Andreas Weinås: Så blev A. Lange & Söhnes flaggskepp Lange 1 en klockikon

Tyska A. Lange & Söhnes flaggskeppsmodell har varit mer eller mindre oförändrad sedan den moderna klockklassikern lanserades 1994. Det finns goda anledningar till det.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2024-05-17 13:08  |  Lästid: 2 minuter

A. Lange & Söhne grundades 1845 av Ferdinand Adolph Lange i tyska Glashütte. Några år senare, 1868, klev hans äldste son Richard Lange in i företaget, tätt följt av lille­bror Emil. De två bröderna kompletterade varandra inom områden som affärs- och teknikutveckling och företaget försåg en rad prominenta män med såväl fickur som väggur under 1800-talet. När armbandsuret introduceras under 1900-talet räknas Lange – tillsammans med IWC, Stowa, Wempe och Laco – som en av de klassiska tillverkarna av de så kallade B-Uhren. Lange som företag slutade att existera i sin befintliga form 1948, efter att Sovjetunionen besegrat tyskarna och ­ockuperat området efter andra världskriget. Vid Berlinmurens fall 1989 bestämde sig grundarens barnbarnsbarn, Walter Lange, för att realisera sin dröm om att återupprätta familjeföretagets storhet. Företagsnamnet A. Lange & Söhne regi­strerades 1990, och den första serien klockor – Lange 1 – lanserades den 24 oktober 1994. Klockans mottagande slog alla förväntningar och de 123 exemplar som producerats sålde slut på några minuter. Walter Lange ska ha sagt efteråt att det var hans mest spännande ögonblick i livet.

A. Lange & Söhne, Lange 1, ref 191.032, rek. pris ca 428 800 kr.

I dag räknas klockan som A. Lange & Söhnes flaggskeppsmodell. En modern klassiker som spelade en avgörande roll i historien om företagets återkomst till klockindustrins finrum. Klockmodellens framgångar bygger på flera faktorer: Lange valde en helt ny design som tydligt skulle skilja sig från sina schweiziska branchkollegors, med fokus på klassiska tyska inslag av ingenjörskonst och design. Med sitt designteam bestående av Günter Blümlein, Reinhard Meis och Kurt Klaus (den sistnämnde har även haft en betydande roll i utvecklingen av IWC:s evighetskalendrar) skapade man en klassisk kostymklocka vars urtavla var utformad efter treenhetsregeln. Vad som vid en första anblick kan uppfattas som en asymmetrisk placering av urtavla, sekundvisare och datumfönster är i själva verket minutiöst planerad symmetri för att upprätta balans. Allt i en sparsmakad och återhållsam boettstorlek på 38,5 mm som vi kan finna i kollektionen än i dag. Utöver den revolutionerande och nytänkande designen lades även stor vikt vid klockans insida. Snarare än att tävla i flest komplikationer valde Lange att fokusera på att producera urverk med bland klockindustrins mest imponerande finish. Sedan den första generationen (101.001) har modellserien varit relativt oförändrad fram till 2015 då nästa stora utveckling skedde, med upp­daterade urverk och en finishering som många klockentusiaster håller som en av världens främsta. Utöver grundversionen har modellserien utökats med flera storlekar samt ett flertal komplikationer, som ­månfas, evighetskalender och multipla tids­zoner.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-05-17 13:08