Bloc Party är tillbaka

Debutalbumet Silent Alarm blev utsett till Årets bästa av kritikerna på brittiska magasinet New Musical Express och även nominerat till Mercury Music Prize. Ändå väljer Bloc Party att låta som ett helt annat band när de lanserar sin nya skiva ”A Weekend in the City”.

Redaktionen  |  Publicerad 2007-01-18 10:55  |  Lästid: 2 minuter
 
Trötta på att blir hyllade?
– Nej, inte särskilt. Men vår producent från första plattan jobbade med flera andra band som lät för lika oss, så vi ville göra något annat, testa något nytt.
Gordon Moakes är mångsysslaren i Bloc Party; basist, bakgrundssångare, medförfattare till en del av låtarna och designer till de flesta av gruppens skivomslag. Han är på ensam pr-turné i Norden, bandet har fått dela på sig för att hinna med alla intervjuer innan spelningarna drar igång igen. Sångaren Kele Okereke tar intervjuerna i södra Europa, medan gitarristen Russell Lissack och trummisen Matt Tong håller sig hemma i England.
Producenten till nya plattan, Jacknife Lee, är mest känd för att ha jobbat med U2 men också för att ha gjort remixer till artister som Pink, Eminem, TLC, Christina Aguilera och Tom Jones.
– Lee är skicklig, han har verkligen jobbat sig upp från scratch och lyckats med mycket. En trevlig kille, det känns som om man är i trygga händer när man jobbar med honom, säger Moakes.
 

Hur är det med modeintresset hos dig och resten av Bloc Party?
– Ja, du ser ju! skrattar Moakes och pekar på sin röda pikétröja och sin bruna pullover.
– Fast pikétröjan är från American Apparel, ett märke som gör alla sina kläder på plats i Los Angeles. De är lite dyrare men du vet att det inte har suttit några barnarbetare och slitit för att du ska kunna ha en snygg tröja. Det gillar jag. Men vi är nog inga modefreaks, utan mer bekväma. Eller lata kanske.
Bandet har ingen stylist när de står på scen, utan klär sig lite som de vill. Ibland matchar de, ibland inte. Vad det än blir så är det inte planerat i förväg, så därför händer det att två av killarna har kommit i likadana t-shirts. Men annars har de rätt olika stilar.
Bild 430680
Gordon Moakes är killen i den exceptionellt vanliga t-shirten. Russell står längst till höger.
– Russell, vår gitarrist, skulle aldrig kunna tänka sig att ta på sig en tröja som jag har. Han är en riktig t-shirt kille, helst ska de vara tajta så han får visa sina muskler. Han gör allt som får honom att bli mer tilltalande för tonårsbrudarna!
 
Bland Moakes stilförebilder märks något överraskande Justin Timberlake.
– Han är ju kungen av pop, bäst i sin genre. Det mesta han gör blir bra och han känns naturlig. Till skillnad från en artist som Madonna, som bara blir för mycket. Jag menar, spandex?
Men inspirationen till musiken kommer från bandet som de flesta unga okammade band med gitarrer har sett upp till.
–Nirvana, helt klart. Även om vi aldrig har kopierat stilen så var det svårt att inte inspireras av dem. Kurt Cobain var större än allt annat när man var yngre.
 
”A Weekend in the City” släpps 5 februari och första singeln ”The Prayer” finns i butik 29 januari.

Av: Text: Emelie Samuelsson

Dela på Facebook
Tweeta