Måns & Wiberg letar guldkorn

Den 12 mars är det premiär för andra säsongen av Chevaleresk. Vi tar en öl med programledarduon Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg som menar att livsstilsprogrammet har mognat – trots att de smådrack sig genom hela säsongen.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-03-02 09:30  |  Lästid: 6 minuter

Det råder full aktivitet på Café Opera i centrala Stockholm. Lokalen, som många förknippar med dimmiga helgnätter med dundrande housemusik, rökmaskiner och laserljus, disponeras i dag av tv-folk. Det är lanseringsdag för Chevaleresk säsong 2 och producenter och pressansvariga stressar runt i lokalen medan fotograferna riggar sina kameror. Kvällens huvudpersoner, däremot, ser ut att vara rätt avslappnade när de anländer till intervjuplatsen i en lädersoffa bredvid en av barerna. Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg är klädda som en kan förvänta sig av två programledare för ett livsstilsprogram med fokus på manlig stil och och vars själva titel – Chevaleresk – ordagrant betyder ridderlig eller kavaljersmässig. Båda har på sig klanderfria kostymer med slips och vit näsduk i bröstfickan.

På frågan om de vill ha kaffe eller te svarar de att de gärna tar varsin öl.
– Klockan är ju ändå… börjar Måns Zelmerlöw och tittar efter. Klockan är fyra.
– Vi tar en öl tror jag, fortsätter han.

Någon springer iväg för att ordna det. De båda programledarna slår sig ned vid bordet. De är på gott humör.
– Ja men det är jävligt roligt att säsongen ska släppas och att vi är så pass nöjda som vi är. Jämfört med säsong ett känns det här mycket mer genomtänkt, påkostat, snyggt och jag tycker det är mycket mer intressant än förra säsongen. Vi gör så mycket olika grejer, åker till olika platser. Och sen får man nog mer en inblick i vår relation, när vi sitter i bilen och bara pladdrar, säger Måns. 

– Ja vi har ju filmat mycket inifrån bilen, där är det ju som att vi inte ens vet att kameran är på, säger Alexander Wiberg.
– Där är det ganska äkta, fyller Måns i.

 Det är en del som har förändrats jämfört med säsong ett. Medan mycket av premiärsäsongen spelades in i Måns lägenhet flänger duon den här gången omkring i hela Sverige med avstickare till franska Champagne och Måns nya hemstad London, i jakt på ”chevalereska” saker – ett brett uttryck, tydligen. Duon provar whisky i London, buteljerar Champagne i Champagne, kör isracing i Värmland och hundspann i Lappland.
– Ja du hör ju, det finns ingen röd tråd någonstans, säger Måns och skrattar.
– Nej, men den röda tråden är ju att det finns väldigt många saker som kan vara chevalereska.
– Precis. Vi försöker hitta de där små guldkornen, säger Alexander.

 Ambitionen med programmet har också förändrats en del sedan säsong ett. Medan första säsongen mycket gick ut på att utbilda både Måns och tittarna i stil och gentlemannamässig klädsel ligger fokus nu mer på att ha roligt. Programmet ska sprida glädje.
– Vi vill att folk ska ha roligt när de tittar. Självklart ska man titta eftersom man är intresserad av saker vi gör och djupdyker i, men också för att det finns en värme, tycker jag, i vårat program. Så jag vill förmedla att man kan ha roligt 2018, och njuta av livet lite, säger Alexander.

Motorn i produktionen är fortfarande dynamiken mellan de båda programledarna, där Alexander tilldelas rollen som aningen anal stilexpert, medan Måns är den som ständigt drar ned honom på jorden och återkopplar till verkligheten. Det leder till en hel del spydigheter dem emellan.
– Men det är en väldig kärlek i det också, att vi kan vara så taskiga. Som när han tog på sig den här kavajen i dag och det första jag gjorde var att börja gapskratta åt honom, säger Måns.
– Det är väl det som driver hela programmet lite framåt också känns det som, fyller Alexander i.
– Jag känner att Måns behöver få lite skit ibland, och jag vågar säga det till honom också, säger han.

 Att programledarna balanserar upp varandra på det här sättet är viktigt för att hitta rätt ton i programmet, menar Måns.
– Annars hade programmet lätt kunnat bli väldigt pretentiöst. Jag tror det är viktigt att det finns båda polerna. Dels att Alex här kan hjälpa mig men också att jag kan hacka tillbaka, säger han.

 

 

Måns & Wiberg letar guldkorn
Måns & Wiberg letar guldkorn
Isracing i Värmland och handmålade skor på västkusten. Två ytterligheter som båda är ”chevalereska” enligt Måns Zelmerlöw och Alexander Wiberg. Foto: Pressbild.

Måns och Alexander träffades för första gången i Stockholm för 5-6 år sedan. Alexander lärde känna Måns barndomsvän Felix Richter när han pluggade till civilekonom i Lund, och blev vän med Måns via honom.
– Det började som en otrolig hatkärlek, säger Måns.
– Oerhörd, instämmer Alexander.
– Men sen blev det vacker endast-kärlek, säger Måns.

Chevaleresk började som, och är fortfarande, ett kompisprojekt – påhittat av Måns, Alexander och Felix under en dimmig kväll.
– Vi drack lite för mycket whisky en kväll och så bestämde vi att vi skulle slå på en kamera. Sen började vi utveckla formatet utefter det. Och det är fortfarande ett kompisprojekt, det är det jag tycker är så vansinnigt roligt. Att få åka med sina tre bästa vänner runt i en bil i Sverige, och kanske världen i framtiden. Och dessutom få göra tv av det. Det kan inte bli bättre, säger Måns.

 Ölen kommer in. Två Carlsberg på flaska. Inte det mest ”chevalereska” som går att beställa kanske, men de slinker ned trots allt. Och det har en del andra drycker också gjort under inspelningens gång.
– Alltså vi smådricker ju hela tiden vilket är väldigt kul, säger Måns.
Alexander skrattar.
– Haha, alltså vi smakar på goda drycker, om man ska nyansera det där lite. Det är en stor del av programmet. I vissa inslag, när vi provar cider i Kivik till exempel, eller whiskyprovning på The Whisky Exchange, blir det lätt så.
– Haha, ja det blir lätt så då, säger Måns.
– Vi har ju inget val i det läget, om vi ska prova fem whiskysorter. Det är inget självändamål att vara full, det är bara det att det är väldigt trevligt, säger Alexander.
– Vi testar mycket dryck, sammanfattar Måns.
– Vi testar mycket dryck, ja, precis, instämmer Alexander.

 Men att ofta vara lätt packad är inte det enda programmet har gett programledarduon. Måns minns framför allt avsnittet som spelades in i Lappland, då de provade på att åka hundspann.
– Det var det mest minnesvärda ögonblicket, tycker jag. Att få åka ut i de norrländska skogarna bakom tio Huskies. Helt knäpptyst, bara vi på en släde, säger han.
– Och solnedgången, fyller Alexander i.
– Ja, det var fantastiskt, säger Måns.

 – Men jag måste säga att jag älskar att bara sitta i bilen och färdas från ställe till ställe vare sig kameran är på eller inte, säger Alexander.

– Där får jag så mycket energi. Jag älskar det. Och en massa andra saker också, som när vi är på dansbandskväll i Värmland, när Måns går upp på scen. Mitt ute i ingenstans, det är bara värmländsk värme överallt. Det var väldigt kul, fortsätter han.

 När avsnittet i Lappland spelades in gjorde Måns Zelmerlöw en intervju för Norrländska Socialdemokraten, NSD. Måns ställde upp på bild iklädd kolt – något som väckte reaktioner.

– Får man se en bild på Måns Zelmerlöw som har på sig en ”hitte på-kolt”, som verkar vara köpt på Buttericks, med ett mönster som inte stämmer – då väcker det ju anstöt, sa han i en intervju med Aftonbladet efter att ha skrivit ett inlägg på Twitter där han anklagar Måns Zelmerlöw för att driva med samisk kultur.

Men den som ser hela programmet kommer inte tolka situationen på det sättet, hoppas Alexander Wiberg.
– Det blev fel när vi la upp de där bilderna utan kontext. Vi ville inte göra någon kostym av det här, vi ville visa att det är vackert och intressant, med arvet och alla detaljer. Vi var lite oförsiktiga, men jag tror att när man väl ser på programmet så kommer det vara en helt annan infallsvinkel. Vi hoppas inte att folk känner samma sak efteråt, säger han.

 Medan Måns och Alexander dricker ur sina Carlsberg-flaskor drömmer de lite om vad framtiden för programmet skulle kunna vara. Nu vill de ut i världen och leta chevalereska saker. Italien kommer upp, liksom Japan. Det finns gott om idéer.

 Säsong två har premiär måndagen den 12 mars på TV6 och Viafree. I det första avsnittet trotsar Alexander sin flygrädsla och åker hem till Måns i London, där de provar whisky, klär sig i tweed och åker ut på landsbygden iklädda Brogues – den ultimata fritidsskon, enligt Alexander. Måns är skeptisk.

Dela på Facebook
Tweeta