Arne Weise: ”Från oss alla till er alla, dra åt helvete”

Tv-legendaren Arne Weise om att be kollegor dra åt helvete, hur man slutar dricka och varför dina strumpor måste färgkoordineras.

David Johansson  |  Publicerad 2016-12-14 12:02  |  Lästid: 3 minuter
Arne Weise:
Arne Weise är en av Sveriges mest folkkära programledare.

1. Leve arbetsglädjen!

”Nu för tiden mår jag alltid halvbra, är man 86 bast är det heller inte så konstigt. Så fort jag har ett knäck lever jag upp däremot, det är den bästa medicinen. Jag ramlar ned i ett svart hål så fort jag inte jobbar. Vetskapen om att det blir bättre så fort jag tar ett gig eller gör en intervju gör att jag klarar mig igenom de svårare stunderna.”

2. Gör det du älskar

”Jag vet inte om jag någonsin har haft några särskilda planer med livet, mer än att jag ville att det skulle bli spännande. Att jag fick göra något jag älskade. Mitt liv har varit en rad spännande program jag fått göra; uppmärksamhet och pengar har det alltid varit gott om.”

3. Stå upp för dig

”Jag minns en julfest SVT hade i mellandagarna för längesedan, där alla hade klätt ut sig men jag vägrade. Tar aldrig ens på mig en tomteluva. Två unga kollegor drack och drack och larvade sig, de var på mig stup i kvarten med en mikrofon i handen och sluddrade: ’Du kan väl säga något Weise, så bra betalt som du får!’ Till slut blev jag sur på dem, tog mikrofonen och sa: ’Från oss alla till er alla, dra åt helvete’. Folk skrek av skratt.”

4. Sprid din kunskap

”Ingen är så galen att de sitter flera år i rad längre, allra minst 30 år. Jag brukar ringa upp julvärdarna innan sändning vilket de ofta uppskattar. De tävlar ändå med en gubbe som gjort det i 30 år. En del ringer upp mig innan; Kalle Moraeus var så fruktansvärt nervös att han bad mig komma till tv-huset, Lasse Kronér ville att jag skulle lära honom tända ljuset.”

5. Lossa på lasten

”Det första jag gav upp var alkoholen. Har inte ens druckit lättöl de senaste 20 åren. Det gick tio år, och jag bolmade på som fan tills det inte var gott längre. Ciggen var bara goda när man drack sprit, så dem slutade jag med utan problem. Kvinnor har jag inte saknat direkt, jag får så mycket kärlek från medmänniskor. Folk i mitt kvarter kramar mig när jag ska gå och handla, det är rätt unikt om jag får skryta lite.”

6. Shoppa med klass

”Jag har alltid uppskattat värdet av att vara välklädd, särskilt som julvärd. Det är din skyldighet som offentlig person. Just ordet välklädd fluktuerar ju en del; jag har svårt för Dressman men älskar NK:s herravdelning. På Rose & Born, som är en underbar affär, köper jag rockar och klubbjackor. Där bjuds det på kaffe, te och bekväma fåtöljer att sitta. Jag får kläder inburna och presenterade framför mig, det är en otrolig ynnest.”

7. Kontrollera kulören

”Hela min familj har alltid varit välklädda, det var en del av min uppfostran. Jag mår illa om jag tar på mig ett par strumpor vars kulör inte rimmar med resten av plaggen. Det är också mitt stiltips: se till att färgerna stämmer. Och investera i en rock för hösten och en för våren; jag har alltid älskat Burberrys trenchcoat. Min första köpte jag på Ströms någon gång på 40-talet.”

Dela på Facebook
Tweeta