Aston Martin släpper elvariant av klassiska Bond-bilen

Aston Martin och The Little Car Company förvandlar den klassiska Bond-bilen Aston Martin DB5 till en elbilscabriolet.

Joakim Almén  |  Publicerad 2021-09-24 14:06  |  Lästid: 3 minuter

Den flera gånger uppskjutna Bond-filmen No Time to Die närmar sig äntligen biopremiär. Daniel Craigs sista insats som James Bond har smygpremiär på utvalda biografer den passande tiden 22.07 den 29 september.

Precis som vanligt inför en Bond-filmspremiär är det full blås på PR-maskineriet för varumärken som associeras med den brittiske gentlemannaagenten. Det är Omega-klockor hit, Bollinger-flaskor dit – och Aston Martin-bilar i juniorstorlek.

I trailern till No Time to Die ses Daniel Craigs 007:a köra runt i den klassiska Bond-bilen Aston Martin DB5. Den ikoniska brittiska biltillverkarens bilmodell är starkt förknippad med MI6-agenten och har synts i Bond-filmer som GoldfingerGoldenEye och Casino Royale.

Foto: Aston Martin.
Foto: Aston Martin.

Nu släpper Aston Martin tillsammans med The Little Car Company och EON Productions en variant på Bond-bilen nummer ett. Men det är inte riktigt DB5:an vi vant oss vid. Inte nog med att det är en cabriolet och att bilen är eldriven, med 2/3 av storleken är den betydligt mindre än originalets fulla prakt. Men oroa dig inte, vuxna får plats i bilen. Eller ja, åtminstone i förarsätet. Enligt Aston Martin själva är bilen byggd för att ”erbjuda sittplatser för en vuxen och ett barn sida vid sida, så att alla generationer av Bond-fans kan dela kärleken till att köra bil.”

Foto: Aston Martin.
Foto: Aston Martin.

Bilen med det långa namnet No Time to Die Special Edition Aston Martin DB5 Junior hyllar James Bond och Aston Martins gemensamma historia och kommer precis som Bond-orignalet med Silver Birch-lackering, Smiths-instrumentpanel, individuellt numrerade chassiplattor och Aston Martin-märkning. Eftersom junior-DB5:an är en elbil har man fått göra vissa justeringar, till exempel har bränslemätare konverterats till en batterimätare.

Dessutom kommer Aston Martin DB5 Junior med flera gadgets, precis som i Bond-filmerna. Bland flera Q-inspirerade funktioner utlovas en rökridå för att underlätta en flykt, om nu det skulle behövas. Dessutom kan föraren via ett en dold strömförbrytare i passageraredörrarna aktivera små skjutvapen (lugn, de går inte att skjuta med på riktigt) i frontljusen på bilen som simulerar det Bonds Aston Martin-bil ses göra i slutet av den första trailern till den nya filmen. Kika nedan och hicka till.

Men kommer barnen att få köra den då? Mja, bara 125 exemplar är planerade att produceras av junior-DB5:an och priset per bil är 90 000 pund, drygt 1,068 miljoner kronor. Det lutar åt det det blir den välbärgade pappan eller mammans (fördomsprofilsmässigt pappan, om man ska vara sån) lilla leksak.

En sista liten detalj. Bilen får inte köras på vägarna utan bara via exklusiva medlemsevents för Aston Martin och The Little Car Company på prestigefulla racingbanor runt om i världen.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-09-24 14:06