Bryt en stilregel: ”Bär aldrig bruna skor efter klockan 18”

Det finns en stilregel som säger: bär aldrig bruna skor efter klockan 18. Kings stilexpert Andreas Weinås säger: skitsnack, bär bruna skor när du vill.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-05-28 16:53  |  Lästid: < 1 minut
Bryt en stilregel:
Bruna skor är aldrig en dålig idé.

Varför uppkom regeln?

– I en tid långt innan sneakers och foppatofflor var bruna skinnskor det lediga valet för helg och fritid på landsbygden, precis som tweed eller denim. Kvällstid bar man vanligtvis frack, smoking eller mörk kostym vilket gjorde allt annat än svarta skor otänkbart.

Varför kan man bryta mot den?

– Idag har vi en samhällsnorm där allt från tweed till jeans och sneakers är fullt acceptabelt till såväl vardag som till fest, vilket har flyttat vår norm för vad som är formellt. Idag kan ett par bruna skinnskor kombinerat med kavaj eller kostym kvällstid vara ett både formellt och stilfullt val.

Hur man kan bryta mot den?

– Även om det rör sig om en förlegad stilregel så är det fortfarande intressant att förstå dess ursprung. Brunt anses fortfarande som ett ledigare val än svart, vilket gör det mer lämpligt till exempelvis jeans, flanellbyxor, chinos eller tweed än den svarta kostymen. Tänk också på att ju mörkare nyansen är av brunt, ju formellare kommer skon att framstå. Ett tips är att försöka ha ungefär samma ton på skorna som kostymen för att undvika för stora kontraster.

Läs mer: Bär aldrig klockan på höger arm

Dela på Facebook
Tweeta