Reseguide: Christopher Bastins bästa New York-tips

New York-veteranen och Gants creative director guidar till staden som aldrig sover.

Christopher Bastin | Foto NY: Unsplash  |  Publicerad 2023-03-01 10:19  |  Lästid: 3 minuter

Om man bortser från en välbehövlig solsemester runt Medelhavet så finns det få resmål som slår New York City i min bok. Jag har så länge jag kan minnas närt en dröm om att resa till NY men kom inte i väg förrän 1997. Jag var 25 år gammal och bodde hos kompisar i ett ruckel till lägenhet på Perry Street i West Village. Jag var där för att handla vintage-jeans med Seth som driver butiken What Goes Around Comes Around på West Broadway. En butik som jag än i dag rankar som en av de bästa vintage-butikerna i världen, även om utbudet numera främst består av Chanel- och Hermès-plagg snarare än jeans. Jag har sedan dess haft turen att resa till New York otaliga gånger. Rekordet är tolv NY-resor på ett och samma år, långt innan dagens miljömedvetenhet och flygskam blev ett begrepp. 

Vill man bo som en kung under sin New York-vistelse finns det oändligt många hotell att välja emellan. De Niro–ägda Greenwich Hotel är alltid otroligt bra, liksom The Mercer, The Bowery och Ludlow, som alla är säkra kort med bra lägen.

Poolen på Greenwhich Hotel bjuder in till bad.

Lyxvaruhuset Bergdorf Goodman är alltid mitt första shoppingstopp. En sen lunch i baren högst upp i varuhuset är en omistlig upplevelse. Här ses überrika damer och deras döttrar över Bellinis och tryffelpasta, i total renons på inflation och lågkonjunktur. Utsikten över Central Park är bedövande vacker och notan är därefter. Att följa upp lunchen med en take away-kaffe och en promenad i parken är kanske det härligaste som finns. Är man vintagenörd som jag så styr man sedan kosan till Stock Vintage för äldre grejer, och följer upp med ett besök till Desert Vintage för nyare designplagg. Streetwear-kedjan Kith är alltid värt ett besök, liksom Aimé Leon Dore som ligger mig varmt om hjärtat. Gant öppnar dessutom en liten studio två dörrar ner på 240
Mulberry St i vår. Progressiva Dover Street Market och Bode är två andra butiker jag gärna inte missar när jag besöker staden. 

Lyxvaruhuset Bergdorf Goodman är obligatoriskt shoppingstopp.

Äta bör man, annars dör man, och i New York kan man äta vad som helst, när som helst på dygnet. Stans bästa burgare hittar man på Smashed, och den mest klassiska burgaren beställer du på P.J. Clarkes på 55th/3rd. Bota jetlaggen med kolhydrater på Set L.E.S. på Ludlow St och italienska haket Rubirosa, som serverar otrolig pizza. Prioriterar du ambience och vackert klientel rekommenderas Lucien,  Sant Ambroeus  och Keith McNally’s klassiska Balthazar, där jag åt ostron till frukost senast jag var över. På tal om frukost är ett bra tips Café Habana på Prince St – deras huevos rancheros botar allt. Tacombi längre ner på gatan serverar riktigt bra tacos till en rimlig peng och Margaritas på pitcher om man är lagd åt det hållet. 

Ostron till frukost på Keith McNallys klassiska Balthazar?

Vill du återuppleva det gamla New York rekommenderas dinern Lexington Candy Shop som fortfarande serverar Coca-Cola på det gamla sättet: soda-vatten ur en sifon och coca--cola-essens som rörs ut med sked. Missa heller inte deras milkshake och egg cream som är godast i världen. Köp en macka på Katz’s Delicatessen, så har du bockat av det också. Det finns absolut bättre ställen att gå till, men det ingår i allmänbildningen att ha ätit där. Och orkar du ta dig till Brooklyn: åk till Bensonhurst, gå in på John’s Deli och beställ en roast beef sandwich. Då har du varit i NYC på riktigt.

Gants creative director Christopher Bastin.
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-03-01 10:20