Burgare för nybörjare

Glöm ströbröd och ägg. En riktig hamburgare innehåller enbart högrev och bringa. Burgarexpert Jon Widegren vet hur du fixar biffen.

Joel Ågren  |  Publicerad 2012-07-03 07:00  |  Lästid: 2 minuter
Burgare för nybörjare
Med rätt fetthalt på köttet håller hamburgaren ihop utan ströbröd och ägg.

Jons burgardressing

1,2 dl majonnäs
1 msk ketchup
1 msk gul amerikansk senap
4 skivor inlagd gurka
0,25 tsk vitlökspulver
0,5 tsk paprikapulver
En nypa cayennepeppar
Blanda och låt kallna i kylen.

1. Köp högrev och bringa. Om du inte har en köttkvarn hemma, be att få köttet malt i butik. Se till att köttet har en bra marmorering och att färsen har minst 20 procents fetthalt. Det gör burgaren mer saftig. Utgå från grundreceptet 30 procent bringa och 70 procent högrev.

2. Lägg färsen i strängar i en bit plastfolie och rulla ihop till en tjock korv under tryck. Metoden gör biffarna luftiga och porösa. Kyl ”korven” i kylskåp. 


3. En riktig burgare ska enbart innehålla bra kött. Glöm ägg och ströbröd. Biffarna kommer inte att falla sönder så länge fetthalten ligger på rätt nivå. 

4. Ta fram korven och skiva lagom stora puckar. Tryck till med handen om de är för porösa, men pilla på köttet så lite som möjligt. Ju mer du knådar, desto varmare blir köttet, vilket resulterar i att fettet smälter och köttet blir torrt. 

5. Salta och peppra precis innan du lägger burgarna på grillen. Grilla snabbt och hett. Det ger burgarna en fin skorpa och låter safterna stanna kvar i biffarna. 

6. När det är dags att montera hamburga-ren, tänk "less is more". Gör inte burgaren för stor, du ska kunna äta den med händerna.

7.
Kör Heinz-ketchup och amerikansk gul senap i locket och majonnäs i bottenbrödet.


 

Dela på Facebook
Tweeta