Boken ”Manligt mode” är ett måste för alla stilintresserade

Nya sidor av herrmodet! Ingrid Giertz-Mårtenson har sammanställt praktverk om manlig stil.

Daniel Lindström | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2023-01-31 11:31  |  Lästid: 2 minuter

Den internationellt verksamme mode­tecknaren och konstnären Mats Gustafson har skapat omslaget till Manligt mode – En okänd historia. Den suggestiva illustrationen föreställer en man i kostym och skjorta. Stilen är klassisk och personen är anonymt ansiktslös. Lite som herrmodet i stort, eller?

– Mode associeras nästan alltid med kvinnligt mode – därför finns det också mycket kunskap om dammodets historia. Men eftersom jag arbetat med mode som kulturuttryck under större delen av mitt arbetsliv så har det slagit mig att kunskapen om mannens modehistoria är så knapphändig. Stora historiska verk om mode innehåller i allmänhet inte mer än cirka tio ­procent om manligt mode – resten behandlar det kvinnliga modets historia. Därför kom idén till denna bok, förklarar modehistorikern och redaktören Ingrid Giertz-Mårtenson, som samlat några av världens främsta skribenter och forskare på området att medverka i boken som spänner från 1500-talet till nutid. 

Två av herrmodets giganter: Karl Lagerfeld och Hedi Slimane. Foto: Getty Images.

Bland dem märks bland andra Christopher Breward som skrivit flera grundläggande historie­böcker om manligt mode, här fokuserar han på kostymen.

– Brewards artikel är extremt personlig – han utgår från de 17 kostymer han har i sin
garderob, men ger på samma gång en lärorik inblick i hur kostymen har utvecklats och påverkat herrmode under olika tidsperioder och på olika sätt ända till våra dagar, förklarar Ingrid Giertz-Mårtenson.

Det sker även en verklig djupdykning i preppymodet genom Pat Mears, berömd kurator från FIT-museet i New York.

– Ivy League Style är en av de viktigaste stilar som funnits – och fortfarande finns – i herr­modet. Den odlades fram i början av 1900-talet vid de mest kända amerikanska universiteten men inspirerar än i dag på grund av sin självklara, funktionella och bärbara enkelhet.

I boken figurerar även nutida designers som påverkat herrmodet de senaste 20–30 åren. Ingrid Giertz-Mårtenson har tre egna favoriter bland dem:

– Giorgio Armani för hans nyskapande förmåga att skapa en klassisk look med understated elegance och sublim materialkänsla. Miuccia Prada, hon har hela tiden överträffat sig själv med kreativt nytänkande, både i mode, konst och arkitektur. Och Calvin Klein för hans finger­toppskänsla för tidens puls.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-01-31 11:32