Så bygger du den perfekta basgarderoben – del 1

Andreas Weinås hyllar basplaggen som aldrig går ut tiden. Denna gång: jeansen.

Andreas Weinås | Foto: Andreas Johansson & Getty Images  |  Publicerad 2023-06-02 08:25  |  Lästid: 3 minuter

Guldgrävare och arbetsbyxor i all ära – jeansen är i dag en lika naturlig del av var mans garderob som våra sneakers och ett plagg som representerar den kanske största klädmässiga revolutionen de senaste 100 åren. För att få en djupare förståelse för detta ikoniska plagg och material ska vi gå tillbaka i tiden och förklara skillnaden mellan begreppen denim och jeans. Denim­tyget har sitt ursprung i Frankrike, närmare bestämt i staden Nîmes. Det var här man första gången tog fram den grova och slitstarka twillväv i bomull som skulle komma att benämnas som denim (de Nîmes är franska för ”från Nîmes”). Fördelarna med detta tyg var många, en av de viktigaste egenskaperna var tygets slitstyrka i såväl vått som torrt tillstånd. Materia­let var vanligt i framför allt överdragsplagg och overaller bland sjömän under 1800-talet. Den karakteristiska blåa färg som plagget förknippas med kom till genom en infärgning av tyget med hjälp av växten Indigofera tinctoria; ursprunget till den djupt blåa nyans vi kallar indigo. 

Plagget jeans som vi känner det har en lite annorlunda historia. Det var skräddaren Jacob W Davis som tillsammans med företaget Levi Strauss & Co. år 1873 patenterade den första jeansbyxan i blå denim förstärkt med nitar i koppar. Målgruppen var arbetare i gruvor och fabriker liksom cowboys i nordvästra USA. Ursprungligen hade modellen endast två fickor fram och en bak. Det var först långt senare som dagens norm med fem fickor blev standard. 

Marlon Brando i Vild ungdom. Foto: Getty

Jeansen fick sitt breda genomslag först på 1950-talet. Mycket tack vare två av 1950-talets största filmstjärnor och biosuccéer: Marlon Brando i Vild ungdom från 1953, där Brando i svart skinnjacka och Levi’s 501:or blev en symbol för ungdomlighet och rebellisk anda, samt James Dean i den klassiska filmen Ung rebell från 1955. Under 1960-talet utvecklades jeansen till ett basplagg inom subkulturer och bars av fans på Woodstock, i medborgarrättsrörelsen samt av mods i Storbritannien. Jeansen blev så pass synonyma med både ungdomsrörelser och motkulturer att blå jeans ofta förbjöds på skolor, vilket föga förvånande bara gjorde dem mer eftertraktade.

Sedan James Deans och Marlon Brandos dagar har modellen trendat i såväl stuprörsmodell som vid passform, sålts i rådenim såväl som stentvättat utförande och bärs i dag lika självklart till kavaj som till t-shirt.  Den kanske mest ikoniska jeansmodellen på marknaden är Levi’s klassiker 501 som förvisso saluförts i en rad olika versioner sedan den lanserades första gången för 150 år sedan men förblir en klassiker som 1999 utsågs av Time Magazine till 1900-talets viktigaste modeplagg. I detta nummer har vi därför valt att lyfta fram en av deras jubileumsmodeller från 1954 med lätt avsmalnande ben samt en typisk tvätt.

Jeans, Levi´s 501 54´. Tröja, Rubato. T-shirt, CDLP. Sneakers, GAT x Broadway & Sons. Foto: Andreas Johansson.

Weinås favoriter

1. Orslow, 107 Selvedge Denim, 3 660 kr.

2. Oscar Jacobson, Johan, 1 799 kr.

3. Jeanerica, CM002 Classic Jeans, 1 799 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-06-02 14:27