för att vara säker.

För att ställa en fråga, mejla till
andreas.weinas@egmont.se.


Dela på Facebook
Tweeta