Arket lanserar kollektion med känd svensk konstnär

Konst möter mode när varumärket Arket släpper kollektion med konstnären KG Nilson.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2020-08-12 13:53  |  Lästid: 3 minuter

“The Colours of KG Nilson” är ett samarbete mellan den svenske bildkonstnären KG Nilson och varumärket Arket. I kollektionen har sju av konstnärens abstrakta originalverk tolkats i inredning, samt i plagg för herr och barn.

“Det är en ära för oss att få träda in i KG Nilsons värld av färg och form, och få möjligheten att tolka verken i nya sammanhang. Att jobba tillsammans har varit en otroligt inspirerande och lärorik resa”, säger Arkets designchef Anna Teurnell.

KG Nilson är känd för sin abstrakta konst med färger, former och silhuetter som framhäver de kontrasterande elementen i verken.

KG Nilson har arbetat som konstnär i femtio år. Hans verk har bland annat visats på Moderna Museet och Nationalmuseum i Stockholm, på The British Museum i London samt The Cabinet of Prints Drawings and Photographs i Dresden. KG Nilson har själv undervisat på Konstfack och Kungliga Konstakademin i Stockholm, samt skrivit flera böcker om färg – och formlära.

”För mig är det viktigt att få skapa konst som är tillgänglig för så många som möjligt. Genom offentlig konst för allmänheten att betrakta, eller som i detta samarbete, genom att kombinera hantverk med vardagsdesign. Det är fantastiskt att se hur min konst har tolkats på ett helt nytt sätt genom samarbetet med Arket i form av textil, eller tryckt på ett plagg", säger KG Nilson.

”The Colours of KG Nilson” är Arkets första samarbete med en svensk konstnär och markerar första kapitlet i serien Nordic Stories som kommer att innehålla samarbeten med kreatörer från de nordiska länderna. Kollektionen finns tillgänglig från och med 13 augusti, och består av sju plagg för herr, två ullfiltar samt fyra plagg för barn. Priserna sträcker sig från 150 kr till 990 kr.


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-08-18 10:55