Byggde Sveriges mest kända elhoj – här är hans 8 bästa karriärstips

stefan ytterborn ceo grundare cake kalk elmotorcykel

När Stefan Ytterborn sålde sitt livsverk Poc behövde han en omstart. Elmotorcykeln Cake blev hans nya projekt – i dag är det den mest omtalade elhojen i världen. Här är hans bästa karriärsråd.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2021-03-09 15:03  |  Lästid: 3 minuter

1. Starta av rätt anledning

För mig har det alltid varit viktigt att kunna bidra med nytta – att det finns en högre mening med allt. Det stod tidigt klart för oss att vi behöver lägga om hela vår infrastruktur avseende transporter för att inte förstöra vår planet. Efter att ha granskat ett femtontal modeller på marknaden insåg jag att utvecklingen inte kommit långt och att jag skulle kunna bidra. Jag fick insikten att konkurrensen var bristfällig. 

2. Ta inte sikte på Exit 

I dag är det inte helt ovanligt att studenter och unga personer coachas till att starta bolag bara för att göra en exit. Det spyr jag på. För att lyckas med det du håller på med så måste det vara för att du vill, för att du har lust och för att du vill förbättra och bidra med nytta. Ge dig inte in i den här typen av verksamheter med målet att tjäna pengar. Drömmen om att snabbt kunna bli rik leder bara till fler misslyckanden. 

3. Räds inte nästa steg 

Att inse att nästa steg är jobbigare och besvärligare än det förra är en bra insikt. Det insåg jag när jag gick från att tillverka skydd för skidåkare till att bygga elmotorcyklar. Men det driver energi och lust – viktiga saker att ha med sig in i nya projekt. Oavsett vad vi sysslar med i livet måste man ta nästa steg för att utvecklas och känna drivet. Insikten att hela tiden behöva bli ännu bättre är otroligt viktig. 

elmotorcykel cake kalk gul pharrell
Stefan Ytterborn har gjort stor succé med elmotorcykeln Cake.

4. Dela med dig

När dina egna kulor är slut behöver du ta in kapital, så enkelt är det. Det kostar alltid mer än vad man kalkylerat och tar alltid längre tid än vad man tror. Men det är bättre att äga en procent i en verksamhet som mår bra och har en fin utvecklingstakt än att äga 100 procent i något som släpar efter. Var generös med att ta in delägare. Få in bensin i maskineriet för att kunna röra dig snabbare och jobba hårt med att hålla nere kostnaderna.

5. Sälj inte för tidigt

Ett av mina största misstag i karriären är att jag sålde mitt bolag Poc till Black Diamond alldeles för tidigt. Jag skulle hållit på det i några år till. Men vi hade stort behov av rörelsekapital. På grund av säsongsbetonad efterfrågan fick vi likviditetssvackor och det fanns inte tillräckligt med pengar för att ta det vidare. Att sedan hamna i kvartalsrapporteringen med Black Diamond på Nasdaq bidrog inte heller till ett dynamiskt klimat. Vi hade så mycket utvecklingskraft kvar. Men vi fick för lite betalt och energin sinade.

6. Backa för börsen 

Jag tror att en börsintroduktion många gånger riskerar att hämma bolag. Om det inte finns en tydlig del i verksamheten som säkerställer fortsatt utveckling så tappar man fart och riskerar att bli obsolet. Det har drabbat många konsumentvarumärken som börsintroducerats. Risken att man tappar i attraktionskraft och tempo är stor när kraven på tillväxt tränger undan ens existensberättigande och det börjar kompromissas och tas genvägar.

7. Rekrytera lösningsorienterat 

Det är besvärligt och frustrerande med rekryteringar – och jag blir inte bättre på det. Jag har förstås testat rekryteringsfirmor och det blir sällan bättre. En enkel regel i en rekryteringsprocess är att ställa frågor som berättar om personen, det har oftast högre relevans. Undvik problemfokuserade personer och satsa istället på lösningsfokuserade. Att lösa problem är vad att driva business handlar om. 

8. Gör om, gör rätt 

Så länge man gör fler rätt än fel så är man på rätt väg. Vi kanske gör 100 rätt och 90 fel om dagen. Det är ok, så länge man är medveten om det. 

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-03-09 15:19