King provkör nya Audi Q3

King reste till de italienska Dolomiterna för att testköra nya kompakt-suven Audi Q3.

Julia Brzezinska  |  Publicerad 2018-12-28 14:37  |  Lästid: 3 minuter

En bilgeneration varar vanligen i åtta år. Halvvägs in i livscykeln är det dags för ett ansiktslyft med kosmetiska förändringar. Det kan vara nya, unika fälgar, uppdaterade strålkastare eller en omdesignad spoiler. Ofta erbjuder man också några nya motoralternativ för att blåsa liv i försäljningen. Besök en bilträff och du kommer att upptäcka att det gömmer sig duktiga historiker bakom bilraggarna.

Tittar man på nya Q3 ser den ut som en mindre version av Audis elbil e-Tron och coupé-suven Q8. Grillen sticker ut utanför motorhuven och har fått åtta kanter i stället för sex.

King provkör nya Audi Q3

Att ha koll på bilgenerationer är som att kunna skilja mellan epoker inom arkitektur. Stadsbiblioteket på Sveavägen är ett exempel på en byggnad där art déco går över i funkis. Tittar man närmare på bilar kan man också se tidsmarkörer.

För sextio år sedan skulle det vara tjocka ballongdäck med vita däcksidor, i dag ska det helst vara stora hjul med så lite gummi som möjligt. Lågprofilsdäck är snyggt men en katastrof från komfortsynpunkt. Men vad har allt detta med nya Audi Q3 att göra? Nästan ingenting.

King provkör nya Audi Q3

I dag kan bildesign inte bara fokusera på estetik, utan måste förena det med konkurrenskraftiga innerutrymmen, lågt luftmotstånd och hög krocksäkerhet. Många premiumbilar har aktiv motorhuv, vilket innebär att huven reser sig med en airbag för att minska smällen om en fotgängare blir påkörd.

Förra Q3 fick toppbetyg i krocktest 2011, vilket även den nya bör få eftersom autobroms och aktiva säkerhetssystem är standard. Vill du grotta ner dig i säkerhetsbetyg kan jag rekommendera Euro NCAP som utför krockprov på nya bilar. Att läsa deras rap- porter är lika roande som telefonkatalogen. Interiört har man klätt Q3 i alcantara, som går att välja i alltifrån beige till Hermès-orange.

King provkör nya Audi Q3

Detaljfinishen är så bra att man kan tro att loafertillverkaren Tod’s har varit inblandad. Alcantara är en syntetisk polyesterblandning som ser ut som mocka, den utvecklades på 70-talet och var då populär i kavajer och klänningar. I dag förekommer den främst i handväskor och bilar. Förutom att det är ett ”veganskt” alternativ väger det också mindre än läder. Körpositionen är sportig med en hög instrumentpanel och digitala instrument och pekskärm.

Audi saluför Q3 som en sportig typ, men även om väghållning och kördynamik är bra beter den sig mer som en vardagsmotionär. Vi fick tillfälle att provköra bensin- och dieselmotorn med 150 hästar. Båda räcker gott i denna bil, även om den manuella lådan har en tendens att utsätta en för kärringstopp. Senare kommer även en starkare diesel på 190 hästar och mildhybrider som håller nere soppaförbrukningen.

Q3 är väldesignad, bekväm och har en hög tekniknivå med goda köregenskaper. Men när det kommer till charm och karisma har Audi fortfarande lite att jobba med till nästa ansiktslyft om fyra år.

Tre andra kompakt-suvar att kolla in:

Volvo XC40 T3

King provkör nya Audi Q3

T3 har en liten trecylindrig spis med 156 hästkrafter, men det finns även fyrcylindriga alternativ.
239 900 kr. 

BMW X1 sDrive18i

King provkör nya Audi Q3

Man har kapat BMW:s klassiska raka sexa och gjort en trecylindrig motor med 136 hästkrafter.
310 000 kr. 

Jaguar E-Pace D150

King provkör nya Audi Q3

Det sportigare fyrcylindriga valet bland kompakt-suvarna. 0–100 km/h avverkas på 4,7 sekunder.
329 000 kr.

Dela på Facebook
Tweeta