COS höjer modegraden med elegant vinterkollektion

COS designchef Karin Gustafsson om säsongens nyckelplagg.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2023-11-28 15:26  |  Lästid: 2 minuter

New York i mitten av september. King träffar Karin Gustafsson, mångårig designchef på Cos, dagen efter en succéartad catwalkshow på modeveckan. Visningen hölls på Classic Car Club Manhattan, en stor före detta industrilokal intill Hudsonfloden. Detta var andra året i rad som Cos – grundat av H&M-gruppen 2007 – presenterar sin kollektion under New York Fashion Week.

– Det är en fantastisk stad såklart, alltid inspirerande, och den passar vårt varumärke bra. Cos omfamnar ju varaktig stil framför snabba trender. Looken är uppdaterade garderobsklassiker som passar att visas i en urban miljö, förklarar Karin Gustafsson.

Herrkollektionen i höst och vinter har ett stort fokus på skrädderi. Här finns fina dubbelknäppta kostymer med lös passform och vidare byxor. Stilen är elegant men fortfarande avslappnad. Och just detta, hur plaggen upplevs av bäraren, är viktigt för Karin Gustafsson.

– Vi experimenterar mycket i vår ateljé när vi jobbar med passformer på kläderna. Jag föreställer mig hur bäraren kommer att känna – det är stor skillnad på till exempel en starkt markerad axel på en kavaj jämfört med en mjuk.

I den aktuella kollektionen, som finns i butik nu, märks matiga fårskinnsjackor, långa ullrockar med bälte i midjan och militärinspirerade jackor och overshirts. Färgpaletten är hämtad från naturen – lugna neutrala toner kompletterar jordnära bruna färger och en del metalliska nyanser. Karin Gustafsson har varit på Cos sedan starten för 16 år sedan och sett varumärket utvecklas i alla delar. I dag finns 259 Cos-butiker i 47
länder, och även om  kläderna fortfarande förknippas med skandinavisk minimalism är silhuetten i dag mycket mer sofistikerad. Modegraden är betydligt högre, plaggen bärbara och tidlösa.

– Vi fokuserar mycket på kvalitet och detaljer men såklart även på hållbara materialval, säger hon.

I New York presenterades även den tredje delen av Cos Atelier, en förhöjd kapselkollektion med rötter i hantverk, material och framtida innovation. 

– Här hämtar vi inspiration från couture-teknik och pushar vårt uttryck längre.

Cos höst- och vinterkollektion för killar är kul att  styla, här kan man jobba mycket med lager-på-lager och kontraster i silhuetten, säger Karin.

– Det finns utrymme för killen att på ett uppfinningsrikt sätt styla varje plagg utifrån stil och personlighet. Viktigast är att känna sig bekväm i kläderna, förklarar Karin Gustafsson.

Prisexempel från höst- och vinterkollektionen: Fårskinnsjacka, 8 450 kr. Ullrock, 3 250 kr. Dunjacka, 2 200 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-11-28 15:26