Andreas Weinås: Så bär du ljus kostym på sommarens bröllop

Kings stilredaktör Andreas Weinås svarar på dina spörsmål om stil och mode.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2022-03-22 16:31  |  Lästid: 2 minuter

Gifta sig i ljus kostym?

Jag och min fästmö gifter oss förhoppningsvis i sommar och vi tänkte ha klädkod Kavaj. Har du något tips på en ljusare ko-stym samt vilken skjorta och slips som skulle passa? Patrik

Svar: Jag bar själv en ljus kostym under vårt sensommarbröllop i Frankrike 2015. Så länge vädret och temperaturen tillåter tycker jag absolut att det passar till kläd-koden Kavaj. Mitt råd är att välja en kostym i tunn beige ull, gärna av fresco-karaktär som ger fint fall och är sval under sommarhalvåret. Då kostymen är relativt ljus skulle jag välja en krispig vit skjorta och en diskret mönstrad slips i exempelvis olivgrönt silke. På fötterna skulle jag välja ett par bruna skinnskor.

Stiltips för våren? 

Även om det fortfarande är väl kallt för vårkläder undrar jag om det finns något plagg som du ser fram emot lite extra att bära den kommande säsongen? Kim

Svar:  Ett par benvita linnebyxor med tilltagen volym, Belgian Shoes i mocka samt en okonstruerad klubbkavaj ser jag personligen fram emot att bära när vädret väl tillåter. 

Rätt bredd på bältet?

Jag tycker mig se allt fler smala bälten och tänkte kolla vilken bredd du tycker man ska satsa på om man ska ha det till kavaj och/eller kostym? Hans

Svar: Jag tycker ett smalt bälte kan vara väldigt snyggt till en semi-formell kostym (tänk linne, bomull eller flanell snarare än borstad ull). Min rekommendation är att välja en bredd på 2,5–3 cm och leta efter en version med spänne som matchar färgen på de metaller du helst bär i form av klocka och smycken. Sist men inte minst, välj en storlek som gör att du knäpper bältet på det mittersta av de fem hålen när det sitter som det ska i midjan. Det ger den snyggaste balansen och erbjuder flexibilitet såväl upp som ner i midjemått. 

Mästaren av urbant pyjamasbärande: Julian Schnabel. Foto: Getty.

Pyjamas på stan?

Jag fick en jättefin pyjamas av min flickvän i julklapp och funderar på om jag kan bära byxorna eller skjortan för sig även utanför hemmet? Henrik

Svar: Kul att höra att du fick en så fin julklapp. Det finns mängder av fina versioner av pyjamasskjortor och pyjamasset, men jag skulle rekommendera att du håller dig till att bära det i hemmet. Det gör enligt mig plagget och presenten ännu mer speciell och något man kan förknippa med de lediga stunderna i livet hemma i lägenheten eller huset. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-03-22 16:31