Så modifierar du kostymen

En snygg kostym – billig som dyr – sitter sällan optimalt från första början. Här är sex skäl att gå till skräddaren och få din nya favoritsvid optimerad.

Claes Juhlin  |  Publicerad 2018-11-30 13:46  |  Lästid: 2 minuter
Så modifierar du kostymen
Så modifierar du kostymen
Kavaj, Acne.

Kavajen

Ärmlängd
Få saker kan förstöra helhetsintrycket så mycket som fel ärmlängd. Se därför till att förkorta eller förlänga dem till perfektion. Om kavajärmens knapphål är sydda för att kunna öppnas kan du även be skräddaren fixa det i efterhand. 

Cirka ändringpris:
Förkorta eller förlänga, 250 kr.
Öppna knapphål, 100 kr. 
 

Nackhylla
Det fula horisontala veck som kan uppstå över ryggen precis nedanför kavajens krage kallas just ”nackhylla”. Vanligt hos personer med breda och raka axlar. Kan vara svårt att upptäcka själv, så be skräddaren slänga ett extra öga på det området. 

Cirka ändringspris: 250 kr.

Midja
En kavaj kan i de flesta fall korrigeras och bli större eller mindre över midjan – utan att tappa sin ursprungliga balans. Som bärare bestämmer du naturligtvis själv vad som känns bäst. På King gillar vi riktigt smala kavajer, utan att de sitter obekvämt tajt. 

Cirka ändringspris: 250 kr.

Så modifierar du kostymen
Kostymbyxor med slag, J.Lindeberg.

Byxan

Byxlängd
När du bestämt dig för hur korta eller långa du vill ha dina kostymbyxor ställs du inför nästa kval: slag eller inte. Med slag menas uppviket längst ner på byxan. En undersökning på King-redaktionen visar att vi föredrar slag på vintrigare tygkvaliteter, medan tunnare bomullskostymer får vara utan.

Cirka ändringspris: 150 kr. Köper du en kostym med rålängd på benen ingår oftast kortning i priset. 

Linning
Generellt kan man säga att byxans linning utan problem kan göras en hel storlek mindre eller större. Det är värt att tänka på att många märken saluför sina kostymer med kavaj och byxa var för sig. Så om byxan sitter för tajt i midjan, välj en större storlek. Det blir oftast både billigare och snyggare.

Cirka ändringspris: Byxlinning, 150 kr.

Fotvidd
Kostymbyxor i original sitter sällan så där härligt smalt som de gör på herrmodeveckorna i Milano eller i modejobb. Vidden går dock väldigt enkelt att ändra hos en skräddare. För den normalbyggde mannen brukar en fotvidd på cirka 18 centimeter se behagligt ut.

Cirka ändringspris: 220 kr.

Dela på Facebook
Tweeta