Då öppnar Riche Fenix – så blir krogklassikerns avknoppning på Södermalm

Stockholmsklassikern Riche öppnar sin nya krog Riche Fenix på Götgatan på Södermalm redan i september.

Joakim Almén  |  Publicerad 2022-08-30 14:38  |  Lästid: 2 minuter

Med ett ständigt topputbud av dryck, mat och kultur har Riche blivit ett favorithak för såväl kulturelit som vanligt folk sedan öppningen för 129 år sedan.

För några månader stod det klart att Svenska Brasserier, som bland annat driver Riche, knoppar av sig till Södermalm. Och nu står det klart att öppningen sker väldigt, väldigt snart – redan torsdagen 1 september är det nämligen dags för Riche Fenix att slå upp premiärdörrarna för sin krog på Götgatan 40.

Namnet är taget av lokalens tidigare verksamheter. Sedan början av 1800-talet huserade Apoteket Fenix på adressen och på 80-talet fanns Fenix bar och restaurang i lokalerna. Riche Fenix blir alltså den tredje gången Götgatans fenix återuppstår.

Riche Fenix-gänget. Foto: Pressbild

Bakom satsningen på Södermalms-Riche står Matilda Jackson, nuvarande restaurangchef på Riche på Östermalm.

”Riche Fenix är som en lillasyster till Riche som ändå står på egna ben. Menyn kommer vara annorlunda, likaså inredningen. Sen är det ju så att vi som tar fram Riche Fenix nästintill bor på Riche idag, så vi har ju känslan med oss”, berättade Matilda Jackson för Café nyligen.

Tanken är att alla ska känna sig välkomna på Riche Fenix.

”Vi kallar oss faktiskt för en publik bar och har valt att inte rikta in oss på någon särskild nisch. För oss handlar det helt enkelt om att skapa en inkluderande plats som lockar många och kan vara såväl kvällens början som slutdestination. Det ska kännas hemtrevligt, familjärt och kul! På Riche Fenix är du välkommen precis som du är och vår strävan är att du ska vilja komma tillbaka redan innan du lämnat”, säger Matilda Jackson. 

Matilda Jackson står bakom nya Riche Fenix. Foto: Christopher Hunt

Bakom menyn står William Carlström, tidigare Chef de Partie på Aira, och innan det Kong Hans Kælder, Punk Royale, Operakällaren och Främmat. Trots det meriterande cv:t, kommer menyn på Riche Fenix att vara enkel. Vällagat och lekfullt är ledorden, enligt ett pressmeddelande. För att hamna på menyn måste rätten kunna ätas i en trång och livlig bar.

På dryckfronten erbjuds en signaturlista med cocktails såväl som ett stort utbud av vin, öl och alkoholfria alternativ. Vinlistan blir ”medelstor” och för den gäst som söker något handplockat finns mycket att välja på, lovar man från Riche Fenix håll.

Precis som systerrestaurangen kan gästerna förvänta sig återkommande DJ’s och livespelningar med en mix av välkända och oetablerade konstnärer vars verk kommer att pryda lokalens väggar. Interiören är framtagen av Stockholmsbaserade designduon Ellen Nyqvist och Louise Tungården, där inspiration hämtas från klassiska bistron i Paris kombinerat med skandinavisk estetik. Lokala konstnären Otis Huss har skapat väggmålningar i träpanelen som blir en del av barens permanenta konstsamling. Huss har även illustrerat meny, logotyp och en uppsättning fenixfåglar som återfinns i krogens identitet.

Riche Fenix
Adress: Götgatan 40.
Storlek på lokal: 200 kvadratmeter.
Kapacitet (antal gäster): 50 sittplatser samt bar.
Öppningsdatum: 1 september.
Öppettider: Tisdag-Lördag 16-01
Bordsbokning: Drop-in.

Artikeln publicerades ursprungligen på Kings syskonsajt Café.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-08-30 14:40