Audemars Piguet Royal Oak – 50-åringen som förändrade klockvärlden

Audemars Piguets legendariska modell Royal Oak firar 50 år. Kings stilredaktör och klockexpert Andreas Weinås berättar historien om den åttkantiga stålsportklockan.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2021-10-19 13:40  |  Lästid: 2 minuter

Få modeller, om någon, har haft en så stor inverkan på klockbranschen som Gerald Gentas mästerverk för Audemars Piguet. Det var under Baselmässan 1971 som Audemars Piguet, då på ruinens brant på grund av den rådande quartzkrisen, kontaktade designern Gerald Genta för att med en sista storslagen satsning sätta AP på kartan igen. Genta, som tidigare designat klockor för såväl Omega som Universal Genéve, tog fram något helt nyskapande.

Royal Oak var för tiden stor, sportig och i stål – ett material som varumärken i det högsta prissegmentet sällan arbetade i. Man valde även att prissätta klockan lika högt som sina guldklockor på läderband och närmare fyra gånger priset av någon annan stålklocka i branschen.

Inspirationen till klockan diskuteras flitigt än i dag. Vissa hävdar att den härstammar från den oktagonformade ventil på antika dykardräkter som försluter dräkten vid nacken medan andra påstår att den är inspirerad av en hyttventil på fartyg med åttkantiga skruvar.

Vad som också präglade klockan var dess lövtunna profil som möjliggjordes av den då revolutionerande tunna automatiska kalibern 920 från Jaeger-LeCoultre – ett urverk AP i dag äger rättigheterna till under namnet 2121.

Med Royal Oak ville Audemars Piguet skapa världshistoriens första lyxsportklocka.

När klockan lanserades på Baselmässan 1972 var succén inte omedelbar, men inom mindre än fyra år hade mer eller mindre alla de stora klocktillverkarna i Schweiz sneglat på konceptet och lanserat sin egen tolkning av en stålsportklocka med integrerad länk. Det främsta exemplet är Patek Philippes Nautilus som även den designades av Gerald Genta och lanserades 1976.

Sedan lanseringen av Royal Oak 1972 har modellen vuxit till inte bara Audemars Piguets flaggskeppsmodell, utan också en av klockhistoriens absolut största ikoner. I dag erbjuder man den hett eftertraktade referensen 15202 Extra Thin (eller Jumbon som den även kallas) som en hyllning med exakt samma proportioner och urverk som originalet 5402 från 1972. 

Dela på Facebook
Tweeta