Andreas Weinås: Så blev kostymklockan Patek Philippe Calatrava en odödlig klassiker

Kings klockexpert Andreas Weinås om varför kostymklockornas fader Patek Philippe Calatrava fortsätter att inspirera.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2023-10-13 14:43  |  Lästid: 2 minuter

Om man frågar den yngre generationen klocksamlare vad de främst associerar med företaget Patek Philippe är det inte sällan sportmodellerna Nautilus och Aquanaut som lyfts fram. Trots modellernas växande popularitet på senare år har Patek Philippe historiskt varit synonymt med en helt annan produktserie.

När familjen Stern, som än i dag äger företaget, köpte företaget 1932 var Calatrava den första serie man valde att lansera. Det var ingen mindre än Henri Stern som stod för designen av den första referensen 96, som skulle komma att definiera hur en klassisk kostymklocka skulle komma att se ut de kommande 100 åren. Responsen var positiv och Calatrava-serien hjälpte Patek Philippe att ta sig igenom den stora depressionen efter börskraschen 1929. Även om Calatrava-serien bestod av exklusiva klockor i ädelmetall var de mekaniskt enklare och avsevärt billigare än Patek Philippes komplicerade klockor och fickur man fram till dess främst förknippats med.

Calatrava 6119R i roséguld är den klocka i nuvarande kollektionen som är mest trogen ursprungsmodellen från 1932, med en uppdaterad storlek på 39 mm. Pris: 338 700 kr.

Nästa milstolpe i Calatrava-­serien skedde 1953 i och med introduktionen av referens 2526. Klockan innehöll Patek Philippes första automatiska urverk kaliber 12-600AT – ett urverk som många än i dag hävdar vara bland de bästa som någonsin tillverkats. Boettens storlek hade då ökat till 36 mm, vilket, i kombination med klockans sköra men ursköna emailjurtavlor, gjort referens 2526 till en av historiens mest eftertraktade vintagemodeller.

Sedan dess har vi sett ett tiotal referenser inom Calatrava-serien, men de har i regel alla följt den röda tråd av sparsmakad, återhållsam elegans med fokus på hantverk och kvalitet som varit företagets signum. Den första klockan som till viss del bröt mot detta klassiska mönster var Calatrava Pilot Travel Time, eller ref. 5524G, som lanserades 2015. Många entusiaster var initialt skeptiska, då klockans estetik snarare hämtade sin inspiration från klassiska pilotklockor.

I dag ser vi en tydlig utveckling mot en sportigare och ledigare design, som referens 6007 och 5226. Vi vidhåller dock att den typiska Calatravan är avskalad i sin design, återhållsam i sin storlek och fäst på ett svart eller brunt alligatorband.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-10-13 14:44