Spektakulära svenska elbåten Candela C-8 får en flygande start

Den svenska elbåtsutmanaren tar hjälp av Polestar för maxad räckvidd till sjöss.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-04-25 09:27  |  Lästid: 2 minuter

Att köra motorbåt i skärgården är kul. Slamret från vågorna, de skyhöga driftkostnaderna och sjösjukan är det inte. Svenska båtmakarna Candela, grundat 2014, råder bot på problemen med den flygande elbåten Candela C-8. Tack vare en innovativ bärplan och ett framgångsrikt batterisamarbete med Polestar har elbåten en utlovad räckvidd på 57 sjömil i 22 knop. Det motsvarar en sträcka från Nacka Strand till Sandhamn och tillbaka på samma laddning.

Bärplanen, som enklast kan beskrivas som kolfibervingar under vattnet, lyfter skrovet ur vattnet i högre hastigheter, vilket ska minska energiförbrukningen med 80 procent jämfört med konventionella motorbåtar. Genom att minimera vattenmotståndet blir det för första gången möjligt att få riktigt lång räckvidd till sjöss. Och när batteriet, som är samma 69 kWh batteripaket som i en Polestar 2, väl behöver laddas så går det undan – från 10 till 80 procent på 35 minuter.

Förutom att kapa energiförbrukningen ger också bärplanen, som automatiskt lyfter båten ur vattnen i hastigheter över 16 knop, en rekordmjuk färd över vattnet, utan påverkan av vare sig vågor eller vind. Att stöta sig fram genom vågorna och krampaktigt hålla sig fast i relingen är med andra ord ett minne blott, liksom den stickande lukten av avgaser från en förbränningsmotor. Båten varken gungar eller lutar när det är stök till sjöss.

Det avancerade bärplanssystemet styrs av en dator som hela tiden håller koll på båtens position och vattnet omkring och anpassar båtens vinge för en stabil ”flygtur”. Det enda du behöver göra är att ta hand om ratten och gasreglaget, och hålla uppsikt kring båten. Den torpedliknande motorn som verkar under vattnet gör dessutom C-8:an helt ljudlös.

”Du slipper slamrandet från vågorna mot skrovet, oljudet och lukten från motorn och du blir inte sjösjuk. Det är en upplevelse som inte liknar något annat du varit med om till sjöss”, säger Gustav Hasselskog, Candelas grundare.

Pris från 4 miljoner kronor.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-04-27 10:40