COS visade sin nya kollektion i Rom: ”Bomberjackan är vårens nyckelplagg”

King (och Pamela Anderson) mötte våren i Rom när COS presenterade årets vår- och sommarkollektion. Vi fick en pratstund med varumärkets Design Director.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2024-04-04 16:10  |  Lästid: 3 minuter

Svenskägda men Londonbaserade COS presenterade årets vår- och sommarkollektion med en stor modevisning i ett blomstrande Rom. King var på plats som enda skandinaviska media tillsammans med influgna gäster från hela världen – allt från koreanska influencers till 90-talsikonen Pamela Anderson som rider på en stor revivalvåg sedan fjolårets självbiografi och Netflixserie.

En diskret Pamela Anderson under COS visning i Rom.

Under visningen, som gick av stapeln i den vackra renässansbyggnaden Corsie Sistine, presenterades huvudkollektionen där bomberjackan och de genomskinliga plaggen stack ut som två starka modetrender. Visningen innehöll även varumärkets skräddade linje COS Atelier som fångade Kings dressade intresse lite extra med lösa kostymer i naturliga färger designade för att funka såväl till vardags som till fest.

Våren enligt COS är ljus och genomskinlig.

Vi mötte upp COS Design Director Karin Gustafsson efter visningen och bad henne först och främst berätta om den nya COS Atelier-kollektionen.

– Atelier-kollektionen för SS24 fokuserar på moderna passformer med extra omsorg för hantverk och materialval. Det här är den fjärde säsongen av COS Atelier, men första gången vi visar den tillsammans med COS huvudkollektion. Jag skulle beskriva kollektionen som finskräddad, avslappnad och raffinerad. Skräddarsydda set i mjuk siden ger en mer uppklädd känsla till vardagsplaggen.

Karin Gustafsson tackar publiken på COS vårvisning i Rom.

Ni har inspirerats av 90-talet. På vilket sätt?

– Vi hämtar ofta inspiration från 90-talets mer minimalistiska stil; de rena snitten och de löst sittande formerna på byxor och jackor känns alltid så tidlösa. Den här säsongen är bomberjackan i skinn ett av nyckelplaggen för män med laserskuren detalj – en uppdaterad version av ett klassiskt basplagg.

Bomberjackan är säsongens nyckelplagg.

Vad kan du berätta om valet av färger och material?

– I den bredare kollektionen kontrasterar mjuka, neutrala toner mot starka färgklickar som djärvt rött. Herrkollektionen är ganska mjuk och naturlig – ett rostfärgat tvådelat set i siden och en skräddarsydd kostym kompletteras med plagg i sand och klassisk marinblå. Även transparens står i fokus och det blir även en hel del lätta stickade plagg. Vi har experimenterat med en laserskärningsteknik för att skära kavajer och loafers med kirurgisk precision, och har också introducerat ett skrynkligt tyg som ger en väldigt modern känsla.

Mjuka, naturliga och rostfärgade toner.

Varför valde ni att lansera kollektionen just här i Rom?

– Vi valde att visa vår SS24-kollektion i Rom eftersom staden är hem för italiensk high fashion, det är en inspirerande stad för varumärket tack vare den exceptionella kvaliteten hos sina hantverkare och kreatörer. Vi är oerhört stolta över att hålla visningen på en plats som är så känd för sin historia, konst, arkitektur och skönhet. Visningslokalen och scenografin återspeglar också hur vi blandar det traditionella med det moderna.

Gästerna ankommer till visningen.

Vilka trender bör jag som man hålla utkik efter den här våren och sommaren?

– Den här våren och sommaren tror vi att moderna festkläder fortsätter att växa och vi har satsat extra hårt på just herrkollektionen. Vi tror på en enkel, men ändå elegant klädsel som passar både under dagen och kvällen.


Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2024-04-09 09:57