Bryt en stilregel: ”Bär aldrig klockan på höger arm”

Etiketten säger: Bär aldrig klockan på höger arm. Men regler är till för att brytas. Kings klockexpert Andreas Weinås förklarar varför det är helt okej att ha klockan på höger handled.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2015-05-19 08:11  |  Lästid: 1 minut
Bryt en stilregel:
Steve McQueen struntar i förlegade stilregler och bär klockan på höger arm.

Varför uppkom regeln?

– Regeln uppkom av ett par olika anledningar. Dels för att vänsterarmen används mindre vid fysisk aktivitet vilket är skonsammare mot klockan men även att kronan på mekaniska klockor oftast var placerad på höger sida och således underlättade uppvridningen av klockan när den bars på vänster arm.

Hur kan man bryta mot den?

– Att bryta mot den här stilregeln går idag utmärkt och vänsterhänta stilikoner som Steve Mcqueen bar t ex alltid sin Rolex Submariner 5512 på höger handled. Det är helt enkelt en helt personlig preferens som bör styra och vad du som bärare trivs bäst med. Är man vänsterhänt finns det även tillverkare som producerat modeller där kronan har placerats på vänster sida.

Varför kan man bryta mot den?

– En annan anledning till varför man med gott samvete kan bryta mot regeln är att det inte är speciellt skonsamt mot klockan att vridas upp medan den sitter på handleden då detta kan skada kronhalsen. Då man därför bör ta av sig klockan om man skall ställa tiden eller vrida upp verket spelar det absolut ingen roll vilken handled klockan sedan bärs på.


Dela på Facebook
Tweeta